Szerinted mi a politikai ideológiák jövője?
Uralni a pillatot - ebbe nem fér bele semmi ideológia, bármit is mondasz, két hét, vagy két év múlva faarccal kell tudnod mondani az ellenkezőjét.
Itt egy példa:
A migráncsok nem vehetik el a magyarok munkáját <-> tízezerszám jönnek távolkeleti vendégmunkások .
Nem teljesen értem a kérdést. Mire gondolsz?
Nyilván létezni fognak, mivel ideológia mentesen nem lehet kormányozni. Amikor befolyik az adó az államkasszába, akkor a kormány ideológiai alapon dönti el, hogy melyik területre mennyi pénzt szán. Ez mindig egy ideológiai döntés lesz, mert az alapján döntünk, amit fontosabbnak tartunk. Egy kormánynak lehet fontos a haderő fejlesztés, míg egy másiknak az oktatás.
,,Nem teljesen értem a kérdést. Mire gondolsz?"
Hogy lesznek-e vagy fognak-e változások bekövetkezzni bennük. A liberalizmusnak mi lesz a jövője. Mik lesznek neki a következő lépései most a melegházasság ha ezt elérik mi lesz a kövi lépés stb.
De feltehettem volna ezt a kérdést más ideológiával kapcsolatban is.
"Hogy lesznek-e vagy fognak-e változások bekövetkezzni bennük"
Nyilván lesznek, ahogy a fentebbi példámban is mutattam.
És a példa, amit hoztál az nem az ideológiában történt változás. Ahogy ma a melegházasság mellett állnak ki, úgy 50 éve mondjuk a női egyenjogúság mellett tették. Ideológiai szempontból ugyanazért támogatták ezt a két dolgot és a jövőben is valószínűleg így lesz.
Lehet, hogy a jövőben már kisebbek lesznek az egyenlőtlenséget és kisebb dologra hívják fel a figyelmet, de tökéletes egyenlőséget, azért elég nehéz elérni, így van munka.
És ilyen szempontból ez igaz a többi ideológiára is, főleg ha pl. egymással szemben állnak. Tehát ha a liberalizmus mondjuk eléri a melegházasságot, akkor nyilván egy másik ideológia annyival is távolabb kerül a saját céljaitól, ha ellenzi a melegházasságot.
A politikai ideológia valójában egy társadalmi problémára elképzelt megoldási stratégia. Mivel a problémák változnak, így az ideológiák is.
Pl liberálisnak lenni 1848-ban Magyarországon azt jelentette, hogy a nemesi rendi rendszer helyett egalitárius polgári társadalmat akarunk bevezetni, 1989-ben azt, hogy a szovjet diktatúra helyett szuverén, demokratikus jogállamot szeretnénk, 2024-ben pedig azt, hogy foglalkozunk a mélyen megbúvó rasszizmussal és szexizmussal.
Az is érdekes kérdés, hogy egy ideológia milyen másikkal keveredik. Egy skandináv szociáldemokrácia és a szovjet típusú bolsvik diktatúra is merít a szocializmus eszméjéből, mégis ég és föld a két modell.
"Pl liberálisnak lenni 1848-ban Magyarországon azt jelentette, hogy a nemesi rendi rendszer helyett egalitárius polgári társadalmat akarunk bevezetni"
És ma megint nemesi rendszert akarnak a liberálisok? Mivel ez következik abból, hogy azt állítottad, hogy változnak az ideológiák.
Valójában nem változnak, csak a világ problémái mások az adott korban, és azokra a problémákra értelmezik az ideológia "tanításait".
"És ma megint nemesi rendszert akarnak a liberálisok? Mivel ez következik abból, hogy azt állítottad, hogy változnak az ideológiák."
Hogy a bocskorba következhetne már az egyik a másikból? :D
De értem, mit akartál mondani: a liberalizmus az liberalizmus maradt, csak más a cél. Ez filozófiai értelemben akár lehet is igaz, de politikailag akkor is rohadtul eltérő magatartást hoz magával. Egy liberális program 89-ben sajtószabadságot hirdet, 2024-ben pedig a szexizmus, rasszizmus, sovinizmus irtásával végső soron inkább korlátozza a sajtót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!