Az elmúlt tíz év során mi volt annak az oka, hogy nagyobb mértékben emelték a minimálbéreket a nyugdíjaknál?
2014-ben panaszkodott a kérdező, hogy a nyugdíjasok nagyobb emelést kapnak, mint a minimálbéresek ( = fiatalok): https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__egyeb-kerdesek__526..
Megnéztem a KSH-t, és az jött ki, hogy bár mind a minimálbér, mind a nyugdíj csökkent 2010 óta az átlagbérhez viszonyítva, a minimálbér kisebb mértékben csökkent.
Minimálbér: Az átlagbér 45%-áról 39%-ra csökkent.
Átlagnyugdíj: Az átlagbér 79%-áról 61%-ra csökkent.
Amikor pár éve elmentem nyugdíjba, akkor még a nyugdíjam szinte egész pontosan megegyezett a minimálbér nettó összegével. Most meg a 6%-os emeléssel is már 32 ezerrel el vagyok maradva tőle.
Szóval egészen biztos, hogy a nyugdíj még annyira sem emelkedik, mint a minimálbér, pedig még a minimálbér sem emelkedik az inflációval arányosan.
Sokkal jobban ki lehetett jönni a medián fizetésekből 2004-2010 között mint most.
Sokkal nagyobb mértékben emelkedett az infláció az elmúlt 3 évben mint valaha ezért így az emelések ellenére is nagy az elszegényedés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!