Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Tényleg azt hiszi a sok...

Tényleg azt hiszi a sok diplomás, hogyha beszüntetik az egyetemeket, akkor nekik majd egyből megnő a fizetésük?

Figyelt kérdés
Ezzel az érdekes ténnyel találkoztam az elmúlt napokban az oldalon. Na mármost, aki nem telített szakmát végzett, az így is megkapta a fizetését, viszont aki telítettet, pl: jogász, bölcsész, stb. az biztos lehet benne, hogy nem fog többet kapni, hiába is pályázik erre, mert akkora felesleg van ezekben a szakmákban, hogy akinek ilyen végzettségű kell, az pillanatok alatt talál munkaerőt, több, mint egy évtized kell, mire kikopnak a feleslegek.
2011. máj. 5. 19:48
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:

11:08

"Itthon ezt le se szarjak, a diakok nagyresze meg nem gondolkozik az egyetemi evei alatt, csak diplomaval a kezeben koppan, hogy nem tud elhelyezkedni."

Nagyon kevesen nem tudnak diplomával elhelyezkedni.

Más kérdés, hogy a rinyálófórumok (pl. "munkahelyi terror" blog) annak a pár %-nak a sirámaival vannak tele, akiknek nem sikerül. De ezekből az esetekből nincs értelme általánosítani.

A "piacképtelen bölcsészdiplomával" is az esetek 70-80%-ával szakterületen el tudnak helyezkedni, más kérdés, hogy az internet a 20% siránkozásával van tele. Aki dolgozik, az kevésbé ér rá fórumokon panaszkodni.

2011. máj. 9. 13:08
 12/24 anonim ***** válasza:

11:27

"Maon közel sem az az elsődleges, hogy milyen jó végzettséged van, hanem a kapcsolati tőkének jóval meghatározóbb szerepe van!"

Hol nem így van?

A különbség annyi, hogy nyugaton a kapcsolatrendszert még intézményesítik is, pl. az egyetemi fraternityk és mindenféle klubok segítségével.

2011. máj. 9. 13:09
 13/24 anonim ***** válasza:

Még valami:

"már 18 évesen is 3 Kft ügyvezető igazgatója volt, és aztán 20 évesen már ő dirigált a többdiplomás beosztottaknak, ill. rúgta ki a 40 éves, akár tudományos fokozattal rendelkező emberkéket"

Önmagában azzal semmi baj, hogy ilyen is előfordul. Nehogy már az legyen a rendszer, hogy az ember végzettsége örökre meghatározza az emberek jövőjét, mint valami sors.

2011. máj. 9. 13:11
 14/24 anonim ***** válasza:
44%

Nagyon leegyszerüsited ezzel a kérdéssel így ezt a problémát. A dolgot nem erröl az oldalról kell megfogni. Arról, hogy jelenleg a szinvonal nagyon alacsony. Persze ott van az egyetemista föiskolás tersadalomban az ész is de ebben a rendszerben az egész rettenetesen fel van hígulva. Ormos Mária pl azt nyilatkozta, hoyg nem is hajlando az alapképzésben oktatni mert annyira lement a szinvonal. Igy ablakon kidobott pénz az egész.

Természetesen abban igenis van valami, hogy a piac szabályainak megfelelöen a fizetést a kereslet kinálat befolyásolja. Az kérdés viszont az, hogy mekkora kereslet van igazi tudásra.

2011. máj. 9. 14:24
 15/24 anonim ***** válasza:

"Arról, hogy jelenleg a szinvonal nagyon alacsony."

A színvonal közepes. A magyar egyetemek színvonala nem éri el a nyugat-európai és észak-amerikai vagy japán szintet, viszont meghaladja mondjuk a román, indiai vagy ukrán szintet. Pont ahogy az ország legtöbb más paramétere is.

"az egész rettenetesen fel van hígulva."

Amit felduzzasztanak, az felhígul. Sehol sem jegyzett, gyenge egyetemek nyugaton is vannak, sőt, a többségük ilyen. A különbség inkább az, hogy ott van 1-2 világszinten kiemelkedő intézmény.

2011. máj. 9. 14:50
 16/24 anonim ***** válasza:
0%

Elözö.

Mindebne igazad van kivétel az indiai egyetem megemlitése. En tanultam Delhiben. Indiában a top egyetemek nagyon magas szinvonaluak. Márpedig az egyetemek szinvonalát minidg a csúcshoz mérik. Ameikai egyetemekröl sem a SanJosé városi egyetem jut eszedbe hanem a szomszédos Stanford vagy Berkelly.

A szinvonal amugy relativ. Viszonyitási alap. Amikor azt irtam, hogy "gyenge" akkor azt a korábbi egyetemi képzéshez viszonyitva irtam. PL a 80-as évek képzéséhez viszonyitva amikor a 18-24 éves fiatalok 11% járhatott csak egyetemre nagyon kemény felvételi után.

A mostani képzésben is van nagyon sok okos srác és vannak nagyon jó okatatok is. A tömeg képzés helyett ezeket kell támogatni. Emellett vissza kell adni a szakmunkás és technikus képzés rangját. Ne a maradék akarjon szakmát tanulni hanem legyen rang az ha valaki jo szakmunkás és kitüntetés ha jo technikus.

2011. máj. 9. 15:11
 17/24 anonim ***** válasza:
Én, mint friss diplomás már annak is örülnék, ha nem kellene az árokpartra leveleket söprögetni mennek, nem hogy egy jó fizetésű állásnak...
2011. máj. 9. 17:54
 18/24 anonim ***** válasza:
57%

13:08

ne haragudj, de nagyon nagy hülyeséget beszélsz sztem, mert mondjuk itt vagyok én és még ismerőseim szép nagy köre, akik 2-3 bölcsész dipolomával se tudnak az ég adta világon semmilyen munkát találni (évek óta)

szóval hidd el, tök jó lenne, ha úgy lenne, ahogy írod, de nem olyan szép a helyzet azért

2011. máj. 9. 18:01
 19/24 anonim ***** válasza:

de mi ez az árokparti levélsöpörgetés?

a közmunka alatt tényleg ezt értik, hogy majd ha minden diplomás sepreget, akkor javulni fog a foglalkoztatottság ? eldobom magam komolyan ...

2011. máj. 9. 18:04
 20/24 anonim ***** válasza:
18:04: Ahogy mondod. 2 okj szakmával, 1 diplomával (ez utóbbit lekopogom, van még hátra egy csodálatos államvizsga), nem hogy a környéken (Komárom-Esztergom megye), hanem a fővárosban sem találok állást. Ingyenmunkát persze többet is. Ennek elviekben a lényege, hogy az ingyen rabszolga X ideig (hónapok, van ahol 1 teljes évig) gyakornokként dolgozik, és csak utána veszik fel fizetős alkalmazottként. A gyakorlatban pedig lecserélik az újabb ingyen rabszolgára.
2011. máj. 9. 19:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!