Minek köszönhető az, hogy a Nyugati kultúrában, ami eleinte ugyanolyan alapokra támaszkodott, mint a többi, teljesen más értékrendszer lett a domináns, és ennyire fontos lett a tudományos világnézet?
A nyugatit kivéve a világ összes kultúrájában a közösség fontosabb, mint az egyén, és a vallásos gondolkodás, és az újítás helyett az ősök tanainak tisztelete volt fontosabb, mint a megfigyelésen és újításon alapuló tudomány.
Eleinte a Nyugati-kultúra is ilyen volt, hiszen az ókori zsidók kultúrája eléggé kollektivista volt, már ammenyire az Óvszövetségből ismerjük, az ókori Rómában fejlett volt a technika és az államszervezés, de egy indiaihoz hasonló "kasztrendszer" uralkodott a társadalomban.
A pogány európai népek kultúra nagyon hasonlított más hasonló szinten élő népek kultúrájára (ősmagyarok, indiánok), a középkori keresztény Európa meg gyakorlatilag egy primtív verziója volt Pol Pot és a Vörös Khmerek uralmának, kivéve persze a városiasodás.
Ebből az elnyomó, kollektivista, anti-individualista rendszerből, ami szinte ugyanolyan volt, mint az összes korabeli kultúra a bolygón, hogyan tudott egy ennyire más kultúra születni, ahol ilyen fontos az önmegvalósítás, a logikus gondolkodás, az általános emberi jogok és a tudomány tisztelete?
Szerintem a reál beálítotságúak kedvelik a tudományt, a humán pedig a másikat.
Én mindig is a tudományt szerettem, azt, hogy az embereknek fejlődni kell, ha nem akarnak lemaradni a többi embertől és így nem megkapni egy állást mert nála sokkal jobbak is vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!