A német nyelvből, lehet még világnyelv?
Ha valami folytán Amerika elbukik, Kína pedig nem tud jelentőssé válni a világban kulturálisan, Európa pedig mégjobban egyesül egy Németország-központú szövetségi rendszer köré, akkor el tudom képzelni.
Európában a német a leggyakoribb anyanyelv, és az angol után a leginkább tanult nyelv.
Én örülnék egy jövőnek, amiben az amerikai kultúra és az angol nyelv helyett a német kultúra és nyelv lenne a domináns, szerintem sokkal előrébb járna tőle az emberiség.
Egyébként egészen úgy az 1930-as évekig még az USA dominánssá válása és az angol nyelv világnyelvvé válása se volt egyértelmű. Akkoriban még Amerikában is egész területek voltak, ahol angolul alig tudtak az emberek, viszont a németet kenték-vágták, New York City-ben rengeteg német nyelvű újság és klub üzemelt, kulturálisan még Chicago is a Weimar-i Berlinből inspirálódott a legújabb trendek után.
Hitler ámokfutása majd a II. világháború vezetett az USA dominanciájához.
"A német nyelvből, lehet még világnyelv?"
Ebbe a mondatba nem teszünk vesszőt!
De hát a német világnyelv! A világnyelv attól világnyelv, hogy több ország hivatalos nyelve. Ráadásul a kézművesség és sok tudományág hivatalos nyelve is a német. Igaz, nem olyan szinten világnyelv, mint mondjuk az angol, a francia vagy a spanyol, esetleg az arab, de akkor is az. Igaz, nem ENSZ-nyelv. Az ENSZ-nek hat hivatalos nyelve van: angol, francia, spanyol, kínai, arab és orosz. A német azért nem az, mert a II. világháború után a vesztesek közt volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!