Hogyan képesek egyes emberek autokráciát kialakítani?
Nem tudom a választ, de ajánlanék egy érdekes filmet a témában:
A "vezérnek" jó szónoknak kell lennie. Elhitetni az emberekkel,hogy amit ő mond,az jó lesz nekik. Az ellenfeleket módszeresen lejáratni,bűnbaknak beállítani.
Az embereket egymásnak ugrasztani,hogy érvényesüljön az Oszd meg és uralkodj elv.
Ha már hatalmon van,akkor le kell építeni a jogrendet,és minden hatalmat magához ragadni. Ha a kezében van a karhatalom és a média,akkor nyert ügye van. Az emberek féltik az egzisztenciájukat, rosszabb esetben az életüket is,érvénybe lép az óvatosság és az önkontroll.
Ezután már csak hű emberekkel kell körülvennie magát,és azt tehet,amit akar.
06:39-es, te most Orbánról írtál? :-D Mert ahogy olvasom, tökéletesen rá illik...
Pedro
Pedro. Nem Orbánról írtam,hanem általánosságban. Az csak véletlen,ha szerinted ráillik.
Sok példát lehetne felhozni a történelemből. Így indult Hitler vagy pl. Fidel Castro pályafutása is.
Hát izé... Nem én mondtam... :-)
Pedro
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!