Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Hiperinfláció esetén a nagy...

Hiperinfláció esetén a nagy hitellel rendelkezők tulajdonképpen jól járnak?

Figyelt kérdés
Tehát ha van mondjuk egy 100 milliós tartozásom, akkor ki tudom fizetni mondjuk egy havi fizetésből? Ha ezek után viszonylag rövid időn belül normalizálódik a helyzet, akkor tulajdonképpen jól járok?

2023. jan. 5. 20:35
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Igen, az inflációval a hitelfelvevők járnak jól, és a megtakarítók rosszul.

Ezért jó pl. az államnak is az infláció, mert a forintos állampapírt, amit megvettek a népek, inflált forintból fizeti vissza, ami kevesebbet ér reálértékben.

2023. jan. 5. 20:37
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Elvileg igen, de pont ezért ritka a fix kamatozású hitel a nem stabil devizák esetében, illetve baromi nagy a kamat az ilyenek esetében. A bankok bevédik magukat a legtöbb eshetőségre.
2023. jan. 5. 20:40
 3/6 anonim ***** válasza:

Miről beszéltek?

Amikor magas az infláció akkor magas az alapkamat is, ergo rossz adósnak lenni, mert az egekben vannak a törlesztők és valószínűleg a fizetésed kisebb mértékben nő, mint amennyivel többet kell költs a megélhetésre.

Akkor éri meg adósnak lenni ha fix kamatozású hiteled van és ki fog futni még mielőtt tudna a bank változtatni a törlesztődön. De be van ez kalkulálva, aztán amit te nyersz azt beszedik másokon.

ma 20:37

Azért történt dollár alapú kötvény kibocsájtás, mert jó az államnak a magas infláció? Azért nő az államadósság finanszírozására szánt összeg is, mert sikeresen elinflálják az adósságukat?

2023. jan. 5. 20:51
 4/6 anonim ***** válasza:

Nem lesz hiperinfláció, úgyhogy kár erről beszélni.

Maradjon a normál 15-25%-os inflációs feltételezésnél.

Ha keresel most nettó 300ezret és 100 megy a hitelbe,200-ból élsz, akkor rövid távon simán csökkenhet az életsazínvonalad.

Minden drágább lesz a fizetésed ehhez képest alig nő, akkor hiába emelik a fizetésed mondjuk 330-ra 230-ból kisebb életszínvonalon tudsz élni, mint korában 200-ból.

Hosszabb távon ki tudod nőni a hitelt, ha magasabb az infláció, akkor gyorsabban. De az első 2-3 évben inkább rosszabbul fogsz élni, mint jobban. Hiába fizetsz arányaiban kevesebbet a hitelre.

2023. jan. 5. 21:01
 5/6 A kérdező kommentje:

#3: Fix kamatozású hitelre gondoltam a kérdés megfogalmazásakor.

#4: Igen ez végülis logikus. Bár ha legalább inflációval megegyező mértékben emelkedne a fizetésem, akkor szerintem jó lenne. Csak ez ilyen helyzetben nem így szokott sajnos lenni.

2023. jan. 5. 21:31
 6/6 anonim ***** válasza:

"Bár ha legalább inflációval megegyező mértékben emelkedne a fizetésem"

Én azt gondolom, hogy magas infláció mellett nem szabad elfelejteni, hogy a cég költségei is nőnek. Ilyenkor persze árat emel, de a költségeken is spórolni akar legalább arányaiban. Azaz a cég inkább kisebb béremelést ad. Tavaly 3% infláció mellett kaptál 8%-ot, akkor idén a 10-15%-os béremelésnek örüljél, mert nagyobb, mint tavaly volt.

Nem hiszem, hogy ilyenkor a cégek azon versenyeznének, hogy ki tud nagyobbat emelni, mint az infláció.

Mindenképpen jó a fix kamatozású hitel, pláne, ha 3-4 éve vetted fel :) De csak addig, míg nem köt le túl nagy részt a fizetésből. És persze akkor is jó, ha eleve átlag feletti valakinek a fizetése.

De 20%-os inflációnál felvenni egy 15%-os hitelt én nem látom olyan hatalmas üzletnek, azzal a felkiáltással, hogy elinflálódik a bank pénze.

Ha 9%-ra felvetted a hitelt és most 15%-ot fial állampapírban, akkor tényleg igaz, hogy a bank pénze inflálódik. De némi kockázatod neked is van, amikor a bank pénzét állampapírba teszed.

Szóval én inkább óvatos duhaj vagyok...

2023. jan. 5. 21:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!