Mi a véleményed az államosításról?
,,A termelőseszközök alatt mit értesz pontosan?"
Termelőeszköznek vagy termelési eszközöknek nevezzük azokat a javakat, amelyek más javak előállítására szolgálnak
Valami ilyesmit értek alatta 8-as
Jó, de csak a mezőgazdaságban vagy a komplett gazdaságban.
Ha én pl földtulajdonos gazda vagyok és lízingelek három darab 80 milliós John Deere traktort és egy 150 milliós John Deere kombájnt, akkor ezeket hogy szeretnéd államosítani? Elveszed a lízingcégtől? Elveszed a földem ami után nem lesz miből fizessem a lízinget és te mint állam tönkreteszel anyagilag engem, mint állampolgárt?
Mi van, ha nekem közepes vállalkozásom van hitelezett CNC gépekkel. Államosítod és mihez kezdesz velük? Az ilyne termelőeszközök semmit nem érnek a munka/megbízás nélkül a piacról pedig egy ilyen után senki nem fog hozzád fordulni.
13-as
Hát igen nem lenne probléma mentes egy ilyen akció az biztos.
"De ha pl. az állam létrehozna egy élelmiszerkereskedelmi vállalatot, és szerte az ország területén vásárolna (nem pedig kisajátítana!) földeket és működtetne állami gazdaságokat, főleg ott ahol kevés az egyéb munkalehetőség, és ott alkalmazná a helyi embereket- az kiváló ötlet lenne.
Ha jól lenne szervezve a dolog, akkor csökkenne a munkanélküliség és csökkenne az élelmiszerek ára, így az embereknél több maradna másra."
Ha azokon a földterületeken lehetne bármit is gazdaságosan termelni, akkor piaci alapon valaki már termelne ott valamit. Mivel ezeken a területeken nem termel senki semmit, vagy legalábbis nem túl gazdaságosan, annak valamilyen oka van (pl. nem jó a munkaerő, vagy nincs is, rossz minőségű a talaj, vagy ritka a jó termésév, gyakran van aszály, vagy éppen belvíz, stb.). Mitől lenne sikeresebb állami kézben az, ami piaci alapon nem működőképes, vagyis nem tud megfelelő hasznot termelni? Ha nem tud értékelhető hasznot termelni (vagyis többe kerül a fenntartása, mint amennyit termel), akkor mitől csökkenne az ott valamiért csak drágán megtermelhető élelmiszerek, dolgok ára attól, hogy állami kézben van?
,,De arra kérdésre még nem válaszoltál, hogy ez miért lenne jó? Mi értelmet látsz ebben és mi szülte ezt a kérdésed :D"
,,De arra kérdésre még nem válaszoltál, hogy ez miért lenne jó"
termelőeszköz=pénz=hatalom
A vállalkozó,üzletember tipusú emberek között tapasztalataim szerint nagyon sok a rossz szándékú ember.Most ennek lehet ,hogy a pénz mennyiségük révén elszál az agyuk.Nagyon sok vállalkozó ,csak kizsákmányolja a munkásait.Minimál bérért olyan teljesítményt vár el ,amit egy normális ember ,csak vért izzadva tud elérni ,ha egyáltalán eltudja ,hanem akkor ugye kirugják és jön a következő próbálkozás az ő részükről.Illetve sokszor a munkás felé nagyon durva módon kommunikál a munkáltattó.Szóval egy csep hála sincs bennük ,hogy életben tartja a cégüket.(Tapasztalat).
Illetve hanem is minden vállalkozó,üzletember,cég vezető stb. ,de a saját ügyfeleiket is ott próbálják átvágni ,ahol csak tudják és miért azért ,hogy pár millióval több legyen a pénztárcájukban (Szóval a profitért!).
Én szerintem az emberek nem elég érettek arra ,hogy ekkora hatalom legyen a kezükben ezért kellene hagyni ,hogy az egyénnek helyett inkább az a hatalom az állam kezében legyen.
,,miért lenne jó?"
Mert legalább az olyan dolgokra is befektettné a pénzt ,ami a legtöbb embernek jó pl:út hálózat,vasút fejlesztés stb.Szóval az állam nem csak a saját zsebbét tömné vele.
Illetve azért ,mert így kevesebb lenne a beképzelt,nagyképű ember ,akinek még mellesleg még pénze is van(Szóval hatlma is van!).
,,mi szülte ezt a kérdésed :D"
Az szülte ezt a kérdést ,hogy elmentem dolgozzni több olyan céghez is ahol a munkást nem becsülték meg eléggé sem verbálisan sem anyagilag(pénz).
(Most ennyire tudtam összeszedni a gondolatomat.Remélem ,hogy sikerült átadni az álláspontomat illetve a miértjét is.)
Na akkor most mártudjuk mi a gond és honnan jönnek ezek a gondoltok.
Egy normális országban az állam biztosítja azt a jogi környezetet amiben az általad felsoroltak nem jöhetnek létre, vagy ha mégis akkor csak elenyésző számban. Nálunk az állam ezt a feladatát nem hogy nem teljesíti, hanem pl a rabszolgatörvénnyel még kiszolgáltatottá is teszi a munkavállalókat.
Ilyen környezetben nagy számban jönnek létre az általad leírt jelenségek, de ennek nem az a megoldása hogy vegyünk el mindent és adjuk az államnak.
"Mert legalább az olyan dolgokra is befektettné a pénzt ,ami a legtöbb embernek jó pl:út hálózat,vasút fejlesztés stb.Szóval az állam nem csak a saját zsebbét tömné vele."
Erre az államnak megvannak a saját forrásai, csak ezt nálunk szétlopják ezért olyna az infra amilyen. Ha ezek után az állam hozzájutna minden termelőeszközhöz akkor tulajdona bár lenne, de bevétele nem. A tulajdonból pedig nem tudsz közút és vasútfejlesztést finanszírozni, ahhoz pénz kell. A pénzhez termelni kell, viszont olyan gazdasági környezetbe senki nem dolgoztat, ahol az állam csak úgy lenyúl mindent hisz mi a garancia, hogy ezután nem lopják el azt a terméket amit te akarsz legyártatni? ( vagy fejlesztik vissza/tovább és értékesíti sajátként lásd Kína )
A te megoldásod csak rontana a helyzeten, mivel az szembemegy minden normális piaci működéssel. Ezzel elérnénk, hogy kiszorulnánk az egységes európai piacról és az EUból is és onnantól jönne a mélyrepülés.
,,Ezzel elérnénk, hogy kiszorulnánk az egységes európai piacról és az EUból is és onnantól jönne a mélyrepülés."
Az a baj ,hogy én is erre jutottam.
Az Unió így is ki akar minket csinálni a vezetőségünk révén nem ,hogy ha még a multikat úgy mond meglopná az állam.Szóval a nyugati cégeket.(Majd nem ,hogy a nyugatott lopnánk meg vagy talán azt is.)
Nehéz az Unióval együttműködni.
Mert pl:USA is Trump is én úgy tudom ,hogy üzletember tele van a politika üzletemberekkel illetve vannak Magyarországon Usa cégek is ha azokat meglopnánk akkor talán az Unió lenne a legkisebb probléma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!