Mi lesz a valláskritikával és az ateizmussal M. o. -on egy "istenes és keresztényes" alkotmány elfogadása után?
Minden bizonnyal semmi, a vallásszabadság attól még megmarad. Szlovákia pl. római katolikus állam, nem szekuláris és mégis ugyanakkora a vallásszabadság, mint nálunk, pedig sokkal több ott a vallásos ember.
Itt meg mégcsak arról sem volt szó, hogy államvallássá tegyék a kereszténységet, tehát megmarad a szekularizmus, csak lesz pár "istenes" duma az alkotmányban.
Egyébként a XXI. században mire számítottál? Hogy visszajön az inkvizíció meg a máglyahalál? Ilyen még olyan mélykeresztény helyeken sincsen, mint Málta, Dél-Amerika és az USA.
ne aggódj, szidhatod Istent, naphosszat
Valaha én is úr akartam lenni
ó bár jó szolga lehetnék!
De jaj, szolga csak egy van: az Isten
s uraktól nyüzsög a végtelenség.
Valaha én is úr akartam lenni
ó bár jó szolga lehetnék!
De jaj, szolga csak egy van: az Isten
s uraktól nyüzsög a végtelenség.
Weöres Sándor
Ó, értem én a kérdezőt. Volt egy kormánypárti javaslat, hogy az Istenkáromlás, valamint az egyházak "megsértése" (bármi legyen is az) minősüljön bűncselekménynek.
Egyelőre MÉG nem lesz.
Mivel az európai stílusú jogállamiság megbukott, így nem jelenthető ki 100%-os bizonyossággal, hogy a közeli jövőben nem lesz az.
00:09
Látom nem érted a lényegét a kérdésemnek, és a valláskritikának sem: itt nem arról van szó, hogy "lehet-e szidni istent", a valláskritikának sem ez a lényege. A lényeg az, hogy ha az új alkotmányra hivatkozva vallásos alapon és istenhitre alapozottan hoznak pl általános rendelkezéseket, akkor mekkora szabadsággal lehet mindezt megkérdőjelezni, kritizálni, vele szemben fellépni, stb. Itt van pl. a KDNP "munkamentes vasárnap" törekvése, vagy az, h pusztán költségvetési megfontolásokból sorozatosan adnák át az egyházaknak a kistelepülési és városi iskolákat, ezzel is sértve a világnézetileg semleges oktatás elvét. És hasonlók... mint pl. Amerikában is mozgalmat indítottak azért, h a kreacionizmust egyenrangúként vegyék az oktatási rendszerbe az evolúcióelmélet mellé... mindez ugyan megbukott ott, de egy istenes alkotmány felvetheti ennek a lehetőségét itt is...
"Volt egy kormánypárti javaslat, hogy az Istenkáromlás, valamint az egyházak "megsértése" (bármi legyen is az) minősüljön bűncselekménynek. Egyelőre MÉG nem lesz."
Látod, erről a javaslatról nem tudtam - ergo nem emiatt tettem fel a kérdésemet. A megfogalmazásodból azonban úgy tűnik, h TE pártolnád a vallás- és istenhit-kritika bűncselekménnyé nyilvánítását... vagy tévedek?
"Mivel az európai stílusú jogállamiság megbukott, így nem jelenthető ki 100%-os bizonyossággal, hogy a közeli jövőben nem lesz az."
Mit értesz "európai stílusú jogállamiság"-on?
Többek között ezért is kérdeztem:
"Istentől kapta a felhatalmazást a kormány - állítják Orbánék"
Dehogy pártolom! Sőt!
A katolikus egyházat egy Pedofil's Club-nak tartom, mert többször is bebizonyosodott (2006-ban csak az USA-ban több, mint 200 esetben indult bírósági eljárás) hogy ha kiderült egy ilyen eset, akkor az egyház csak áthelyezte a papokat.
Amit mondasz, az szerintem teljesen megállja a helyét. Bele akarnak majd szólni a családok mindennapjaiba - ahogy már most is teszik - Istenre hivatkozva meg akarják tiltani az abortuszt és még ki tudja mi lesz még.
Orbánék mindig azzal vágnak vissza a bírálóknak, ami a témában tökéletesen érdektelen: ha az mszp kifogásol valamit, akkor 'ti csak mocskos komcsik vagytok', ha a többiek, akkor hasonlóan. A legszebb az egészben, hogy a Szent Koronától elájulnak, a bevándorlókra kígyót-békát mondanak, pedig István is fogta magát és behívta a hittérítőket (ma multinak becézzük ezeket).
Személy szerint azt is el tudom képzelni, hogy az ateizmust előbb-utóbb megadóztatják, ahogy a gyermekteleneket szeretnék.
Kiegészítés az előzőhöz: el tudom képzelni, hogy a házasságtörés köztörvényes bűncselekménnyé váljon illetve a házasságon kívüli házas élet (mókás így leírva) is bekerüljön a letöltendővel büntethető bűnök közé.
Mindezt Istenre hivatkozva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!