Ki ismeri el Trianont?
Ne érezz így, hiszen bárhol a világon otthon lehetsz, ha oda önként mész és tartozni akarsz. Én például így érzek, sehol nem éreztem idegennek magam (bár nem sok lehetőségem volt eddig), és sehol nem fogadtak idegenként, de ehhez kellett ez a fajta életérzés, és hogy lélekben ne legyek röghöz kötött, meg hogy ne akarjak mindenkinek megfelelni, csak akinek tudok, ez meg rövid idő alatt kiderül. Nekem élnek barátaim határon túl, egymással szemben nem érezzük idegennek magunkat, és a másikat sem. Mindenkinek nem felelhetsz meg, olyan nincs, de mindenhol van, akivel kölcsönösen elfogadjátok egymást, és akkor már nem vagy annyira idegen.
És ha most azt mondod, hogy nem tudom, milyen ott nálatok, nos, kicsiben talán mégis, kiutált tanárgyerekként nőttem fel, pusztán anyukám munkája miatt, barátok nélkül, hosszú évekig önbizalom nélkül, aztán mégis sikerült változtatni, és megtaláltam a helyem ebben a (határainkon belül is) kegyetlen világban.
Szerintem egy magyar sem ért egyet a trianoni döntéssel. Ez nem csak nekünk okozott gondot, azért Romániában nincs valami hűde nagy jólét, bár Nagyvárad és környéke azért fejlődik ahogy látom. Sehol egy Dacia, még az újból se látni sokat, inkább terepjáró, bmw, audi (köszönhető az eucsatlakozásnak). De a népek keveredésével az ottani kormány sem tud mit kezdeni, sok a magyar még mindig. Addig ebben a kérdésben nem lesz mindenki számára elfogadható megoldás, amíg a nemzetközi politikai színpad nem változik.
Trianon lassan 100 éve történt, most már nagyon illene tovább lépni, ha valaki elveszti a családját és csak az anyja marad és még 30-40 év múlva is siránkozik, hogy mennyire rossz, az örök halálra van ítélve, annak az embernek nem érdemes élni. Egyszer fel kell állni. Mi 100 éve sírunk. Sokan, akik mondogatják, hogy vissza az elcsatolt területeket azoktól kérdezem, hogy szoktak átjárni havi rendszerességgel? Mert ma már Erdélybe sem kell útlevél, ettől függetlenül nem járnak át többen, mint amikor szükséges volt az okmány. Ha visszacsatolnák a területeket többen látogatnák az ottani embereket? Ha valaki ápolni akarja a kapcsolatokat az ottaniakkal, akkor az mindig ápolja. Ifj. Györkös mondta, hogy számára nincs Trianoni kérdés, ha ide teszik az országhatárt, vagy 100 kmrel odébb teljesen lényegtelen, ha szeretve várnak a túloldalon (nem szó szerint idézve). Mi hogy várjuk őket? Sajnálom még a termőföldeket, folyókat, hegyeket, azok nagy kincsek, szerencsére a többi ország nem fosztotta ki őket, de az elmúlt 20 évben mi sem tudtunk volna mit kezdeni velük. A magyarok elleni "akciókról" pedig annyit, hogy olyan emberek követik el (vagy pénzért, vagy mert hülyék) mint a nálunk lévő "Vesszen Trianon és takarodjon minden külföldi" kiabálók. Minkét oldalon azt akarják, hogy a külföldi takarodjon, de miért?
Egyetlen megoldást látok, hogy a szomszédos nemzeti szervezetekkel föl kell venni a kapcsolatot és a lehető legszorosabbra kell fűzni, és amikor a politikai elit arcra esik, akkor együttesen föllépni, máshogy nem megy. És akkor senki nem fogja azt mondani, hogy ez a folyó az enyém, meg az a hegy a tied, hanem a miénk, és együtt vigyázzunk reá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!