Megéri az életedet adni a hazáért?
Főleg Orosz Ukrán háború kapcsán jön elő ez a kérdés. Megéri ez az egész? Fontosabb a haza mint az életed. Oké önkéntes hadviselést még lehet érteni de hogy erőszakkal visznek embereket a halálba csak azért hogy a haza megmeneküljö... szerintem undorító..
Amúgy ez a haza amúgy sem a tiéd hanem a politikusoké....

Az adott helyzet dönti el mi éri meg és mi nem, ahogy nem ugyanaz a sajt életemről dönteni mint a gyerekeméről.
Amikor az illegális migráció beindult és még nem volt rendben a határkerítés akkor ha szükség lett volna rá én 50 éves nőként is mentem volna védeni az országot, a hazámat. Akkor volt olyan helyzet ahol ez életveszélyes is volt és azt hittük rosszabb lesz annál is. Szerencsére nem így történt.
Amikor viszont az ukrán háború elindult, ott látszott, hogy az ukrajnai lakosság egyik része ellen kell menjen az ukrajnai lakosság másik része, vagyis az inkább volt polgárháború, ami a nemzetiségük miatt hangolta egymás ellen a résztvevőket. Ott látszott, hogy nem a haza védelme történik hanem az ostoba politikai vezetés belevitte az országot egy olyan háborúba amit simán el lehetett volna kerülni, majd nem is voltak hajlandóak megegyezni a lezárásában amikor módjuk lett volna rá. A politikusok akarták a háborút egy olyan nagyhatalommal szemben ahol egy percig sem volt esélyük.
Na, ilyen helyzetben nem adnám az életem és végképp nem akarnám, hogy a férjem és fiaimat vigyék meghalni valamiért ami épp ellenükben lépett fel, hiszen maga a rossz politikai vezetés okozta a helyzetet. Akkor az első hónapokban a front fenyegetettsége miatt volt olyan helyzet ahol felmerült, hogy ránk is átterjedhet a háború. Akkor az első szükséges percben beültettem volna a férjemet a fiaimmal a kocsiba és küldtem volna őket messze innen. Pont ahogy próbálta ezt tenni sok ukrajnai feleség és anya is.
Ha most a háború végével az eddig fanatizált és meggyötört, de mellette fegyveres és harcedzett ukrán katonák ellenünk fordulnának csalódottságukban, akkor megint más lenne a helyzet és megint hajlandó lennék én magam menni védeni az országunkat. Ahogy tudom, hogy a férjem és a fiaim is tennék.
Más helyzet, másféle reakció.

"Oké önkéntes hadviselést még lehet érteni de hogy erőszakkal visznek embereket a halálba csak azért hogy a haza megmeneküljö... szerintem undorító.."
És akkor innentől fölösleges is a kérdés. Nem mérlegelhetik, hogy megéri -e.
Max azok esetében van értelme ezt kérdezni akik önként mentek.

el tudnék képzelni olyan szituációt, amikor harcolnék.. bizonyos elvekért, családért.
De nem orbanisztánért és szintén nem szívesen lennék kiskatona egy olyan harctéren, ahol drónok potyogtatnak a fejünkre citromot..

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!