Mikor törlik el végre azt a ... óraátállítást?
3 „Évente 2x ki lehet bírni.sőt,már várja is az ember.te viszont inkább a kategóriát találd el mert ennek semmi köze a politikához.”
Már hogy ne lenne köze a politikához? Pont egy politikai döntés kellene, hogy eltöröljék, de valamiért nem teszik meg.
8 „Mi a baj az óraátállítással? Legalább reggel nem annyira a vak sötétben kell sétálnom fél órát. Sose értettem mi ez a nagy baj az átállítással.”
„Az óraátállítás káros hatásai
…
Akármennyire csekély mértékűnek tűnnek is azonban ezek a változtatások, valójában igen kellemetlen hatásai lehetnek az emberi test működésére.
Szervezetünk biológiai órája számos szinten irányítja az életünket. Fő feladata az anyagcsere-folyamatok, a vérkeringés és az immunrendszer optimalizálása, valamint az alvás és az ébrenlét váltakozásának szabályozása. Belső óránk azonban nem képes rögtön alkalmazkodni az alvási szokásainkban bekövetkező hirtelen változásokhoz, ennek megfelelően az óraátállítás is zavart okozhat működésében. Mindennek nyomán - egyéni érzékenységtől függően - napközben erős fáradtság és dekoncentráltság, akár fejfájás , valamint alvási nehézségek is jelentkezhetnek sokaknál. Mi több, kutatások igazolják, hogy az óraátállítást követő napon rendszerint növekszik az átlagoshoz képest a közlekedési és a munkahelyi balesetek száma, illetve tavasszal a szívinfarktusok aránya is megemelkedik.”
Másik cikk:
Ez pedig egy aktuális, egy hete jelent meg:
„nem meglepő módon a magyarok 88%-a már szeretne megszabadulni a minden tavasszal és ősszel ránk váró tologatástól, valamint többen jelezték, hogy hetekig nem tudják kiheverni a szervezetük az átállítás utáni zavart.”
Na még egy cikk:
„Szavazóink 95 százaléka gondolja úgy, hogy az óraátállítást el kellene törölni.
Kétharmaduk a nyári, egyharmaduk pedig a téli időszámítást választaná. Szavazóink csupán 5 százaléka gondolja úgy, hogy továbbra is meg kellene hagyni, mivel energiát lehet vele spórolni.”
És Te az miatt szeretnéd az óraátállítást, amit írtál? Ekkora nagy baj, hogy némely Embernél kisebb fáradtság mutatkozik az 1 óra kevesebb alvás miatt?
Sok Ember egy jó sorozat, film vagy sport miatt tovább fent marad 1-2-3 órát is, akkor az is hasonló.
Hagyjuk már ezt a hetekig nem tudják kiheverni ezt a zavart...!
1 óra. Észre sem szoktam venni. Ha nem szólna senki, hogy óraátállítás van, meg merem kockáztatni, hogy a többség észre sem venné, max annyiból, hogy reggel világos van.
Akik ezt az egy óra tologatást beérzik, mit kezdenek egy átmulatott hétvégével, ahol hajnalig ittak? Mekkora megpróbáltatás Nekik kiheverni azt?
95 % el akarja törölni, de különösebb indokuk nincs, csak nem látják az értelmét, aztán a kövi télen amikor reggel nyolc órakor is sötét van az lenne a baj, meg hogy nyáron este 9-kor is világos van.
Szerintem az Emberek jelentős része csak placebóból érzi meg a váltást.
Illetve akkor mi van az éjszakai műszakkal? Ott nem félévente 1 órát változik az Ember bioritmusa, hanem hetente 12 órát, teljes 180 fokos fordulat.
Ha a félévi 1 órának vannak káros hatásai, akkor a heti 12 órának?
Nekem volt olyan munkahelyem ahol 3-4 nap éjszaka 12 óra, majd 3-4 nap pihi aztán megint éjszaka, akkor itt Én hetente kétszer is forgattam 180 fokot a biológiai órámon, ehhez képest a félévente 1 óra az semmi. Főleg hogy az évi két átállításból az egyiknél még 1 órával tovább is aludhatsz.
Nem az miatt, hanem amiatt. Meg amiatt, mert korábban sötétedik, ami a szabadidős tevékenységeknek nem kedvez.
„1 óra. Észre sem szoktam venni.”
Más meg észre szokta venni. A többség észre szokta venni. Elolvastad a cikkeket, amiket belinkeltem?
„Illetve akkor mi van az éjszakai műszakkal?”
Lassan és csendben teszi tönkre a váltott műszak a munkavállalók egészségét - állítja dr. Buda Botond ideggyógyász, egyetemi docens.
A mai napig rengetegen dolgoznak váltott, gyakran három műszakos munkarendben Magyarországon. Hosszú távú egészségügyi hatásai riasztóak, gazdasági okok miatt azonban nem valószínű, hogy szabályozni fogják ezt a fajta munkabeosztást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!