Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » A népességfogyás reális...

A népességfogyás reális mértékével együtt kell tudni élni?

Figyelt kérdés

Nagyon komplex kérdés ez és rengeteg nézőpontból közelítik meg. Bevallom én is sokáig érzelmileg gondoltam rá, hogy mekkora probléma, hogy elfogynak a magyarok és a nyelvük, kultúrájuk eltűnik, de most már valahogy úgy látom ezzel együtt kell tudni élni és rendszerben látni.

A fejlett világban bevándorlás nélkül mindenhol csökkenne a népesség, britek, németek, japánok, kínaiak, stb mindenki töri azon a fejét hogyan tudná ezt a trendet megváltoztatni, de igazából sehol sem sikerül, mert ezek valahogy mélyebb dolgok annál, hogy a politika nagymértékben tudja befolyásolni. A tendencia egyértelműen az, hogy minél fejlettebb, képzettebb egy társadalom, minél jobbak a jövedelmi viszonyok, annál kevésbé fognak az emberek házasodni és gyereket vállalni. Ez valahol egy természetes folyamat, mert a társadalom hozzászokik egy adott kényelmes életszínvonalhoz és arról nem hajlandó lemondani, a gyermekvállalás pedig elég komoly áldozatokkal jár, a párkapcsolatokkal szemben sem elvárás már hogy élethosszig tartsanak, így elég könnyen esnek is szét.

Ezeken a dolgokon változtatni nem igazán látom, hogy lehetne vagy kell is egyáltalán, valahol örülni kellene, hogy ilyen jól élünk. A politikusok persze rendszeresen előveszik ezt a témát és kampányolnak vele, de igazi szakemberek véleménye ritkábban jut el a nyilvánossághoz.

2023. máj. 8. 14:03
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
40%
Szerinted érdekel bárkit, hogy később mi lesz?Most legyen jó, ennyi...
2023. máj. 8. 14:05
 2/12 anonim ***** válasza:
79%

A baj az, hogy ez kézzelfogható hátrányokkal jár:

-Munkaerőhiány

-Nyugdíjrendszer összeomlása

-Egészségügyi és ápolási költségek növekedése

2023. máj. 8. 14:11
 3/12 anonim ***** válasza:
74%

Én azon az állásponton vagyok, hogy ez nem egy olyan tendencia, amit megfordítani/megállítani/megoldani kellene, hanem olyasmi, amit el kell fogadni, meg kell érteni, és a negatív következményei azok, amikre fel kell találni valamit.

A Föld túlnépesedett, és még egy darabig ez folytatódni fog. Ebből a szempontból szerintem üdvözlendő az a tény, hogy bizonyos társadalmak már fogyásnak indultak. Azt is pozitívnak látom, hogy éppen azok a társadalmak fogynak, amelyek fejlettebbek. Ez hülyeségnek hangzik, de egyúttal ez azt is jelenti, hogy várhatóan minden, most népességrobbanásban lévő társadalom is ezt az utat fogja bejárni - például ma már Kína is negatívban van. Szóval szerintem ez a tendencia inkább szükségszerű, és előnyös.

Ugyanakkor bizony hoz magával egy csomó egyéb problémát. A társadalmi rendszereink - konkrétan mindenünk - állandó növekedésre vannak kitalálva. A fogyó, elöregedő társadalmak egy csomó feladatot hoznak magukkal, amikre a mostani rendszereknek nem nagyon van válaszuk. Ráadásul egy idő után vezethet ez oda is, hogy összeomlásszerű fogyásnak is indulhat a népesség, ami már az emberiség szempontjából is komoly veszély lehet. Ezekre ki kell találni valamilyen választ.

Ez a válasz viszont nem a CSOK és nem a babaváró, az hétszentség...

2023. máj. 8. 14:17
 4/12 anonim ***** válasza:
18%
A gépesítés, robotizáció megoldja majd az elöregedés problémáját. A természetes szelekció hatására pedig majd kialakul egy olyan népesség, amely jólétben is tud szaporodni. Illetve idővel, a technológia fejlődésével az államok, kormányok képessé válnak majd mesterségesen létrehozni embereket, és ez nincs is olyan messze, már ebben az évszázadban várható.
2023. máj. 8. 14:36
 5/12 anonim ***** válasza:
22%
Amig be nem hurcolnak egymillió ázsiait addig igen,de a fidesz rajta van a projekten ha ez megnyugtat.
2023. máj. 8. 14:47
 6/12 anonim ***** válasza:
87%

Jó kérdés!

A népességfogyás reális mértéke.

Nos, ami REÁLIS mérték, azzal nemhogy együtt tudunk élni, hanem az a valóság...

Pont.

Igen. A valósággal lehet együtt élni. A "kérdésed" kifejtése viszont szubjektív, ahogyan utaltál is rá.

2023. máj. 8. 15:45
 7/12 anonim ***** válasza:
15%

Kérdező, nagyon nem mindegy hogy mekkora népesség csökkenne és milyen ütemben.

Nem ugyanaz ha a mi 10 milliós országunkban van népesség csökkenés vagy Indiában ahol 1,5 milliárd ember él.

Ahogy más az ha évről évre pár% lakosság tűnik el, mint ha ugyanez a csökkenés több évtized alatt történik meg.

A 3-as tipikus liberális okoskodást adott elő a Föld túlnépesedett szöveggel. Attól mert Indiában már 1,5 milliárdan vannak még itt Európában egyáltalán nem kell csökkennie a népességnek, sőt, ha itt csökken akkor azzal csak helyet adunk az indiaiaknak hogy ide beköltözzenek a helyünkre és utána már itt is megindulna a túlnépesedés. A szövege pont olyan, mintha azt mondanám, hogy én túlsúlyos vagyok, ő meg nem, átlagban így is túl kövérek vagyunk, ezentúl Ő ne egyen ebédet, azzal majd egészségesebbek leszünk mi így ketten együtt.

Ha itt, ebben az országban évente 0,001-0,002%-kal csökkenne a népesség azzal együtt tudnék élni, mert azt simán pótolná a technológia változása és az életmódunk. Sajnos a csökkenés ennél nagyobb évtizedek óta és az már nem jó.

2023. máj. 8. 15:45
 8/12 anonim ***** válasza:
57%
Fúh, hetes... Tipikusan nem sikerült semmit felfogni, abból, amit leírtam, csak megint a liberálisozás megy.
2023. máj. 8. 16:13
 9/12 anonim ***** válasza:

Igen, - és nincs is más választásunk!

Semmi szükség arra, hogy munka, megélhetés nélküli tömegeket termeljünk ki a semmire.

Amikor élhetővé válik az ország és nem fognak az emberek folyamatos bizonytalanságban tengődni egyik napról a másikra, akkor majd egyre szélesebb körben fogják újragondolni az emberek a kérdésre adható válaszokat, de addig értelme sincs annak, hogy a semmire erőltessük a szaporodást. Aki megengedheti magának azt a luxust, hogy szaporodjon, az meg fogja tenni ezt mások megkérdezése és beleegyezése nélkül ezt követően is, de arra semmi szükség, hogy arra termeljünk ki tömegeket, hogy 40 éves koruk után a legkülönfélébb megaláztatások közepette vegetálják végig a nem létező nyugdíjig esedékes egyre hosszabb időszakot.

2023. máj. 8. 16:39
 10/12 anonim ***** válasza:
25%
Vagy meg kell állítani a fehér faj fogyását, vagy el kell érni, hogy az aljanépek is legalább ilyen ütemben fogyjanak, különben az emberi civilizáció napjai meg vannak számlálva.
2023. máj. 8. 18:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!