Támogatnátok egy olyan rendszert, ahol a szemétdíjért a kommunális hulladék súlya után kellene fizetni?
Nyilván ott ahol ez egyértelműen megoldható, azaz nem a panelekben, hanem ahol a háztartások kukát tesznek ki.
Az infrastruktúra amúgy már sok helyen alkalmas erre, sok kukásautó érzékeli a kuka súlyát és alkalmas azonosítókód leolvasására (vonalkód vagy QR kód szerű), azaz végtelenül egyszerű lenne lemérni az egyszeri KOvácsék kukájának súlyát és kg alapján kiszámlázni.
Előnye: az ember azután fizetne amit használ, vagyis egy ilyen rendszer kevesebb hulladék termelésére sarkallná, illetve akik amúgy sem termelnek sok szemetet, azoknak sem lenne ráfizetés.
Amiről írsz, hogy a nyugdíjasoknak lehet kisebb méretű kukát használni (gondolom, alacsonyabb díjért), az, helyi kedvezmény lehet; bizonyára az önkormányzat intézkedése, egyessége a szolgáltatóval. Ugyanis, az önkormányzat köt szerződést a közszolgáltatóval, és aztán a szerződésnek megfelelően, a közszolgáltató az ingatlanok tulajdonosaival.
Ez nem országosan általános.
Javasolj módosítást közmeghallgatáson, önkormányzati képviselő(k)nél, polgármesternél. Miheztartás végett közöld velük, hogy két év múlva nem szavazol rájuk, ha nem a tetszésedre módosítják a hulladékszállítási szerződést. Meg még annak a rengeteg embernek a szavazatára se számítsanak, akik veled együtt méltatlankodnak, és veled egyetértő változtatást akarnak. Addig is kezdeményezhetsz helyi népszavazást, hogy érzékeljék: elszánt vagy.
Nálunk, sok éve, az általános alapszerződésben legfeljebb 110 literes edények vannak. Egyedileg, kortól, életkori-, egészségügyi-, családi stb. állapottól függetlenül, mód van kisebb edényre szerződést kötni; úgyhogy itt a kérdezői kommentben módosított javaslatod már régen megvalósult. Ezzel együtt, mindössze két helyen szoktam látni kisebb edényeket, szembetűnő aranyos kis törpekukákat, kitéve. Lehet, hogy jóval több helyen van kevéske hulladék, csak negyedévenkénti kb. háromezer forintos díj mellett (a legutóbbi negyedévben 3368 Ft-os számlát fizettünk, ebben kéthetente, váltakozva benne van egy 240 literes újrahasznosítható hulladékos – műanyag, papír, fém – és egy 90 literes zöldhulladékos edény ürítése is), nem nagyon akaródzik az embereknek olcsósítással bajmolódni.
Ha úgy gondolnám, akkor sem lenne semmi értelme támogatnom semmilyen javaslatod, hiszen biztosan más közigazgatási területen élünk, más szerződés hatálya vonatkozik ránk; nincs beleszólásom, ráhatásom az ügyeitekbe. (Gondolom, itt válaszolóknál kicsi az esély, hogy ott éljenek, ahol te; ki sem derülne.) Nekem jó az, ami itt, rám vonatkozik.
11, félreértesz, ha petíciót akartam volna indítani, nem itt tettem volna, pusztán a ti gondolkodásotokra voltam kíváncsi a témában, ezért GYK kérdést írtam ki. Nyilván a kategória többi kérdése sem forradalmi indítvány, igazából még az sem, amit az írója annak szánt, hisz ez nem az a platform:D
De egyébként jókat írsz. Valóban, így sem túl magas a szemétdíj így az emberek a pénz miatt nem fognak bajlódni vele.
Másrészről meg alapvetően nem anyagi okokból érdemes lenne csökkenteni a szemétkupacok méretét, és csak azon gondolkodtam mi lenne az, ami erre sarkallni tudná az embereket. Általában a pénz ugye, de igazad van, az itt nem elég nagy tényező, hogy számítson.
Nálunk kb 2 hét míg egy 30 literes kuka megtelik, szóval olyan nagy 110 literes dögöt mi kb egy hónap alatt töltenénk meg:D
Másoknak meg úgy kell kommandózni a szemetükkel, mert a sajátjukba nem fér be...
Te most miről beszélsz, ez már huszon éve így van a fél országban, megvan ki hány literes kukát tehet ki... vagy hány jelölt önkormányzati zsákot fizetett, más zsákot el se visznek a háza elől... Aki kisszemetelő, az kis pénzért tíz zsákot kap az önkormányzattól egy félévre. Akinek ez nem elég, igényelhet többet. El csak a önkormányzatos zsákot visznek... A legaljasabb az egészben, hogy a nem fogyasztói társadalomban szocializálódott nyugdíjas nyomorgó, aki már a zsíros paréjt eszi, hogy ne haljon éhen bizony 10 zsákot se tud megtölteni három év alatt, de annyit kötelezően kifizettetnek vele, ha át se veszi...
Jó hát nem kilóban, hanem literben mérnek, de ne félj, azóta jobban tömörít a nép.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!