Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Igaz e hogy a rendszerváltás...

Igaz e hogy a rendszerváltás elött nem volt szegregáció a kisebbségekkel szemben?

Figyelt kérdés
Valaki azt mondta nekem hogy nem volt különbség a cigány és magyar közt és nem is volt ilyen probléma hogy (szegregáció, rasszizmus) mint ma.
2024. jan. 20. 09:31
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
70%
A szegregáció természetes jelenség. Amióta van cigány Magyarországon, azóta van, és amíg van magyar Magyarországon (mert sajnos előbb fogunk kihalni, mint a cigányok), addig mindig lesz, akárhogy küzdenek ellene. Normális ember kerüli a cigány társaságot, és a gyerekét is óvja tőle.
2024. jan. 20. 11:39
 12/22 anonim ***** válasza:
57%
Ekkora ellentétek tényleg nem voltak. Az ellentéteket komolyabban a rendszerváltás után kezdték szítani, mint, ahogy minden más társadalmi csoport között is.
2024. jan. 20. 11:39
 13/22 A kérdező kommentje:
Hogy érted azt hogy a “parasztok cigányosodnak” 9-es?
2024. jan. 20. 12:27
 14/22 A kérdező kommentje:
Miért kezdték el szítani a rendszerváltás után mit gondolsz 13-as?
2024. jan. 20. 12:30
 15/22 anonim ***** válasza:
46%

#12 Azért én nem hinném, hogy erdőmérnök édesapám és tanítónő végzettségű édesanyám annyira ne lettek volna normálisak. Pedig én gyakran játszottam együtt az erdészház udvarán a szomszédos, erdei cigánytelepen élő gyerekekkel, és az erdészkolónián élő 3-4 nem cigány gyerekkel. Még anyukám mondta mindig a szülőknek, hogy hozzák el ők is a gyerekeiket játszani, hogy tanuljanak tőlünk magyarul. Mert nemsokára kezdődik az iskola, és már rögtön az elején le fognak maradni ha nem értik a nyelvet. Anyukámmal még vendégségben is voltunk ott az egyik családnál, baba nézőben. És egyáltalán nem kellett "félni" odamenni. Amikor meg már fiatal felnőttként dolgoztam, a cégünknél sok cigány teherautó sofőr volt. Semmiféle ellentét nem volt köztük, és a nem cigány sofőrök között. Nem is foglalkoztak egymás között sem azzal, hogy ki a cigány és ki a nem cigány. Még csak a munkájukban sem volt különbség. Teljesítmény bérben voltak elszámolva, és éppen úgy vissza kellett fogni őket is, hogy ne lépjék túl a napi, heti, havi órakeretüket, mint a nem cigány sofőröket.

#11 Amikor a cigánytelep szomszédságában laktunk, az 1959-ben volt. Amikor az ÉPFU-nál dolgoztam, az meg a 70-es években. A későbbi munkahelyeimen is - egy kivételével - mindenütt előfordultak cigányok is, és sehol nem volt velük semmi probléma.

Szóval én nem tapasztaltam ezt a nagy cigány-magyar ellentétet, de lehet, hogy ez az én speciális "erdészgyerek" mivoltomból adódott. Na, meg ez nem is Borsod megyében volt, hanem Baranyában. Baranyában meg most sincsenek akkora ellentétek a cigány és nem cigány magyarok között.

2024. jan. 20. 12:41
 16/22 anonim ***** válasza:
#15 Hogy ne legyen összefogás a magyarok között. Nem csak a cigány-nem cigány ellentéteket szították, hanem pl. a falu-város, szegények-gazdagok, vidék-főváros, öregek-fiatalok közötti ellentéteket is. Mert könnyebben el tudnak bánni velünk, ha egymásra acsarkodunk.
2024. jan. 20. 12:48
 17/22 anonim ***** válasza:
100%

Dehogynem volt szegregáció.

Viszont, akkoriban a tanárok elég kemények voltak.

Meg, a munkanélküliség illegális volt.A rendőrök nem bántak kesztyűs kézzel a cigányokkal.

2024. jan. 20. 12:49
 18/22 anonim ***** válasza:
59%
Cigányok között óriási különbségek voltak. Oláh cigány, zenészek stb. Egymást is lenézik a különböző fajták.
2024. jan. 20. 13:13
 19/22 anonim ***** válasza:
Konkrét cigánytelepek voltak. Pl Krakó.
2024. jan. 20. 14:03
 20/22 anonim ***** válasza:
#19 Voltak, de már a 60-as évek végén, 70-es évek elején elkezdték felszámolni őket. Most meg csak nézek, amikor az Interneten látom, hogy milyen körülmények között élnek még most is cigányok.
2024. jan. 20. 14:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!