Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Milyen a jó demokrácia ?

Milyen a jó demokrácia ?

Figyelt kérdés
Ma a legtöbb ország demokráciának nevezi magát. Te mit gondolsz erről? Kit vagy melyik ország rendszerét tartod igazi demokráciának ? Oroszország? Amerika? Németország? Svájc ? (Én Svájc példáját tartom a legjobbnak. Vagy melyik a legjobb?

ma 08:06
 1/8 anonim ***** válasza:
82%
Ahol nem egy ember dönt mindenről mint itthon.
ma 08:10
 2/8 anonim ***** válasza:
Ahol nem börtönöznek be vagy ölnek meg politikai okokból embereket, és ahol nő az emberek jóléte. Amúgy tényleg Svájc tűnik a legjobbnak.
ma 08:13
 3/8 anonim ***** válasza:

Ezt hosszú leírni. Aki tanút jogi ismereteket, az tudja mik egy demokrácia alapelvei. pl közvetlen, közvetett demokratikus intézmények, azok a bizonyos hatalmi ágak szétválasztása. Szabad sajtó, szabad vallásgyakorlás, maga szintű oktatás stb.

Nincs tökéletes demokrácia, ahogy persze tökéletes diktatúra sem. De amelyek a felsorot alapelvek nagymértékben megvalósulnak azok inkább demokratikusak, amelyekben elnyomják ezeket azok meg inkább diktatórikusak.

ma 08:25
 4/8 anonim ***** válasza:
Nekem máig az egyes északi országok -Finnország, Hollandia- a példa. Ahol átlag 2-3 politikai tömb van egy szinten és egyenlő elosztásban. És teljesen mindegy, hogy ki van kormányon és ki a kormányfő, mert nagyjából mindegyik azonos beleszólási joggal rendelkezik az ország döntéseibe.
ma 08:26
 5/8 A kérdező kommentje:

Igen de nem írtad le te melyik ország rendszerét tartod jobbnak

ma 08:27
 6/8 anonim ***** válasza:

A kérdés eléggé összetett, mint ahogy a válasz is. Sokan azt hiszik, hogy a demokrácia legjelentősebb eleme a szólásszabadság, holott ez cseppet sem igaz. Nyilván fontos a szólásszabadság, DE a skandináv országok példája bebizonyította, hogy a mondhatni tökéletesen működő szociális ellátó rendszer következtében hatalmas mértékben emelkedik az életszínvonal. Éppen ezért úgy gondolom, hogy egy 21. századi magát demokratikusnak nevező országban a szociális ellátó rendszer az, melyet leginkább előtérbe kell helyezni. Jó szociális ellátó rendszer magával hozza a többi elemet is, ami kell a demokráciához.

Éppen ezért a legtöbb papíron demokratikus ország valójában nem is demokratikus. Oroszországot pl. vicc, hogy megemlíted, nagyon messze vannak a demokráciától. Az USA sokkal jobb az oroszokhoz képest, de még ők sem demokratikusak. Németország és Svájc ténylegesen demokrácia jellemzi, de mint mondtam messze a skandináv országok azok (Norvégia, Dánia, Svédország + Finnország), ahol a demokrácia teljes mértékben kiteljesedik.

ma 08:27
 7/8 anonim ***** válasza:
Az eredeti Görög demokráciát. Ahol egy nagy, de mégis megszűrt kör szavazhatott. Mert idehaza a megvezetett, 80-as IQ-val rendelkező csőcselék dönti el a választásokat. Bizonyos értelmi szint alatt nem szabadna választójogot adni az embernek.
ma 08:59
 8/8 anonim ***** válasza:
Nekem az a jó demokrácia, amiben jól élek és az történik, amit én szeretnék.
ma 11:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!