Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » A népességfogyás reális...

A népességfogyás reális mértékével együtt kell tudni élni?

Figyelt kérdés

Nagyon komplex kérdés ez és rengeteg nézőpontból közelítik meg. Bevallom én is sokáig érzelmileg gondoltam rá, hogy mekkora probléma, hogy elfogynak a magyarok és a nyelvük, kultúrájuk eltűnik, de most már valahogy úgy látom ezzel együtt kell tudni élni és rendszerben látni.

A fejlett világban bevándorlás nélkül mindenhol csökkenne a népesség, britek, németek, japánok, kínaiak, stb mindenki töri azon a fejét hogyan tudná ezt a trendet megváltoztatni, de igazából sehol sem sikerül, mert ezek valahogy mélyebb dolgok annál, hogy a politika nagymértékben tudja befolyásolni. A tendencia egyértelműen az, hogy minél fejlettebb, képzettebb egy társadalom, minél jobbak a jövedelmi viszonyok, annál kevésbé fognak az emberek házasodni és gyereket vállalni. Ez valahol egy természetes folyamat, mert a társadalom hozzászokik egy adott kényelmes életszínvonalhoz és arról nem hajlandó lemondani, a gyermekvállalás pedig elég komoly áldozatokkal jár, a párkapcsolatokkal szemben sem elvárás már hogy élethosszig tartsanak, így elég könnyen esnek is szét.

Ezeken a dolgokon változtatni nem igazán látom, hogy lehetne vagy kell is egyáltalán, valahol örülni kellene, hogy ilyen jól élünk. A politikusok persze rendszeresen előveszik ezt a témát és kampányolnak vele, de igazi szakemberek véleménye ritkábban jut el a nyilvánossághoz.

2023. máj. 8. 14:03
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
16%

Szeirntem eleve túl sokan vagyunk, csak régen nem volt elterjedt a védekezés, sajnos sok helyen még ma sem az. Nálunk a Ratkó korszak is sokat ártott a népesség szempontjából, aránytalan lett az eloszlás. Emiatt született ennyi ember, ami most a nyugdíjrendszer szempontjából rossz. Jó lenne inkább normális fizetéseket adni és akkor az emberek tudnának önmagukról gondoskodni idős korukban, amúgy is olyan kevés a nyugdíj, hogy abból nehezen lehet megélni. Persze ehhez oktatás is kéne, hogy az emberek ne szórják el a pénzüket, hanem gondoljanak a jövőre.

Egyébként más szempontból szeirntem sokkal jobb hely lenne a világ, ha nem lenne ennyi ember, könnyebb lenne lakáshoz jutni talán, nem lenne ilyen tömeg az utakon, tömegközlekedésen. Persze aki gyerekre vágyik annak legyen, de nem kell mindenkinek saját gyerek, pláne nem 3-4.

2023. máj. 14. 23:03
 12/12 anonim ***** válasza:
33%
Egyébként meg nagyon sok minden gépesítve lesz a következő évtizedekben, szóval munkaerő szempontjából sem hishem, hogy szükség lesz ennyi kisemberre. Inkább jól képzett, tanult emberekből lesz szükség többre, azt meg egy csomó család nem tudja összehozni, már eleve genetikai okokból sem, mert nem lehet mindenki okos, tehetséges, szorgalmas. Hozzáteszem én sem vagyok az kimondottan és engem is aggaszt, hogy lesz-e munkám, amiből meg tudok majd élni 30 év múlva is.
2023. máj. 14. 23:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!