Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Miért van az, hogy a különféle...

Miért van az, hogy a különféle európai országok jobban ismerik a modern amerikai kultúrát, mint egymás modern populáris kultúráját?

Figyelt kérdés

Azt veszem észre, hogy kb. minden európai országban a legtöbb embernek fogalma van róla, hogy éppen mi menő Amerikában, de fogalma sincs róla, hogy mi népszerű éppen a szomszédos országban, Lengyelországban vagy akár Magyarországon.

Spanyolországban nem ismerik az Irigy Hónaljmirigy show-t, nekünk fogalmunk sincsen róla, hogy Lengyelországban éppen milyen helyi rock együttesek a népszerűek, Romániában halvány lila gőze since az embereknek, hogy éppen milyen tévéműsorok vannak Svédországban, de az amerikai South Parkot kb. mindenhol ismerik.

Kérdem én, miért? Ez olyan, mintha egy amerikai nem tudná, hogy a szomszédos államban mi történik, viszont mindent tudna az európai populáris kultúráról.

Miért nincsenek a tévében olyan műsorok, amiben bemutatják, hogy mondjuk a bolgár fiatalok hogy szórakoznak, a portugálok hogyan szeretik berendezni a lakásaikat, milyen reklámok mennek Finnországban?

Azt veszem észre, hogy ahelyett, hogy az európai országok egymással foglalkoznának kultúrálisan, mindannyian szemellenzősen Amerikát bámulják. És itt nem a középkori, újkori történelemről beszélek, meg nem arról, hogy esetleg nem lenne valakinek fogalma róla, hogy ki volt Napóleon vagy Hitler, hanem a modern, populáris kultúráról.

2011. jan. 24. 19:31
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

"Azt veszem észre, hogy kb. minden európai országban a legtöbb embernek fogalma van róla, hogy éppen mi menő Amerikában, de fogalma sincs róla, hogy mi népszerű éppen a szomszédos országban, Lengyelországban vagy akár Magyarországon."

Te csak azt hiszed, hogy ismered az USA-t, de valojaban te azt ismered, amit a TV-n keresztul latsz rola a mediaban. A valosag meg akozott a szakadek oriasi...semmivel sem tudsz tobbet az USA-rol, mint Spanyolorszagrol, max. azt gondolod, hogy tobbet tudsz, mert tobbet latod a TV-ben. De szerinted az atlag amerikai ugy el, mint ahogy egy sorozatban latod? A magyarok sem ugy elnek, mint ahogy a Baratok Kozt bemutatja, nem?

Egyebkent magyar sorozatokat is vett mar meg kulfoldi ado. A Baratok Koztet is megvettek kulfoldon...nem tudom, hogy melyik europai orszagban.

Szerintem van itt egy hatas-ellenhatas, mivel hogy te lehet, hogy azt latod, hogy az USA raeroszakolja a kulturajat mas orszagokra, de valojaban senki sem kenyszerit senkit, hogy atvegyen egy kulturat. Innen az USA-bol nekem meg sokszor majmolasnak tunik, amit Europaban csinalnak. Hogy ez kinek a hibaja, az nem egyszeru kerdes. Szerintem mindket oldal hat egymasra.

Egyebkent a vilaghaboruk elott Europa volt a filmgyartas kozpontja. Az USA egy felperiferias, meglehetosen izolalt orszag volt abban az idoben. Szerintem Europa vilaghaboruk utani hanyatlasanak is betudhato, hogy a filmipar ennyire amerikanizalodott, mivel amig az USA-ban evtizedeken at jelentosen jobb elet volt, mint mashol, addig Europaban az emberek betevo falatjukert kuzdottek. Akkor volt pont a filmgyartas aranykora, igy felviragzott ez az ipar. Csak most, hogy mar nincs kulonbseg es fordul a kocka latjuk furcsanak, hogy miert uralja az USA a media vilagat, ha mar a tobbi orszag is felzarkozott hozza gazdasagilag. Csakhogy a media a negyedik hatalmi ag, ami meg mindig az USA kezeben van es ez nem kis dolog. Nem veletlenul nem akarja ezen statuszat feladni.

2011. jan. 28. 05:50
 12/13 anonim ***** válasza:
Amerikának nem volt,nincs történelme,kultúrája,ami van azt Európa exportálta a bevándrlókkal.
2011. jan. 28. 08:49
 13/13 anonim ***** válasza:
08:49: de van kulturaja, amit maga alakitott ki. Kulonben olyan lenne, mint Europa, de nem olyan meg kinezetre sem. Kis dolgokban rejlenek az elteresek es szerintem nagyon mas, mint Europa... ezt az emberek hozzaallasan, konyhajan stb le lehet merni. Sok atvett dolog van, de ezek beepultek a mindennapokba. Es korantsem Europa az egyetlen, akitol atvettek dolgokat, igy egy nagy mix az egesz.
2011. jan. 28. 16:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!