Ha egy diktatúra jólétet, biztos megélhetést,
egyenlőséget és tökéletességet biztosítana, akkor is
demokráciát követelnének az emberek?
Igen, mivel ilyen diktatúra nincs. Ha egy ember áll az ország élén az úgyis megőrül. Lásd orbán.
aug. 13. 13:27
Én biztos nem. Rühellem a demokráciát.
aug. 13. 13:27
2# Hogyne rühellnéd, a magad fajta ekés parasztoknak kell egy kiskirály különben kipusztulnának.
aug. 13. 13:29
4/10 A kérdező kommentje:
1# Egy erős kezű jó mentalitású ember nem biztos hogy megőrűl, ha szeretik. Ha a diktátor nagy szerepet vállal az emberek szociális életében, és tényleg jóindulatú, nem látom akadályát egy ilyen diktatúrának. De lehet ez csak én vagyok. És nem Orbánra gondolok ez alatt, isten őrizz!
Igen, mivel nem mindenkinek egyformán jut a húsos fazékból és akik kívül maradnak azok ribillióznának, hogy még közelebb jussanak hozzá. Igazságos diktatúra, ahol egyenlően osztják el a javakat meg nincs! Mert akkor az már nem diktatúra, hanem demokrácia mert közös megegyezéssel osztják a javakat el.
aug. 13. 13:38
"magad fajta ekés parasztoknak"
Én téjeszparaszt vagyok.
aug. 13. 13:57
Szerintem idővel megunnák, hogy felakasztják őket, ha a rendszert valamiben egy kicsit is kritizálni merik.
aug. 13. 14:53
Nagyon kicsi az esélye, hogy ilyen jól működjön egy diktatúra.
Túl nagy a kísértés.
Aztán senki nem örökéletű. Mi garantálja, hogy az első diktátor halála/távozása után a következő vezető is folytatja ezt a vonalat (már ha feltételezzük, hogy az első vezető ilyen jól irányította az országot), hiszen semmi és senki nem gátolja az ellenkezőjében.
aug. 13. 16:50
Kádár idején a gulyáskommunizmusban nagyjából ez volt. Jobban ment a főkádereknek mint az átlag prolinak, de nem annyival, hogy csillói dolláros villáik legyenek, s aki befogta a száját az tudott boldogulni - volt munkája, előbb-utóbb kapott tanácsi lakást stb. Mégis alig várta a jónép, hogy megszűnjön a kommunizmus, mert diktatúrában élni NEM jó!
aug. 13. 16:56
10/10 A kérdező kommentje:
"Nagyon kicsi az esélye, hogy ilyen jól működjön egy diktatúra."
Tudom, csak kíváncsi vagyok :)
És ha a diktatúra tényleg csak annyiban merülne ki, hogy egy ember irányít? Mondjuk nem lenne terror, hanem bárki kritizálhatná a diktátort és nem lenne öldöklés. Egyébként az ókori Rómában is volt azt hiszem egy ilyen szabály, hogy ha nehéz a helyzet, akkor fél évig valaki diktátor lett.
Kapcsolódó kérdések: