Horthy Miklós idejében mi volt a helyzet a cigánysággal?
Úgy a munka, az oktatás, a lakhatás, a megítélés, az elfogadottság, egyebek terén...
És ők hogyan álltak hozzá politikai téren a rendszerhez, tehát a kormány nótáját fújták, vagy a kommunistákét, nyilasokét, esetleg más irányvonalat követtek (volt elég...) vagy teljes mértékben kivonták magukat az ország életéből politikai téren?
"Szerintem a négyes hozzászólás inkább a Kádár-korszakból ismerős..."
Szerintem elcsúsztak a hozzászólások, ez nekem szólhatott.
Nem, a munkakerülő kategória a Horthy-korszak szociálpolitikájában is megvolt. Nem Kádárék találták ki. A Horthy-korszak szociálpolitikájának a célja az volt, hogy visszavezessék a munka világába azokat, akik lecsúsztak. Kérdés, hogy a cigány akart-e dolgozni. Ugyan nem foglalkoztam pont velük, de feltételezem, hogy ők akkor is (mindig is) más életformát éltek.
Illetve - ahogy ma is - differenciált a cigányság is. A muzsikuscigány megbecsült volt, ahogy ma is. Meg úgy tudom, hogy pl. a muzsikuscigány is lenézi a nem dolgozó, "putris" cigányt.
A két világháború között pl. Debreceni Kiss Lajos, Radics Béla, Rácz Béla cigányprímások külföldön is koncerteztek rendszeresen. Elég megbecsült emberek voltak, csak hát ők voltak a kisebbségen belül a kisebbség. Ahogy ma is.
12:
Igen, ahogyan a nóta is mondja (a "Ne szégyeld a bőröd színét"):
"Édesapjuk zenél
egy közeli bárban.
Keresi a sok pénzt
az apró családjának.
6. Hiába dolgozik,
éjjel-nappal zenél.
Nem marad ő más,
csak egy csóró zenész."
Tehát a muzsikus cigány feljebb van (jóval) a ranglétrán mint a többi de akkor is, azért is, "csakazértis", ha beledöglik is..., c i g á n y .
Persze hiába nézi le egy "csóró magyar" a muzsikus cigányt mert cigány, az attól még mosolyog egyet magában...:-)
De mindegy. A cigány az cigány ha a feje tetejére áll akkor is cigány, csak az a baj, hogy egyre öntudatosabbak, egyre erősebbek, egyre többen vannak és bizony észre sem vesszük egyszer csak helyet cserélünk! Isten ne adja. Bár nem vagyok vallásos.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!