Milyen hatással lenne Magyarországra és Európára külön-külön ha Magyarország kilépne az EU-ból?
Ja, a világon csak 27 ország EU tagállam. Az a 27, ahol az életszínvonal magasan a világátlag felett van. Tényleg sokkal jobb az EU-n kívűli országoknak, tényleg azért akar az egész balkán mindenáron csatlakozni, mert olyan rossz. Miért kell felnagyítani a negatívumokat?
Magyarország ezer éves egyedülállóságáról. Hah, hát hogyne. Leszámítva a többszáz éves török-osztrák-orosz megszállást, ez valóban így volt. Kb 500 évig a a feudális középkorban. Meg kell érteni, hogy a mai világban és az ország mai helyzetében nem engedhetjük meg, hogy kimaradunk ilyen szervezetekből.
A fejlesztésekről annyit, hogy valóban lennének EU nélkül is, de milyen mértékben? Hogy maradjunk a fővárosnál, szerintem egyértelmű, hogy 2004 óta sokkal több minden épült és szépült, mint 90 és 2002 között. Ott van a 4-es metró kérdése (most eltekintek a beruházás szükségtelenségétől), amire EU támogatás nélkül az életben nem lenne elég pénz.
És nem vagyok elvakult EU-párti, csak elismerem, hogy a hibái mellett vannak előnyei is a rendszernek, valamint hogy nem engedhetjük meg, hogy kimaradunk belőle. (mellesleg a szavazáson a választók 80%-a a csatlakozás mellett döntött)
Az ország jelenlegi súlyosan eladósodott helyzetében alighanem államcsőd lenne a dolog vége, az EU ugyanis egyfajta védőernyőként is funkcionál felettünk. Ha nem vagyunk az EU tagjai, akkor 2008 végén bedőlt volna az ország Izlandhoz, vagy a 2001-es Argentínához hasonlóan.
Persze az EU túlszabályozott, túlbürokratizált intézményrendszerével nekem sem túl szimpatikus, de a tagságból azért több előnyünk származik, mint hasznunk. Okosan, ügyesen, rámenősen kell politizálnia a mindenkori magyar kormányoknak, hogy minél több forrást le lehessen hívni, amiből lehet fejleszteni az országot.
A Schengeni-rendszerhez való tartozást szintén klassz dolognak tartom, jó, hogy útlevél és határállomások nélkül szabadon utazhatok (persze ha van rá pénzem).
A 80% úgy jött össze, hogy ellehetetlenítették a csatlakozás ellen kampányolókat. A négyes metróval nem tudom, miért hadonászol annyira. Kész van? Mióta is épül? Vagy épül egyáltalán? Feltúrták érte a várost, holott teljesen felesleges, és akkor még csak közel sincs az üzemkész állapothoz.
A schengeni egyezmény szerintem is jó, nem is azt szidtam.
Uniós támogatások nélkül is éltünk, valóban. Ami szervezetünk addig kb. 2-300e Ft-ot kapott állami forrásból. Most állami forrásból kb. 2 milliót, uniós forrásból 8 milliót kapott. A tavalyi évben pedig kb. 1 milliót államiból és kb. 3 milliót uniós forrásból.
Én nem vagyok nagy "EU-párti", de nálunk igencsak látványos az EU-szerep...
A válasz írója 71%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: tegnap 17:48
Egy dolgot nem art tisztazni. Az EU mar a belepes elott is rengeteget segitett, hogy Magyarorszag es a tobbi EU jelolt megfelelo szintre hozza az EU normakat azert ezeknek a harmonizacioja iszonyu sok penzbe kerult, de besegitett az EU regebben is kulonbozo projektebe en nem kezdek el linkelni de utana lehet nezni! Amugy meg se az EU se Nyugat senki se mondta soha, hogy a belepes utan 6 evvel majd mindenki jol fog elni kb 15 20 ev kell ahhoz, hogy Magyarorszag felzarkozzon az EU atlag 70% hoz berek tekinteteben. Ha ez megnyugtat Kinaban 20 30 ev ez a szam, Ukrajna, Feheroroszorszag stb tekinteteben meg csak josolni se lehet! Ha most Magyarorszag kilepne azzal kiirna magat 40-50 evre az Europai kozossegbol. Egy olyan kis torekeny gazdasag mint a Magyar mit kezdene magaval? Kivel kereskedne? Az orosz piacot hagyjuk mert oket erdekli legkevesbbe mit akar eladni Magyarorszag raadasul mibol lehetne atallitani a gazdasagot stb az ilyen atallasokra?
"Az EU mar a belepes elott is rengeteget segitett"
Bár én nem vagyok EU-ellenes, de azért a tisztesség kedvéért tegyük hozzá, hogy ilyen, hogy "segítés", nem létezik a külpolitikában. Magyarországnak 1990 után majdnem 20 éven át negatív volt a fizetési mérlege a nyugat felé, vagyis végig ők gazdagodtak belőlünk, nem fordítva. Nem véletlen, hogy Magyarországot felvették az EU-ba: nyertek az ügyön. Az, hogy nyújtottak támogatásokat, nem jelenti, hogy összességében ez nem volt nekik egy megtérülő befektetés, vagy régiesen fogalmazva kizsákmányolás. És ennek megértéséhez nem kell EU-ellenes komcsinak vagy jobbikidiótának lenni, elég realistának.
A válasz írója 52%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: tegnap 11:31
Hat a dolog talan ott kezdodik, hogy a rendszervaltas utan romokban allt a gazdasag gyakorlatilag semmenyire se volt exportkepes a keleti KGST piacok megszuntek ahova barmit el lehetett adni stb. ezek utan nem lehet csodalkozni, hogy negativ volt a kulkereskedelmi merleg. Azzal egyeteretk, hogy elobb utobb megterul majd nekik a befektetesuk viszont ezzel nyer Magyarorszag is nem? Ha nem lenne MO a EU tagja akkor meg nagyobb lehetne a negativ merleg. A kerdes megerte-e csatlakozni vagy sem. Azert minden ugy jo ha mindket fel nyer az ugyon de ez majd 10 20 even belul meglatszik, egyebkent amikor anno Portugalia es Spanyolorszag csatlakozott ok is hasonlo utemben fejlodtek nekik sem 5 ev alatt sikerult felzarkozniuk sot meg a mai napig sem utik meg a 100% szintet valahol a 70 es 80 kozott jarnak!!! Tehat hosszu az ut...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!