Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Miért ennyire főváros központú...

Miért ennyire főváros központú az ország és miért hanyatlik láthatóan egyre jobban vidék a nagyvárosokat is beleszámítva?

Figyelt kérdés

35 éves vagyok, szeretem az országot, ezért direkt csak az országra fókuszálva osztom meg a tapasztalataimat.

Szegeden diplomáztam le 22 évesen a GTK-n. Munkát már akkoriban is nehéz volt találni, pályakezdőként aztán sikerült elhelyezkednem. Már akkoriban is Szeged arról volt híres, hogy az egyetemisták csak diplomáig maradnak, utána költöznek is tovább, mert nem volt sok szellemi munka.

Ez azóta csak rosszabb lett, ezt tapasztalatból állítom.

Laktam ezt követően Debrecenben, IT-s cégnél és a gyógyszeriparban lehetett egyedül elhelyezkedni, brutális albérlet ár mellett. Onnan kerültem Budapestre, ahol most is vagyok, viszont itt meg nyögöm a nagyon drága albérletet.

Miért alakult ki ez, hogy szinte a legtöbb nagyvárosban ipari munka van, az is borzalmas fizetésekért, főleg ha Kelet-Magyarországot vesszük alapul. Debrecenben is az akkugyárakat építik, ahol a vendégmunkások sokaságát várja majd a befogadópiac, nem a szívsebész professzorokat :-)

Szeged, Győr, Debrecen elég megnézni a professionon, szellemi munka minimális, pedig a városok méreteihez és lakosságához mérten (plusz, hogy egyetemi városok, jó tömegközlekedéssel) nagyon kevés munkakínálattal rendelkeznek.

Miért alakult ez ennyire kiélezetten így?

Budapest az ország teljes álláspiacának 50%-át teszi ki, szellemi foglalkoztatást tekintve pedig, az 50% fölötti átlagot teljesíti.

A 3 nagyvárosunkban összeadva az 1/6-a sincs annak, ami Budapesten.

Mielőtt úgy tűnik, hogy én Budapestet emelem pódiumra, hogy mekkora király, nem.

Pont ez előtt állok értetlenül, hogy lassan olyan mintha Budapestország lennénk, vidék meg le van magasról tojva. Pedig nem mindenki szeret a fővárosban élni, hanem erre van kényszerülve. A fizetések közötti kontrasztról pedig már ne is beszéljünk, az már csak hab a tortán.

2023. aug. 7. 23:57
 1/9 anonim ***** válasza:
17%
Schwab-ék új világrendje megvan? Az egész világ hanyatlik, globálisan...
2023. aug. 8. 00:19
 2/9 anonim válasza:
25%
talán, ha vidéken az emberek nem állnának meg ott, hogy kocsma+tévé, akkor lehet máshogy alakulnak a dolgok.
2023. aug. 8. 01:01
 3/9 anonim ***** válasza:
24%

Sok lehetséges válasz van, pl:

- A szellemi munka nem teremt érteket, míg a fizikai igen, ezért abból van több mert a világ értékeken alapszik

- Amúgy rengeteg szellemi munka van vidéken is, akár külföldre is be lehet dolgozni ha szerencsésen választott valaki szakmát és van egy kis nyelvtudása szóval a lehetőségek szinte végtelenek

- Összeszerelő ország vagyunk alapvetően, tehát nem a szellemi munkára "tartanak" minket ezért a legközpontibb városban összpontosulnak az egyéb foglalkozások.

Ezek azok amik így hirtelen eszembe jutottak hajnalban, de biztos van még ezer másik opció is.

2023. aug. 8. 01:36
 4/9 anonim ***** válasza:
25%
Trianonnál elintézték, hogy így legyen. Olyan helyeken szabdalták fel az országot, hogy régiók ne tudjanak rendesen működni. Nyugat-dunántúlon kívül jól látszik sikeres is volt. Budapest pedig önálló entitásként működött, ahhoz sem tudták hozzányúlni
2023. aug. 8. 08:49
 5/9 anonim ***** válasza:
65%

Ezen nagyon nehéz lenne segíteni, mert nem olyan egyszerű a helyzet, hogy szegedre a kormány intéz valami céget aki foglalkoztat rengeteg szellemi munkát végző személyt és akkor minden oké. Nyílván sokan akkor nem Bp-re mennének, de ez nem oldana meg attól még semmit.

Külföldön sincs ez a probléma megoldva, ott is a nagyobb városokban van a szellemi munkák többsége. Csak általában ott normálisabb arányban vannak a városok méretei, így több városban tudnak szellemi munkásoknak cégek megtelepülni és így pl sok vidéki városban tud lakni értelmiségi, nem csak a főváros körül. Nálunk meg van Bp ~1.6M lakossal és a második városban már csak ~200 ezer ember lakik... Ugye akkor Bp-hez ha az agglomerációt is hozzá vesszük, akkor kb 2.5M embernek van köze a fővároshoz, ami az ország negyedénél is több.. Sajnos így mindig Bp lesz a központ.

Ránk leginkább Spanyolország hasonlít. Ott van Madrid és Barcelona ahol van szinte minden értelmiségi munka megtalálható, de más városokban ez szinte nem létező fogalom, mint nálunk.

Egyébként egy oélda, hogy diplomások miért nem laknak általában vidékeb. Gondolj bele abba, hogy pl egy átlag vidéki mennyire szeretne egy átlag putriból jött cigánnyal beszélgetni. Diplomás és nem diplomás között nincs ekkora szakadék, de egy kis árok van, amit nem negatívan értek, csak szimplán lesznek valamekkora különbségek amik hosszabb távon nem elviselhetőek egyik félnek sem. Ezen a problémáb pedig nem fog segíteni az, hogy szellemi munkásoknak cégeket hozol vidéki városokba, mert ettől még maga a városban lakók többsége nem fog változni.

A politika meg csak hab a tortán, hiszen a diplomások szeretik legkevésbé a kormányt és a tanulatlanabbak meg leginkább. Ami pedig rohadt fontos dolog, mert egy tanult fideszes nem fogja a propagandát bekajálni és azt mobdogatni, velük lehet értelmesen vitázni és létezni, de egy tanulatlan fideszessel...

2023. aug. 8. 09:25
 6/9 anonim ***** válasza:
24%
Budapest egy fekete lyuk, viccen kívül. Mindent magába szív.
2023. aug. 8. 12:11
 7/9 anonim ***** válasza:
0%
Sok gyermek egészségügyi létesítmény van amik akár a magyeszékhelyeken is lehetnének, ha a hozzátartozó egyetem nem Agrártudományi egyetem lenne mint pl Kaposvár
2023. okt. 20. 12:20
 8/9 anonim ***** válasza:
40%

Ennek különböző okai lehetnek. Szeged esetében az, hogy Szeged a "Szabad Város", amit még nem fertőzött meg a Fidesz. A szabadságnak viszont ára van: az EU-források, amik Orbánék kezében vannak, nem nagyon mennek Szegedhez, így azért nincs túl sok szellemi munkalehetőség. Egy-egy ügyvédi vagy közjegyzői iroda, ha fogadja a frissen diplomázott jogászokat vagy a klinika a rezidensek egy részét, de az ügyvédjelöltek is elég kevés fizut kapnak.

Győr tranzitváros, közel a határhoz. Aki csak tud, inkább Ausztriát vagy egy nyugatabbi országot céloz meg munkahelynek, akár fizikai, akár szellemi dolgozóról van szó.

Debrecen, ahol sokáig éltem, szintén haldoklik. Láttam üres gyárépületeket, lepukkant irodahelyiségeket. Ott viszont pont Szeged ellenkezője érvényesül: ha nem vagy fideszes, labdába se rúgsz. Az értelmiségiek többsége márpedig liberális: azt vallja, hogy nemcsak a fehér, ép, keresztény családapa számít embernek. Ugyanez Karcagon, Jászberényben vagy más fideszes kelet-magyarországi városban. És mit tesz egy diplomás, liberális, értelmes fiatal? Vagy elmegy Budapestre, ahol úgy érzi, több lehetőség van, vagy irány külföld!

Ezért nincs sok szellemi munkalehetőség: közszférában csak fideszes dolgozhat, versenyszférában pedig, mivel a nagyobb cégek is Fidesz-oligarchák kezében vannak, ott is inkább azok vagy legalábbis olyanok, akik megfelelnek a Fidesz normáinak.

2023. nov. 13. 20:32
 9/9 anonim ***** válasza:
19%
#8 fogadni mernék, DK-s vagy. Azok ilyen elvetemült Orbán mániások
2023. nov. 13. 22:32

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!