Több mint 8 milliárd ember él a Földön, 50 év alatt megduplázódott, évente kb. 140 millió gyerek születik. Mi alapján beszél Novák Katalin és Elon Musk alacsony születési számokról?
"A gyermektelenség korunk legaggasztóbb jelensége." - Novák Katalin
Ez nem az a valóságtagadás, amivel a másik oldalt szokás támadni?
"Na akkor pár szót még váltanék pöffeszkedő "ITmérnökúrral"!"
Legalább azt elvártam volna, hogy ne egyből ökörséggel kezd a magyarázatod, ha a kommentedben így indítottál.
"Te is mint oly sok ember, akinek csakfelkszínes ismeretei vannak egyszerűen nem tudtok folyamatokban gondolkodni!"
Ja, ezzel szemben te vagy az, aki annyit sem fogott fel, hogy az átképzés itt miért nem játszik.
"Például nem veszed észre, hogy a munkahelyek elvesztése egyes ágazatokban, a átképzés, az egy gyakorlatilag örökké fennálló folyamamt! Ez mindig volt"
Na, itt derül ki, hogy nem értesz hozzá, mivel ez lenne az első eset a történelem során, amikor az átképzés edukációs szinteken átívelő átképzés lenne.
Persze, létrejönnek egy gyárban olyan új munkák, akik képesek lesznek üzembe helyezni az új gépeket, karbantartani azokat, alapvető hibaelhárítást kezelni, viszont ez nem fog menni 8 általánossal.
A magyar társadalom negyede funkcionális analfabéta, míg itt a legfelhasználóbarátabb megoldás esetén is minimum egy érettségi szintű olvasási képességre szükség lesz.
Az új munkák magasabb edukációs szinten jönnek létre, míg az alacsonyabbak szűnnek meg.
Ez nem sikerült megértened.
"Csak egy példa a rendszerváltás után szinte a fél országot kellett átképezni, valahogy csak sikerült!"
Rossz példa, mivel olyan esetről beszélünk, amire nem volt példa a történelemben.
Általában mindig voltak magas képzettségi szintet igénylő munkák és alacsonyabb képzettségi szintet igénylők, most ez borulna fel.
Egyébként ha kicsit olvasnál a piacról, akkor tudnád, hogy jelenleg is pont ezért tapasztalható egyszerre munkaerőhiány és munkahely hiány.
Magas edukációs szinten hiány van az emberekből, míg alacsonyabb szinten túl sokan vannak.
(Bocs, ez igazából pár évvel ezelőtti helyzet, csak a példakedvéért hoztam így, ma azért hoznak be embert, mert már ott is hiány van.)
"Ebben a pillanatban is fel tudna szívni a magyar gazdaság többszázezer új dolgozót, ha úgy lenne. Csak nincs."
Csak nem mindegy milyen képzettségi szinten. Erről beszélek.
Persze, csak informatikusból hiányzik 20 ezer ember. Csak az idehozott vietnámiak nem mérnökök.
Te jelenleg azt képzeled, hogy egy random ember bármilyen munkát el tudna végezni, akár 8 általánosa van, akár 3 diplomája, miközben ez nem igaz. Számít, hogy ki milyen szinten van és milyen munkákból mennyi van.
"Demográfia! -megint szóba nem hozod! Hogy egy elöregedő trsadalom vagyunk, ahol minden évben több emebr megy nyugdíjba, mint ahány kilép a munkaerőpiacra. "
Nyilván nem beszélek róla, mert nem fogyunk olyan ütemben.
Amíg egyetlenegy ember is létezik az országban, aki funkcionális analfabéta és összeszerelő munkát végez, addig tök mindegy, hogy hogy fogyunk, mert ő elveszti majd a munkáját a gépek miatt.
"Tehát megint nem az állások elvesztése lesz a gond, hanem a meglévők betöltése!"
Egyébként itt is jól látszik, hogy neked vannak hiányos ismereteid. A munkák nem maradnak fent csak úgy. Azok bizony a fogyasztás függvényében változnak. Ha csökken a népesség, akkor csökken a fogyasztás, így a munkahelyek száma is.
Legegyszerűbb példa, vegyünk egy várost, ahol 10 bolt van. A bolt a bevételből marad fenn, ha már nem elég a lakosság, hogy 10 bolt fennmaradjon, akkor 1 bezár és azzal a munkahelyei is és így 9 bolt marad fenn.
"Szóval ha ezt így végigondoom, mondom egyben mint egy rendszer! Akkor láthatod, hogy az Aicalypse a munkaerőpaicon messze nem lesz akkora, mint páran hiszik, és akkor most megyünk oda, hogy...."
Akkor te miért nem tetted ezt és gondoltad végig, mint egy rendszer? Ahol számít a fogyasztás is? Miért hagytad ezt figyelmen kívül, ha olyan okos vagy.
Én azért nem beszéltem ezekről, mert tudtam,h ogy nem releváns, pl. az átképzés, mivel az nem fog megoldást nyújtani. Egy 40 éves funkcionális analfabétát nem fogsz tudni átképezni, hogy tudjon szoftvereken hibaelhárítást végezni. Ez nem reális.
"annyira jó az Ai, hogy az álások fele megszűnik, akkor az azt eredményezi, hogy brutálisat nő a mi? A TERMELÉKENYSÉG! Ami azt jelenti hogy végeredményben minden áru ára csökken"
Uhhh, te tényleg nem tudod miről beszélsz.
A termelékenységnek nem, ehhez nem lesz köze. Te amiről beszélsz, az kereslet-kínálat.
A termelékenység arról szól, hogy mennyi erőforrást fordít a cég a termékek előállításába, ha kevesebbet, akkor a termelékenység nő, viszont a végtermék ára nem feltétlenül csökken, mivel azt a cég határozza meg.
Miért csökkentené a termékek árát, ha korábban is kifizetted azt? A cég profitra játszik, nem pedig arra, hogy egy gazdasági egyensúly beálljon a cégnél.
"Ami mit eredményez? Hogy kevesebb munkával tartható fent ugyanaz vagy jobb életszínvonal mint korában, ami laán megnyitja a kaput a havi munkaidő csökkentése előtt"
Csak ennek az az alapja, hogy feltételezed, hogy csökken a termékek ára, ami nem igaz.
Ma vannak cégek, akik a termékeiket elégetik, hogy fenn tudják tartani a magas áraikat. Itt a termelékenység nem számít.
A ténylegesen piacon lévő termékek darabszáma és az arra irányuló kereslet számít. Annyit kell tennie a cégnek, hogy ez ne változzon.
Vagyis a bevétele megmarad, viszont a kiadása csökken, mivel gépeket dolgoztat.
"De igazibólk akkor bizonyítod, hogynem vagy képben, mikor szerinted ma azért nehéz lakáshoz jutni, ert nem dolgozol heti 48 órát?"
Valójában szimplán példát hoztam arra, hoyg szarabb helyzetben van a fiatalabb generáció, ami cáfol téged. Igazából nem tettem semmi kijelentést a munkaidőre.
"Az ingatlanválság egyik oka éppen az, hogy az építőipar nagyon munkaerőigényes ágazart, ahol alig-alig sikerül komolyan letörni a költségeket, pont emiatt."
Pont, hogy nem. Akkor nem lettek volna 3-szoros árak 10 év alatt, mivel nem kell 3-szor annyi ember.
Itt pont a kereslet-kínálatot láthatjuk, hogy hogy működik, amiről nem tudsz semmit.
Amikor az állam pénzt szórt az emberek közé, akkor ezek az emberek ingatlant akarnak venni, hogy kihasználják a támogatást. Ez egy kereslet növekedés, viszont automatikus nem fog új 100 ezer lakás teremni minden évben, így a kínálat változatlan. Emiatt, hogy a piac egyensúlyba kerüljön, az árak nőnek.
"Végül úgycsinálsz, mintha a piac felett nem lenne ott az állam és jössz a kapitalizmus szellemével..."
Csak mégegyszer, számít, hogy az állam mit tesz. Ha egy probléma felmerül és nem tesz semmit, akkor tök mindegy, hogy az állam ott van-e.
És az egyik állításom pont ez, hogy olyan problémákról beszélünk, amikre a kormány jelenleg ráerősített, pl. az iskolázottság.
"ui. tudom úgyse fogsz elfogadni semmit, abból amit írtam és majd fújod hogy így meg úgy nem értek hozzá"
Hát, tekintve, hogy eladod, hogy te rendszerben gondolkodsz, de ignorálod a csökkenő fogyasztást, így igen, nehéz elhinni, hogy értesz hozzá, mert az állításoddal cáfoltad magadat. :)
"hidd el jobban rálátok a makrogazdaságra"
Ezért kevered a termelékenységet a kereslet-kínálattal. :DDD
42! Tudod mit...várjuk ki! 2030ban mikor majd nem fog éhezni a fél ország, -sőt tele leszünk bevándorlóva- és az AI miatt mindenki jobban fog élni és kevesebbet dolgozva majd elgondolkodsz azon, amit írtam. 🙂 most a verd a nyàlad arra, hogy "okos vagy" és mennyire megmondtad a frankót. Alapkifejezéseket használsz rosszul összefüggéseket nem látsz át stb.
Én még addig köszi tök jól elvagyok azzal, hogy ezzel is foglalkozom. Fura, hogy rajtad kívül mindenki érti amit mondok. Pedig hidd el nem halkofàkkal szoktam erről beszélgetni. Na sebaj, csak suszter maradjon a kaptafánál, te mérnökölj én meg maradok a gazdaságnál, bocs amiért zavartalak.
"Tudod mit...várjuk ki! 2030ban mikor majd nem fog éhezni a fél ország"
Érvelés lvl 900. Nem tudsz cáfolni, ezért terelsz.
Egyébként várhatunk, csak olyan 2030 sosem jön majd el. Kb. azt írtad le, hogy "várjunk arra a 2030-ra, amikor a fű kék lesz és az égbolt zöld".
"most a verd a nyàlad arra, hogy "okos vagy" és mennyire megmondtad a frankót"
Nézd, ha bármiben tévedtem volna, akkor cáfolnál. Nem tetted, vajon miért?
"Alapkifejezéseket használsz rosszul összefüggéseket nem látsz át stb."
Ja, ezért igazol engem a wikipédia is és cáfol rád.
Ennek bizony baromira semmi köze az árakhoz: [link]
Szóval mégegyszer, ha tévedtem volna bármiban, akkor cáfolnál.
"Fura, hogy rajtad kívül mindenki érti amit mondok"
Mindenki? Mind a nulla ember, aki veled értett egyet? :DDD
Szánalmasabb megszólalást nem igazán tudtál volna mondani. :DDDD
" te mérnökölj én meg maradok a gazdaságnál, bocs amiért zavartalak."
Inkább ne, ott valaki csődbe megy.
Nézd, veszek neked egy ásót és szakértsd meg a földeket, ott talán még te se tudsz kárt okozni. :)
Btw, minden amit fentebb írtam, az nem az én állításom. A tudomány jelenlegi álláspontja ez. Te jelenleg tudományos tényekkel vitatkozol.
- "it’ll be hard to turn former cashiers and taxi drivers into data scientists and programmers and people will be forced to reinvent themselves and find a new occupation each 10 -15 years due to the relentless paces of progress."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!