Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Erdélyben milyen az élet...

Erdélyben milyen az élet mostanság?

Figyelt kérdés
Felmerült, hogy a budapesti életünket családostól Erdélyben folytatnánk.Felsőfokú végzettséggel rendelkezünk, stabil anyagi hátterünk van. Szeretnénk az anyanyelvünkön beszélni, ezért Erdély. Minden választ megköszönök.

#Erdély #élet Erdélyben
2022. okt. 2. 08:48
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
66%

"Szeretnénk az anyanyelvünkön beszélni, ezért Erdély."

Te nagyon el vagy tévedve. XD

Én pont azért készülök Magyarországra 1. osztályos korom óta, hogy az anyanyelvemen beszélhessek.

2022. okt. 2. 10:29
 12/19 anonim ***** válasza:
100%
10: Ennyire erdurvult ott a helyzet? Még 13 évesen,'95-ben jártam Erdélyben egyapám munkahelye által szervezett társasutazáson (a dolgozók vihették a gyerekeiket is, Székelyudvarhely környékén volt a szállás). Amennyire emlékszem, minden kétnyelvű volt (helységnév-, és utcatáblák, bolti árucikkleírások stb.). Ha bárhol megszólaltunk magyarul, szinte mindenki magyarul válaszolt, és szeretettel érdeklődött. És lépten-nyomon magyar hangot lehetett hallani. Ehhez képest mostanra Székelyföld ilyen keményen megváltozott?
2022. okt. 2. 11:08
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
egyapám= egy apám
2022. okt. 2. 11:09
 14/19 anonim ***** válasza:
78%

12

Boltban max akkor, ha többségében magyar lakta a vidék, s az elárusító is magyar. Ha pont román, megszívtad. Ugyanez vonatkozik a buszsofőrre, taxisra, postásra, vásári eladókra, futárokra, stb. De pl ha az emberekkel való kommunikációt mellőzöd is, az önkilolgálós kasszák, gyorskaja rendelős érintőképernyők is mind románok.

Ha a rendőr megállít, az is románul mond s kér mindent, ha balesetet láttál, azt is románul kell elmond, ha valakivel összekoccantál a biztosítós papír is románul van, meg veszekedned is valószínűleg románul kell azzal, kivel összekoccantál. Ha valamidet ellopták a rendősségen azt is románul kell elmond.

Új személyi meg minden hasonló hivatalos dolog is románul zajlik. (12. után nem mentem egyből egyetemre, így jogosult voltam 6 hónapig munkanélküli segélyre. Érettnek meg mindennek éreztem magam, egyedül mentem intézni. Az elején e-mailezésnl (covid miatt) szerencsére elkaptam egy magyart, de mikor kellett menjek a rendes papírokkal nem voltam ilyen szerencsés. Az ajtó előtt elindítottam egy telefonos hangfelvevőt, mindenre bólogattam, majd otthon visszahallgattam, s próbáltam rájönni arra, hogy miket mondott. Kérdezni, vagy valami konkrétat megtudni esélyem se volt.)

Minden számlát románul kapsz, minden szerődés románul van. De még a telefonszolgáltató is románul küldözgeti az SMS-eit.

Konkrétan csak a kisgyerekek tudnak csak az anyanyelvükkel megélni. A barátaik, rokonaik, falusi kis boltocska eladója, ahova fagyizni járnak meg ilyenek magyarok. Mindenki más vagy valószínüleg nem, vagy egyáltalán nem. Nagyobb korban meg egyre több a nyelvi probléma, s egyre nehezebb elkerülni.

Én pl direkt magyar egyetemre jöttem, magyar szakra, magyar többségű városba. (Sapientia, Marosvásárhely) Már első félévben volt egy olyan tárgyam, amit egy román tanárnő tartott románul, mert nem kaptak magyart... Az ilyen minden szir-szar hivatalos papír román nyelvű kitöltését meg se említem.

Kajarendelésnél mindig az a legnagyobb dilemma, hogy ki veszi fel a telefont, mert a futárok több mint 90%-a román, s az ok, hogy te betanulod a szöveget, hogy pontosan hova kell, de ha valamit kérdez, elvérzel.

Vagy én pl önkénteskednék is itt, mert miért ne, meg az önéletrajzban is jól mutat, de annyi a román, hogy nem merek. Mert mindegy, hogy kérdőíveket kell kitöltetni, ovit kell festeni, idősekkel kell sétálni, román nyelven történű kommunikáció (és magyarázgatás) nélkül nem tudnám megúszni.

A magyarországiak nem érzik annak a súlyát, hogy milyen érzés az, hogy ha hozzászólsz valakihez, az magyarul fog visszaszólni. Bátrabban (és gyomorgörcs nélkül) indultam el egyedül gyalog Nyíregyházán könyvet venni (Mert az ilyen magyar nyelvű cuccokról is feledkezz meg. Van, de kevés, s az is régi), mint ahogy egy évi egyetemista lét után indultunk el Maroson valahova 3-an.

2022. okt. 2. 13:00
 15/19 anonim ***** válasza:
47%

Nekem több magyarországi, ide áttelepült ismerősöm is él itt és remekül érzik magukat, több mint tíz éve élnek itt!

A 14-es rosszul tud sokmindent.

1. Először is már erdélyi magyarként sem vagy köteles a rendőrrel románul beszélni, amennyiben az adott településen 20% fölött van a magyarság aránya, kötelező legyen állományuk arra, hogy anyanyelveden intézkedjenek. Az más kérdés, hogy macerás lehet, mert ha egyik sem tud, akkor meg kell várnod, míg kihívnak magyarul tudó rendőrt (de kötelező lennie!).

Ez pl. ott, ahol én élek a gyakorlatban is biztosítva van, várni sem kell, úgy teszik őket párba: legalább az egyik tud magyarul.

2. 20% fölötti lakosságú településeken minden hivatalos ügyintézésre kell lennie magyar űrlapnak, vagy magyar fordításnak a román űrlaphoz. Az más kérdés, hogy nem mindig teszik ki, kérni kell - de ha akkor sem kapod meg, jogodban áll fogyasztóvédelemhez fordulni, akár perelni is.

3. Minden számla és szerződés alapnyelve a román valóban, de minden ilyen szolgáltatónak VAN ANGOL és 20% fölötti magyar lakosságú településen VAN MAGYAR NYELVŰ ÜGYFÉLSZOLGÁLATA IS!

Felhívod, bediktálod a számlán szereplő iktatószámot és mindent elmondanak neked magyarul / angolul, amire kíváncsi vagy.

4. A négy idetelepült magyarországi ismerősöm közül három pont Marosvásárhelyen végezte az egyetemet is, egy mukkot románul nem tudtak, mégis tökéletesen boldogultak végig, a város lakosságának 50%-a eleve magyar ember, a másik felének pedig legalább 25%-a beszél magyarul.

Marosvásárhelyen 10 emberből, aki szembejön veled az utcán, minimum 7 beszél magyar nyelven.

5. A fiatalok mind tudnak ANGOLUL, a kajarendelős példa egy marhaság. Kb. 50% az esélye, hogy aki felveszi a telefont, magyar ember lesz, ha mégsem, és véletlenül érteni sem ért magyarul, akkor közlöd, hogy "I don't speak romanian" vagy megtanulod azt az egyetlen mondatot, hogy "Nu stiu romünésté." - és vagy hívnak neked valakit, aki beszél magyarul, vagy folytathatod angol nyelven az egészet.

6. TÉVHIT, hogy elvárják a román nyelvtudást magyarországiaktól. Pont ez benne az abszurd: minket agyba-főbe szivatnak, ha nem helyesen mondunk el egy mondatot, de a magyarországiakat ugyanolyan külföldinek veszik, mint a németországiakat vagy angolokat, és már azon meghatódnak, ha helyesen-helytelenül elgagyogsz egy köszönést a nyelvükön.

Úgy érzik, hogy akkor mostmár Románia is jó ország, ha hozzánk is jönnek Nyugatabbról, nemcsak tőlünk mennek el!

Kifejezetten megtisztelve érzik magukat, ha egy magyarországitól kapnak egy kedves köszönést románul és utána angolul vagy magyarul folytatod a beszélgetést.

6. SEMMI DOLGOD NINCS a román adminisztratív hatóságokkal, ha áttelepülsz - neked a BEVÁNDORLÁSI HIVATALLAL és az országos akreditációs bizottsággal van dolgod (letelepedési, munkavállalási, diplomahonosítási ügyek). Ott mindig tudnak angolul és magyarul tudó alkalmazottak is kötelezően vannak 20% fölötti magyar lakosságú településeken.

Az én ismerőseim egybehangzó véleménye, hogy nem volt nehéz az áttelepülés, ahogy a mindennapi élet sem az - sőt, sokkal könnyebb, mint egy másik országba kimenni, aminek nem beszéled a nyelvét (hiszen startból vannak magyarok is).

Az egyikük az USA-ban is élt korábban, a másik Németországban, mindkettejük szerint sokkal nehezebb volt ott mint itt a beilleszkedés. Eleve nem számíthattak arra, hogy az anyanyelvükön tudó emberekbe botlanak lépten-nyomon az utcán, mint itt, és a közeg is kevésbé volt befogadó és barátságos.

A románok minket szivatnak néha (bár ez is egyre kevésbé jellemző), ha nem tudunk elég jól románul, de a külföldiekkel nagyonis befogadóak és kedvesek!

Temesváron egyenesen polgármesterré választottak egy német bevándorlót, aki a mai napig csak töri a románt, szóval, ha nem vigyázol, még városvezető is lehetsz! :-)))

2022. okt. 28. 22:20
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

Amit viszont érdemes átgondolni:

1. Milyen területen szeretnél elhelyezkedni? Kulturális, oktatási, egyházi, magyar nyelvű civil szervezeti, magyar politikai területeken jól el lehet helyezkedni román nyelvtudás nélkül is, akár állami szektorban is, problémamentesen - és elég a magyar nyelvtudásod hozzá.

Ha más téren akarsz elhelyezkedni és nem home office-ban dolgozol, akkor nagyon kell, még multiknál is, hogy legalább angolul magas szinten beszélj és a német sem árt (rengeteg a német multi).

A román is könnyen tanulható újlatin nyelv, olyan szintre, hogy vásárolgass vagy hívj egy taxit, nagyon könnyű eljutni - de magas szinten már nem egyszerű, a grammatikája miatt (erre akkor van szükséged, ha állami szektorban vagy olyan nyilvános szférában helyezkedsz el, amihez kell a román kommunikáció).

2. Át kell gondold, mi a fő szempontod: hogy anyanyelven kommunikálhass mindig? Akkor Hargita és Kovászna megye a 100%-os garancia, előbbiben 85%, utóbbiban 75% a magyarok aránya és abszolút mindenki tud magyarul.

Ha nyitott vagy rá, hogy pl. magyar + angol nyelven boldogulj el (esetleg egy minimális román alapszókincset is kész vagy elsajátítani), akkor van még két fifti-fifti megye, ahol a románok és magyarok aránya közel azonos: Maros megye és Szatmár megye.

Ha érdekel olyan megoldás is, ahol gyakorlatilag angolul kell kommunikálnod a mindennapokban, akkor Kolozsvár, Temesvár, Brassó is pálya. Ezek a leggazdagabb, legnagyobb városok, 300 ezer lakossal. Van sok magyar is, de az arányuk kicsi (tehát 10 emberből, aki random szembejön az utcán, csak 1 vagy 2 lesz magyar).

3. Falun akarsz élni (szép tájban home-office-ozva, vagy boldog nyugdíjaséveket eltöltve) vagy városon?

Ha falun, akkor rengeteg lehetőséged van, kb. EZER körüli magyar falu van Romániában, festői szépségű tájakkal, magyar adminisztrációval, polgármesterrel, magyar rendőrrel, stb.

Ha városon, akkor kisebb a választék. Megyei jogú városok közül színmagyar Székelyudvarhely (95% a magyarok aránya), de mindenki, a románok is tudnak magyarul Sepsiszentgyörgyön (70%), Csíkszeredában (85%), Gyergyószentmiklóson, Kézdivásárhelyen, Nagykárolyban, Székelyhidon, Szalontán, Szovátán stb.

Nem megyei jogú, azaz sima város rengeteg van, de ezek inkább mezővárosok, olyanok, mint Nyárádszereda, Érmihályfalva, Barót, Kovászna, Székelykertesztúr, Sárköz stb.

(Megyei jogú város, ami 10.000 fölötti lakosú, város, ami 10.000 alatti)

És van két darab 100.000 fölötti lakosú "nagyváros", ahol a lakosság kb. fele magyar anyanyelvű és a románok is beszélnek magyarul: Marosvásárhely és Szatmárnémeti. Előbbiben egy kicsit feszültebb, utóbbiban harmonikusabb a román-magyar együttélés egyébként, történelmi okokból.

És külön kategória Nagyvárad, ahol a lakosság negyede magyar, de a románok már nem nagyon tudogatnak magyarul. Azért itt is elboldogulsz magyar + angol nyelven, de kevésbé zökkenőmentesen mint Marosvásárhelyen vagy Szatmárnémetiben.

Erdélyben élni pedig, főleg ha nyitottan és kíváncsian jössz ide, kifejezetten jó dolog. Gyönyörű az épített örökség, a táj, kedvesebbek és nyitottabbak az emberek, pezsgőbb az éjszakai élet, a kulturális élet, arányosan sokkal több a színház, a mozi, minden nagyobb városban van szimfonikus zenekar, stb.

Lépten-nyomon egy fesztiválba botlasz, és ha szereted a soknemzetiségű, multikulturális közeget, akkor élvezni fogod a vegyes lakosságú részeket is (ha nem, akkor a Székelyföld vagy a Partium tömbmagyar területei valók neked).

Az én Magyarországról idejött barátaim közül egyik sem bánta meg. És megjegyzem, én sem élnék Erdély helyett Magyarországon a világ összes pénzéért sem! ;-)

És rengeteg helyen tudsz anyanyelven boldogulni, olyan is nagyon sok van, ahol elegendő kizárólag magyarul tudnod (200 magyar vezetésű önkormányzat van Romániában, ez körülbelül 500 különböző települést jelent, ami magyar többségű!).

Szóval szerintem nem bánnád meg!

2022. okt. 28. 22:46
 17/19 anonim ***** válasza:
100%

12-es "10: Ennyire erdurvult ott a helyzet?"

Dehogy durvult el, hülyeségeket beszélnek. Aztán pont Udvarhelyen, ahol a városban 3% román él, a város körüli falvakban pedig 0%, ott ne lehetne magyarul boldogulni, akkor nem tudom, hol lehet a világon! :-))))

Tucatnyi színmagyar város van, félezernyi magyar falu.

Felnőttem itt, Erdélyben úgy, hogy óvodától egyetem végéig magyarul tanultam, magyar templomba jártam, magyar filmeket, színházat néztem, magyarok a barátaim, a családom, egy átlag napon egyáltalán nem használom a román nyelvet (hetente egyszer-kétszer max).

Szó nincs erről a sok sületlenségről, amit összehordanak, hogy ne tudnának az üzletekben magyarul, s ha tudnak, direkt ne beszélnének. S ha nem tudnak, akkor nem szolgálnának ki angolul is.

Ez csupa marhaság!

Csak a legmagyarabb városokat mondom:

Székelyudvarhely - 95% magyar

Kézdivásárhely - 91% magyar

Szováta - 90% magyar

Gyergyó - 88% magyar

Csíkszereda - 82% magyar

Sepsiszentgyörgy - 75% magyar

Nagyszalonta - 57% magyar

Nagykároly - 55% magyar

Marosvásárhely - 45% magyar

Szatmárnémeti - 35% magyar

Szászrégen - 28% magyar

Nagyvárad - 25% magyar

Van KÉT EGÉSZ MEGYE, ahol még a megyei tanács (közgyűlés) hivatalos gyűlései is magyar nyelven zajlanak, könyörgöm! És a román tanácsosoknak biztosítanak fordítást fülesben, nem pedig a magyaroknak!

Hülyeségeket beszélni ingyen van, hát sokan élnek a lehetőséggel - de azért ne nyaljátok be, mert nem igaz!

2022. okt. 28. 23:00
 18/19 anonim ***** válasza:

"Kajarendelésnél mindig az a legnagyobb dilemma, hogy ki veszi fel a telefont, mert a futárok több mint 90%-a román, s az ok, hogy te betanulod a szöveget, hogy pontosan hova kell, de ha valamit kérdez, elvérzel."

Már ne is haragudj, de ha 18-20 éves korodra olyan szinten nem tudtad az államnyelvet megtanulni, hogy ennivalót tudj rendelni, akkor lehet el kéne gondolkodnod azon, hogy veled van a probléma és nem az állammal.

2023. jan. 1. 22:55
 19/19 anonim ***** válasza:
73%
Kérdező, ti melyik városba szeretnétek költözni? Hogy álltok a dologgal?
2023. jan. 1. 22:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!