Igaz e hogy a rendszerváltás elött nem volt szegregáció a kisebbségekkel szemben?
#12 Azért én nem hinném, hogy erdőmérnök édesapám és tanítónő végzettségű édesanyám annyira ne lettek volna normálisak. Pedig én gyakran játszottam együtt az erdészház udvarán a szomszédos, erdei cigánytelepen élő gyerekekkel, és az erdészkolónián élő 3-4 nem cigány gyerekkel. Még anyukám mondta mindig a szülőknek, hogy hozzák el ők is a gyerekeiket játszani, hogy tanuljanak tőlünk magyarul. Mert nemsokára kezdődik az iskola, és már rögtön az elején le fognak maradni ha nem értik a nyelvet. Anyukámmal még vendégségben is voltunk ott az egyik családnál, baba nézőben. És egyáltalán nem kellett "félni" odamenni. Amikor meg már fiatal felnőttként dolgoztam, a cégünknél sok cigány teherautó sofőr volt. Semmiféle ellentét nem volt köztük, és a nem cigány sofőrök között. Nem is foglalkoztak egymás között sem azzal, hogy ki a cigány és ki a nem cigány. Még csak a munkájukban sem volt különbség. Teljesítmény bérben voltak elszámolva, és éppen úgy vissza kellett fogni őket is, hogy ne lépjék túl a napi, heti, havi órakeretüket, mint a nem cigány sofőröket.
#11 Amikor a cigánytelep szomszédságában laktunk, az 1959-ben volt. Amikor az ÉPFU-nál dolgoztam, az meg a 70-es években. A későbbi munkahelyeimen is - egy kivételével - mindenütt előfordultak cigányok is, és sehol nem volt velük semmi probléma.
Szóval én nem tapasztaltam ezt a nagy cigány-magyar ellentétet, de lehet, hogy ez az én speciális "erdészgyerek" mivoltomból adódott. Na, meg ez nem is Borsod megyében volt, hanem Baranyában. Baranyában meg most sincsenek akkora ellentétek a cigány és nem cigány magyarok között.
Dehogynem volt szegregáció.
Viszont, akkoriban a tanárok elég kemények voltak.
Meg, a munkanélküliség illegális volt.A rendőrök nem bántak kesztyűs kézzel a cigányokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!