Ennek valami politikai oka van, és csak engem zavar?
Ne értsetek félre, nem vagyok rasszista. Kedvelek pl. néger színészeket, mint Jim Brown, Carl Weathers, Bill Duke, Billy Dee Williams. Olyanokat, akiknek van egyénisége.
Viszont manapság szinte már minden filmben színesbőrűek vannak, gyakran ők a főszereplők, és amellett, hogy nem is jók ezek a színészek, valahogy nem is tud úgy bevonni a film. Egyszerűen zavar, hogy ők vannak benne, nem tudom átélni a sztorit se. Pedig mondom, alapból nincs bajom a néger színészekkel, ha jók, és megfelelő a szerepük.
Igen, minden bizonnyal, ha nem is kötelező, de amolyan társadalmilag elvárt dolog. Kb mint meghívni anyukád nagybátjyát a lakodalmadra: semmilyen törvény nem kötelez rá, de jobban jársz, ha megteszed.
Amúgy én egyetértek ezzel a törekvéssel. Aronson Társas lény című könyvében említette, hogy voltak fekete haverjai gyerekkorában, akikbe mind bele volt kódolva az alsóbbrendűség. Az akkori média fehér színészeket alkalmazott fekete szerepekre is, és általában jámbor, együgyű flótásoknak ábrázolták őket. Ezt a képet rajzolják most teljesen újra, szándékosan. A szememben ez dicséretes irány.
Ami miatt mégis nevetségesnek tartom a dolgot, hogy vajon mennyivel jobb az a kép, ahol minden csapatban van egy fekete háttérember? Megnéztem múltkor a Top Gun Mavericket, és hozta a formát: 1 néger, 1 nő, és cirka 8-10 pasi. Szerintem ezzel nem vagyunk beljebb. Meghívtuk a nagybácsit, mert muszáj volt, de kiültettük a gyerekek közé.
Ennél sokkal vegyesebb, vagy éppen sokkal megalapozottabb elegyet kellene feltenni a képernyőn szerintem.
ma 11:23
Ha nehezedre esik amerikaiakkal azonosulni, javaslom a magyar, esetleg kelet-európai filmeket :)
"Én fehér vagyok, és én a fehérrel tudok azonosulni."
Bocs, de szerintem ez bullshit. Pont ezt a mentalitást igyekezne felszámolni a dolog.
"régebbi filmeket is azért szeretem, mert nem zökkent ki, hogy most itt van egy néger"
Tényleg ezért szereted a régebbi filmeket? :D Fura ízlésed van.
"Most viszont konkrétan élvezhetetlenné teszi a filmet."
Nevetséges, abszolút nem teszi élvezhetetlenné. Én egy gúnyos mosollyal lerendezem, és élvezem a filmet tovább. A te döntésed, hogyan állsz hozzá.
" a szabályzat ugyan úgy fog vonatkozni a Top Gunra vagy a Marvelre, mint a történelmi vagy fantasy filmekre"
Igen, ez nekem sem tetszene. A céllal egyetértek, a módszertan nekem is fejvakarós-szemforgatós.
A mavericket amúgy azért hoztam amúgy példának, mert utoljára azon sóhajtoztam, a tekintetben, hogy vajon mennyit segített az előítéleteken, hogy egy vadászpilóták alkotta csapatba betettünk a fehér férfi vezérkarakterek közé egyetlen, semmit mondó fekete karaktert, meg egy hasonló jelentőségű női mellékszereplőt. Nem az jutott eszembe, hogy ez mennyire természetes, hanem csak kizökkentett, mint a kérdezőt, és egyből arra gondolta, hogy a producer kipipálta a kötelező checkboxot, higy ne lehessen belekötni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!