Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Igénybe tudom venni úgy az...

Igénybe tudom venni úgy az adót ha nem élek együtt a gyermekeimel!?

Figyelt kérdés
Párommal nem élek együtt egy háztartásba, viszont van 2 közös gyermekük. Igénybe tudom e veni az adót ha nem egy lakcímen szerepelek a gyermekeimel?!
2023. jan. 13. 12:35
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Milyen adót szeretnél igénybe venni? Adókedvezményt csak akkor vehetsz igénybe, ha egy háztartásban élsz a gyerekekkel.
2023. jan. 13. 12:44
 2/4 anonim ***** válasza:
75%
Az adót csak az állam tudja igénybe venni.
2023. jan. 13. 12:46
 3/4 A kérdező kommentje:

1/1

Az éves adót szeretem volna igénybe venni!

Hogy tudjak a gyermekeimen segíteni .. de már így targytalan.

2023. jan. 13. 13:14
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Nyilván nem adót szeretnél igénybe venni, hanem adókedvezményt; azon belül családi kedvezményt.

Külön háztartásban élve, nem veheted igénybe.

„29/A. §

(3) A családi kedvezmény érvényesítésére jogosult

a) az a magánszemély, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult, továbbá a jogosulttal közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastársa”

↑ 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról hatályos szövegéből.

De, adott eltartott esetén a kedvezmény csak egyszeresen vehető igénybe (29/B. §); ha közös háztartásban élnétek, akkor közös megegyező nyilatkozattal kéne megállapodni, hogy melyikőtök veszi igénybe, illetve megosztható is lehetne az igénybevétel.

Az anyuka bizonyára igénybe veszi; te már egyébként se vehetnéd igénybe. Ha az anyuka nem tudja igénybe venni, és más sincs, aki vele közös háztartásban igénybe vehetné (új házastárs, vagy legalább egy éves élettársi kapcsolat, vagy hozzátartozó), akkor pedig elvész a lehetőség.

2023. jan. 13. 15:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!