Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Létezik társadalmi nem, a...

Létezik társadalmi nem, a biológiai nem mellett? Azaz a "férfi" és a "nő" több-e a homo sapiens hímjénél és nöstényénél?

Figyelt kérdés
2023. jan. 10. 09:52
1 2 3 4 5 6
 11/56 A kérdező kommentje:

Ok, ennyir enem gondoltam mélységében a "betegség" szóra, de jogos a felvetés.

A kérdés akkor annyi, hogy azok, akik nem értenek egyet a társadalmi nem létezésével, azok hova teszik / minek nevezik azokat, akik.. hát.. ezt nem tudom máshogy mondani, nem a társadalmi nemüknek megfelelően viselkednek:D Mint pl a 9-esben leírt autószerelő nő, vagy érzelmileg nőknél is kompetensebb férfi.

Ha nincs társadalmi nem, akkor a válasz a biológia kell legyen, azaz ezek a tulajdonságok nem kultúrálisan hanem genetikailag vannak benne az emberben. Erre gondoltam biológiai deviancia alatt. Szóval valamiért a kormoszómája nem hozza azokat a tulajdonságokat amiket kellene.

2023. jan. 10. 10:50
 12/56 anonim ***** válasza:
100%
10-11. egyszerűen tökéletes leírás!
2023. jan. 10. 11:04
 13/56 A kérdező kommentje:
11-ben én egy kérdést fogalmaztam meg:D "akik szerint nincs társadalmi nem, hova teszik a nem a nemük szerint viselkedő embereket?". Az eltérés a genetikában van? Vagy ha nem, miben?
2023. jan. 10. 11:08
 14/56 anonim ***** válasza:
100%

Igazából szerintem ez a mi hozzáállásunktól függ. Ha mindenképpen kategorizálni akarunk, akkor ugye vannak a nőies szerepek meg a férfias szerepek. Sok nő szerel autót és gyűlöli a háztartást, férfiak között is sok van, aki nem esik kétségbe, ha cserélnie kell a saját gyereke pelenkáját. Ha ezeket így számontartjuk, akkor nyilván a társadalmi nem eltérhet a biológiai nemtől.

Viszont szerintem sokkal egyszerűbb lenne a dolog, ha nem kategorizálnánk, nem lenne férfias vagy nőies. És ez a társadalmi élet minden területére igaz lenne.

2023. jan. 10. 11:10
 15/56 anonim ***** válasza:
100%

"akik szerint nincs társadalmi nem, hova teszik a nem a nemük szerint viselkedő embereket?"

Igazából általában vagy elfogadják, hogy ő ilyen, vagy rámondják, hogy az "ilyen az nem férfi".

2023. jan. 10. 11:15
 16/56 anonim ***** válasza:
100%

Az a jó az egészben, hogy akik a társadalmi nem létjogosultsága mellett állnak ki, azok sem vallják minden részletében ugyanazt.

Így aztán rákezdeni, hogy 'a társadalmi nem hülyeség', teljesen értelmetlen.

2023. jan. 10. 11:19
 17/56 A kérdező kommentje:

15, dehát férfi, hiszen a biológiai neme egyértelműen meghatározható.

Az meg, hogy rámondják, hogy ő ilyen, az szociológiailag nem állja meg a helyét. Ha definiálod a férfit, aztán az egyén nem fér bele a definíciódba, akkor vagy rossz a definíciód, vagy az egyén nem ebbe a definícióba kell tartozzon. Viszont tartoznia kell valahová. Márpedig nő nem lehet, hisz a biológiai neme nem megfelelő hozzá.

18/56 anonim ***** válasza:
0%
El kell fogadni, különben vírusokkal/oltásokkal írtanak ki.
 19/56 anonim ***** válasza:
75%
A konkrét kérdésre: amennyiben az EMBER több egy faj hímjénél/nőstényénél, akkor a férfi/nő is több kell legyen.
2023. jan. 10. 11:22
 20/56 anonim ***** válasza:
100%

A pszichológia évszázados kérdése a "nurture vs nature", azaz "neveltetés kontra született tulajdonság".

Mindkettőre van példa a viselkedéskutatásban.

Vannak készségek amikre a biológia jobban hajlamosítja az egyént.

Ez meg is jelenik a statisztikákban.

Erről már több mint 2 évtizede folynak kutatások mind állatmodellekben mind emberkísérletekben.

[link]

De nyílvánvalóan közrejátszanak kulturális, gazdasági, vallási hatások is.

Az biztosan kimondható, hogy aki azt mondja hogy vagy csak egyik vagy csak másik hatás érvényesül, az gyanúgy téved.

2023. jan. 10. 11:41
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!