A népességfogyás reális mértékével együtt kell tudni élni?
Nagyon komplex kérdés ez és rengeteg nézőpontból közelítik meg. Bevallom én is sokáig érzelmileg gondoltam rá, hogy mekkora probléma, hogy elfogynak a magyarok és a nyelvük, kultúrájuk eltűnik, de most már valahogy úgy látom ezzel együtt kell tudni élni és rendszerben látni.
A fejlett világban bevándorlás nélkül mindenhol csökkenne a népesség, britek, németek, japánok, kínaiak, stb mindenki töri azon a fejét hogyan tudná ezt a trendet megváltoztatni, de igazából sehol sem sikerül, mert ezek valahogy mélyebb dolgok annál, hogy a politika nagymértékben tudja befolyásolni. A tendencia egyértelműen az, hogy minél fejlettebb, képzettebb egy társadalom, minél jobbak a jövedelmi viszonyok, annál kevésbé fognak az emberek házasodni és gyereket vállalni. Ez valahol egy természetes folyamat, mert a társadalom hozzászokik egy adott kényelmes életszínvonalhoz és arról nem hajlandó lemondani, a gyermekvállalás pedig elég komoly áldozatokkal jár, a párkapcsolatokkal szemben sem elvárás már hogy élethosszig tartsanak, így elég könnyen esnek is szét.
Ezeken a dolgokon változtatni nem igazán látom, hogy lehetne vagy kell is egyáltalán, valahol örülni kellene, hogy ilyen jól élünk. A politikusok persze rendszeresen előveszik ezt a témát és kampányolnak vele, de igazi szakemberek véleménye ritkábban jut el a nyilvánossághoz.
Szeirntem eleve túl sokan vagyunk, csak régen nem volt elterjedt a védekezés, sajnos sok helyen még ma sem az. Nálunk a Ratkó korszak is sokat ártott a népesség szempontjából, aránytalan lett az eloszlás. Emiatt született ennyi ember, ami most a nyugdíjrendszer szempontjából rossz. Jó lenne inkább normális fizetéseket adni és akkor az emberek tudnának önmagukról gondoskodni idős korukban, amúgy is olyan kevés a nyugdíj, hogy abból nehezen lehet megélni. Persze ehhez oktatás is kéne, hogy az emberek ne szórják el a pénzüket, hanem gondoljanak a jövőre.
Egyébként más szempontból szeirntem sokkal jobb hely lenne a világ, ha nem lenne ennyi ember, könnyebb lenne lakáshoz jutni talán, nem lenne ilyen tömeg az utakon, tömegközlekedésen. Persze aki gyerekre vágyik annak legyen, de nem kell mindenkinek saját gyerek, pláne nem 3-4.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!