Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Az emberek nem elégvintelligen...

Az emberek nem elégvintelligensek a demokráciához?

Figyelt kérdés
Az egész politika tulajdonképpen csak arról szól, hogy meggyőzzzék az embereket. A felelősségteljes választáshoz viszont szükséges lenne átlátni a folyamatokat, de ezzel a képességgel szerintem az emberek többsége nem rendelkezik. Ilyen szempontból a demokrácia nem túlságosan jó rendszer?

2023. nov. 16. 18:32
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:
Ehhez még hozzájön az érzelemvezérelt választás is, amely gyakran hibás, vagy legalábbis nem racionális döntésekhez vezet.
2023. nov. 16. 18:34
 2/13 anonim ***** válasza:
Nyilván ezért volt jó az egypárt rendszer?
2023. nov. 16. 18:39
 3/13 anonim ***** válasza:
74%
Én rohattul intelligens vagyok.
2023. nov. 16. 18:39
 4/13 A kérdező kommentje:
#2: Nem tudom, hogy milyen rendszer lenne jó helyette. Az egypárt-rendszer szerintem nem.
2023. nov. 16. 18:40
 5/13 anonim ***** válasza:
91%
Ez van kérdező.
2023. nov. 16. 18:41
 6/13 Molyember ***** válasza:
18%

Erről már Platón is írt, szóval nagyon régi probléma. A megoldás abban lehet, hogy a többség talán mégis gondolkodik, a rendszerbe pedig olyan mechanizmusok vannak beépítve, amik megakadályozzák a diktatúra kiépítését.

Na, Magyarországon ilyen nincs, itt buták az emberek, az Orbán-rendszert meg csak az EU korlátozza, egyelőre.

2023. nov. 16. 18:48
 7/13 anonim ***** válasza:
94%

Ahogy az 5-ös mondja: ez van.

Egyébként nem tudom mennyire lehet demokráciáknak nevezni azokat az országokat - vagyis az összeset -, ahol a választható jelöltek kampányát a gazdasági élet milliárdos cégtulajdonosai, befektetői, nemzeti és globális nagyvállalatai támogatják. Nyilván nem szívjóságból.

2023. nov. 16. 18:51
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Ha elég intelligens vagy akkor is lenne olyan szakember aki tudná, hogy téged mivel lehet manipulálni. Plusz valamiből meg kell élni, így nem igazán elvárható az, hogy te egész nap a parlamenti közvetítést nézd, meg 8 forrásból tájékozódj, hogy mégis mi történik az országban / világban.

Szerintem is szar rendszer, eleve a többség még azt se érti, hogy mi csak arról döntünk, hogy ki döntsön helyettünk, mert képviseleti demokráciában élünk és nem demokráciában ahol a nép az úr.

2023. nov. 16. 18:57
 9/13 anonim ***** válasza:
68%
Ahol a közmédiában nem engedik élőben megnyilatkozni az ellenzéki politikusokat, az nem demokrácia, úgyhogy ne aggódj.
2023. nov. 16. 19:13
 10/13 anonim ***** válasza:
Az emberek ahhoz se elég intelligensek, hogy felismerjék, hogy a web2 óta a többéves ciklusokban gondolkodás nem fér bele a modern demokrácia fogalomkörébe. Lassan itt a web3, de még mindig nem kapcsol senki, hogy folyamatos beleszólása lehetne praktikusan bármilyen, az ország sorsát érintő kérdéskörbe. Jól van ez így. Te se vagy kivétel, barátom.
2023. nov. 18. 07:26
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!