Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Melyek hazánk legjobb adottság...

Progizo kérdése:

Melyek hazánk legjobb adottságai a gazdaság tekintetében és miért nem élünk ezekkel?

Figyelt kérdés

Azért kérdezem, mert pár évtizede még mezőgazdasági nagyhatalom voltunk jó minőségű, egészséges, világszerte keresett termékekkel (gabona, húsfélék, zöldségek és gyümölcsök, stb.), aztán szétverték a TSZ-eket és lett helyette a nagy semmi.

De az ország adottságai még megvolnának hozzá, akkor miért nem élünk vele?

Ahogy jók voltunk a híradástechnikában (Orion, Videoton), tömegközlekedési járművek gyártásában (Ikarus, GANZ, Rába), gyógyszergyártásban (Biogal, Herbária, Richter), stb.

Akkor ezekre miért nincs szükség? Nem kell étel? Nem nézel TV-t? Nem közlekedsz? Netán nem vagy beteg időnként?

Miért külföldi vállalatokat hozatnak ide állandóan ahelyett, hogy adottságainknak megfelelően és hazai vállalatokra alapozva erősítenék meg és építenék újjá a magyar gazdaságot?

2023. jan. 22. 16:10
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
0%

Akkor végig olvasva a válaszokat, ez egy sz@r ország, sz@r buta emberekkel, akiknek úgysem sikerül semmi, csak külföldi segítséggel. Ezért maradjunk is meg a jól megszokott, langymeleg f0sban, nem is szabad csinálni semmit, mert úgysem megy majd, a fent említettek miatt.

Akkor valahogy így képzelik el a károgók? 😂

2023. jan. 22. 19:38
 12/23 anonim ***** válasza:
62%

Mert mit vársz? A piac tette a dolgát, amiben "sz@arok" voltunk az tönkre ment, amiben meg jók abban gyarapodtunk, itt nem a tettvágyról van szó, hanem a realitás érzékről

2023. jan. 22. 19:44
 13/23 anonim ***** válasza:
100%

"Akkor végig olvasva a válaszokat, ez egy sz@r ország, sz@r buta emberekkel, akiknek úgysem sikerül semmi, csak külföldi segítséggel. Ezért maradjunk is meg a jól megszokott, langymeleg f0sban, nem is szabad csinálni semmit, mert úgysem megy majd, a fent említettek miatt."

Lehet nem csak végigolvasni kellett volna, sokat segített volna neked ha meg is érted.

2023. jan. 22. 20:27
 14/23 anonim ***** válasza:
:)
2023. jan. 23. 08:37
 15/23 A kérdező kommentje:

#10.: "Akkor magyarán te ilyen Észak-Korea szintű, elszigelődött államot szeretnél az országból csinálni?"

A "patrióta gazdaságpolitika" szerinted ezt jelenti? Szerintem azt, hogy védjük meg, ami a mieink közül jó: a hazafias közember legyen biztos felvevőpiaca, az állam pedig vegye védőszárnyai alá.

Így van ez többek között Nyugat-Európában is, ahol pl. francia autógyárak vagy brit repülőgépgyárak vannak állami kézben.

2023. jan. 23. 15:35
 16/23 A kérdező kommentje:

#12.: "A piac tette a dolgát, amiben "sz@arok" voltunk az tönkre ment, amiben meg jók abban gyarapodtunk"

Ezt az ún. szabad piacot nem lett volna szabad rászabadítani rögtön minden magyar ágazatra, hanem legfeljebb csak akkor, ha azok állami segítséggel megerősödtek, mert ez így az ország lerablása volt.

Mondjál már néhány dolgot, hogy miben gyarapodtunk 1989 után? Az államadósságban?

2023. jan. 23. 15:38
 17/23 A kérdező kommentje:

#9.: "-"Ahogy jók voltunk a híradástechnikában (Orion, Videoton), tömegközlekedési járművek gyártásában (Ikarus, GANZ, Rába)"

- Ezek egyikében sem voltunk világszínvonalon jók."

De bizony jók voltunk, mert nemcsak a KGST országokba exportáltunk buszokat, TV-készülékeket, mezőgazdasági termékeket, hanem Nyugatra is. Még az USA-ba is ("American Ikarus" néven vegyesvállalat is volt a buszgyártásra).

A TVC és Primo mikroszámítógépek semmiben sem maradtak el nyugati versenytársaiktól.

Itt a hazai TV-készülék gyártásról vannak érdekességek: [link]

itt meg a BRG magnóról: https://www.youtube.com/watch?v=7tUz4TKsfqY

Érdemes lenne ezeket áttanulmányoznod, mert igencsak árnyalják a te szűklátókörű, lesújtó véleményedet.

2023. jan. 23. 15:46
 18/23 anonim ***** válasza:

A nyugatra szállítottunk buszokat az kimerült az NSZKban és néhány pár darabos sorozatban.

Igen az Egyesült Államokba is jutott pár Ikarus, nagyságrendileg kb annyi amit a fehérvári buszgyár két heti kapacitása. A Volvo a teljes termelés hány százalékát exportálja? :)

Ja, a Primo király volt. Lopott intel processzor NDK másolataval. De, ez is el volt maradva.

Persze, én szűklátókörű vagyok mert te kisszérias sorozatokra élvezel amik minden korszakban nettó bukásnak számítottak.

BRG magnó... az :)

2023. jan. 23. 16:33
 19/23 anonim ***** válasza:

Ha már tanulmányozni kell: BRG MK-27-em volt egy ideig, az egy sapka sz@r volt mire hozzám került :)

Volt egy Akai GXC koppintásom is,nekem úgy rémlik az Orion volt, de nagyon hasonlít a BRG MK-42-re, az is hulladék volt.

Volt egy Videoton RM5642-m, na ez qrva jól szólt, főleg normális sztereó rádióforrással. A kazettáknak megvoltak a maguk korlátai, azok szerintem közel sem szóltak olyan jól. Ezzel valami Orion HS-9 szerű "szörnyet" hajtottam..

TV-ból is jutott 8 csatornás fekete fehér, de meg nem mondom milyen. Olyan volt, mint az Orion Mátra de nekem Videoton rémlik, meg volt fehér Junoszty :)

Kíváncsi lennék, hogy neked milyen magyar űrtechnikával voltak korabeli élményeid. Amikor pár évvel a Videoton "Europa Stereo" vásárlása után a '90-es évek elején először találkoztam CD-s deckkel és normális 3 utas hangfalakkal azt hittem becsokizok :D

2023. jan. 23. 17:28
 20/23 anonim ***** válasza:

"A "patrióta gazdaságpolitika" szerinted ezt jelenti?"

Igen, ha te le akarod zárni az exportot, mondván majd a kevesebb mint 10 milliós országgal majd felvesszük a harcot a világgal, akkor tényleg Észak-Koreaiakkal tudnánk csak konkurenciálni. De hogy felnyissam a szemed, magyarországnak soha semmi nem volt a kezében, önállóan semmit nem is tudtunk volna gyártani(ezt már az elöttem hozzászólók kifejtették). Rendszerváltáskor pedig nem állt annyi pénz hogy ezen változtatni tudjunk, sőt még azóta sem.

2023. jan. 23. 18:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!