Hiperinfláció esetén a nagy hitellel rendelkezők tulajdonképpen jól járnak?
Igen, az inflációval a hitelfelvevők járnak jól, és a megtakarítók rosszul.
Ezért jó pl. az államnak is az infláció, mert a forintos állampapírt, amit megvettek a népek, inflált forintból fizeti vissza, ami kevesebbet ér reálértékben.
Miről beszéltek?
Amikor magas az infláció akkor magas az alapkamat is, ergo rossz adósnak lenni, mert az egekben vannak a törlesztők és valószínűleg a fizetésed kisebb mértékben nő, mint amennyivel többet kell költs a megélhetésre.
Akkor éri meg adósnak lenni ha fix kamatozású hiteled van és ki fog futni még mielőtt tudna a bank változtatni a törlesztődön. De be van ez kalkulálva, aztán amit te nyersz azt beszedik másokon.
ma 20:37
Azért történt dollár alapú kötvény kibocsájtás, mert jó az államnak a magas infláció? Azért nő az államadósság finanszírozására szánt összeg is, mert sikeresen elinflálják az adósságukat?
Nem lesz hiperinfláció, úgyhogy kár erről beszélni.
Maradjon a normál 15-25%-os inflációs feltételezésnél.
Ha keresel most nettó 300ezret és 100 megy a hitelbe,200-ból élsz, akkor rövid távon simán csökkenhet az életsazínvonalad.
Minden drágább lesz a fizetésed ehhez képest alig nő, akkor hiába emelik a fizetésed mondjuk 330-ra 230-ból kisebb életszínvonalon tudsz élni, mint korában 200-ból.
Hosszabb távon ki tudod nőni a hitelt, ha magasabb az infláció, akkor gyorsabban. De az első 2-3 évben inkább rosszabbul fogsz élni, mint jobban. Hiába fizetsz arányaiban kevesebbet a hitelre.
#3: Fix kamatozású hitelre gondoltam a kérdés megfogalmazásakor.
#4: Igen ez végülis logikus. Bár ha legalább inflációval megegyező mértékben emelkedne a fizetésem, akkor szerintem jó lenne. Csak ez ilyen helyzetben nem így szokott sajnos lenni.
"Bár ha legalább inflációval megegyező mértékben emelkedne a fizetésem"
Én azt gondolom, hogy magas infláció mellett nem szabad elfelejteni, hogy a cég költségei is nőnek. Ilyenkor persze árat emel, de a költségeken is spórolni akar legalább arányaiban. Azaz a cég inkább kisebb béremelést ad. Tavaly 3% infláció mellett kaptál 8%-ot, akkor idén a 10-15%-os béremelésnek örüljél, mert nagyobb, mint tavaly volt.
Nem hiszem, hogy ilyenkor a cégek azon versenyeznének, hogy ki tud nagyobbat emelni, mint az infláció.
Mindenképpen jó a fix kamatozású hitel, pláne, ha 3-4 éve vetted fel :) De csak addig, míg nem köt le túl nagy részt a fizetésből. És persze akkor is jó, ha eleve átlag feletti valakinek a fizetése.
De 20%-os inflációnál felvenni egy 15%-os hitelt én nem látom olyan hatalmas üzletnek, azzal a felkiáltással, hogy elinflálódik a bank pénze.
Ha 9%-ra felvetted a hitelt és most 15%-ot fial állampapírban, akkor tényleg igaz, hogy a bank pénze inflálódik. De némi kockázatod neked is van, amikor a bank pénzét állampapírba teszed.
Szóval én inkább óvatos duhaj vagyok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!