Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Miért nincs hiteles tàjékoztat...

Miért nincs hiteles tàjékoztatàs politikai témàkról?

Figyelt kérdés

Csak a mostani helyzetről. Megnézem 10 háborúval foglalkozó cikket egy baloldali hírportálon. A következtetés, amit le lehet vonni belőlük: az oroszok hatalmas veszteségeket szenvedtek el, az ukránok tönkreverték őket, màr mindjárt vége a háborúnak, és az ukránok nyernek. Aztán megnézek 10 háborúval foglalkozó cikket egy jobboldali hírportálon. A következtetés, amit le lehet vonni: Az oroszok tönkreverték az ukrán-amerikai-NATO sereget, alig vannak veszteségeik, mindjárt vége van a háborúnak, és az oroszok nyernek.

Politikai hírekben az egyik oldalt/a vezérét istenítik, és a másik oldalt/vezérét rágalmazzàk és pocskondiázzák megállás nélkül

#háború #politikai tájékoztatás #hiteles politikai tájékoztatás #baloldali hírportál #jobboldali hírportál
2023. ápr. 24. 16:05
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
78%
Egyszerű, elolvasod mindkettőt és a kettőt megfelezed és megkapod az igazságot. Én olvasok 444-et meg pár fideszes odlalt is. Amúgy ez a világon kb mindenhol így van (igaz nálunk sokszor nagyon torzítanak) de Amerikában is másképpen tálal 1 hírt 1 demokrata oldal mint 1 republikánus
2023. ápr. 24. 16:12
 2/20 anonim ***** válasza:
78%
Mert nincs független média. Amúgy ha az orosz-amerikai háborúról akarsz nagyjából igazat olvasni, a kuruc.info-t ajánlom. Mivel mindkét felet utálják, ebben a háborúban semlegesnek mondhatóak.
2023. ápr. 24. 16:28
 3/20 anonim ***** válasza:
100%

Bonyolult kérdés, több oka van, és nehéz - vagy inkább lehetetlen - benne igazságot hirdetni.

Egyrészt az újságírás szubjektív műfaj, ha nem így lenne, egyszerű számadatokat látnánk, amivel aztán kezdünk, amit tudunk. Amint az adatoknak valamilyen értelmezése belekeveredik a képbe, már torzít a kép. Ez természetes, és normális. Az a nem mindegy, hogy az újságírónak van-e rejtett szándéka, amikor az értelmezést gyártja.

Ha rátérünk a mögöttes szándékra: az újság pénzből él és ezért bizonyos igényeket kiszolgál. Ez lehet olvasói igény, ami miatt egy bizonyos narratíva, vagy téma nagyobb súlyt kap, mint mások. Ez még eddig természetes, de ami ennél sokkal rosszabb, ha megrendelői szándékot elégít ki. Ezt nevezzük propagandának. Na ezzel már van gond nem kevés.

Viszont ezeknél még érdekesebb, hogy speciálisan a háborús tudósításnál lehetetlenebb műfaj nem létezik. A hadműveletek, információk titkosak, a veszteségi és egyéb adatokat mindkét fél kozmetikázza. Ami marad, azok az elemzők, akik meg megpróbálják kitalálni, mi lesz a felek következő lépése, ami megint egy szubjektív műfaj. Általános téma, hogy a háborús ok-okozatokat még évtizedekkel később is csak elemezzük, nemhogy közben.

Szóval összefoglalva: az újságok a közönségük, és tulajdonosuk szempontjai alapján választnak egy elemzőt, és idéznek tőle valami clickbait szart. A mandiner fogja Nógrády Györgyöt, aki előadja, hogy az oroszoknak végtelen tartalékaik vannak, és az ukránok vége csak idő kérdése. A telex meg fogja Rácz Andrást, aki elmondja, hogy az oroszoknak fogytán a tartalékaik, az ukránok nyugati támogatása meg végtelen. És akkor kinek van igaza? Majd 10 év múlva meglátjuk.

És akkor mit csinálok én? A clickbait cuccokat arról, hogy a CIA egykori alkalmazottjának a szomszédja szerint lesz-e világháború, élből meg sem nyitom. A fejtegetéseket, hogy mi lesz a háború kimenetele, úgy kezelem, mint feltételezést, és inkább az érveket hallgatom, nem az állásfoglalást. A szakértőket meg az alapján választom, hogy milyen pozícióban van, milyen érvei vannak, mennyire önkritikus és mértéktartó a véleménye.

Pl az északi áramlat felrobbantásáról Nógrády: "nyilvánvaló, hogy csakis az USA tehette", Rácz András ugyanebben a témában: "mivel nem igazán látom, miért tette volna az USA éppen akkor, amikor amúgy is neki kedvezően alakulnak a dolgok, és ez szerintem felesleges kockázatvállalás lenne, így én az USA szerepét kevésbé érzem valószínűnek, de nem kizárható". Amit én ebből leszűrök: mindenki csak találgat, a két szakértő közül az egyik túlságosan meggyőződéses, a másiktól viszont kaptam egy megfontolandó gondolatmenetet.

2023. ápr. 24. 17:05
 4/20 anonim ***** válasza:
69%
Könnyebb sakkkban tartani az embereket/társadalmakat/országokat így.
2023. ápr. 24. 17:53
 5/20 anonim ***** válasza:
0%
2-es, tévedés, a Mi Hazánk és emiatt a kuruc.info kifejezetten oroszpárti!
2023. ápr. 24. 18:16
 6/20 anonim ***** válasza:
52%
#5 Maradjunk abban, hogy fogalmad sincs a Mi Hazánk álláspontjáról és nagyon régóta nem olvastál kuruc.info-t.
2023. ápr. 24. 18:45
 7/20 A kérdező kommentje:
Megnéztem a kuruc.info pár cikkét, hát nekem nagyon nem tetszik...
2023. ápr. 25. 07:07
 8/20 anonim ***** válasza:
Nem azt kell olvasni, ami tetszik, hanem ahol igazat írnak.
2023. ápr. 25. 07:46
 9/20 anonim ***** válasza:

"Nem azt kell olvasni, ami tetszik, hanem ahol igazat írnak."

És honnan tudod, hogy igazat írnak??? :D :D

2023. ápr. 25. 08:07
 10/20 anonim ***** válasza:
Annyit tudok, hogy a kuruc.info-n még nem találtam szándékos hazugságot. Minden más magyar nyelvű híroldalon, amit valaha megnyitottam, igen.
2023. ápr. 25. 08:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!