Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A kommunális adót hogy fizetik...

A kommunális adót hogy fizetik a felek?

Figyelt kérdés
Van egy ingatlan, aminek tulajdonjoga 6 testvéren van. Ezek közül én vagyok az egyik (apai ágon). Kaptam levelet hogy be kell fizetnem a kommunális adót. A telek a mi lakhelyünkön van, azonban van 3 másik testvér aki mint örökös tulajdonosa, csak másik helyen laknak. Ezek a felek azt mondták ők nem fizetnek semmilyen adót, fizessük mi (akik itt lakunk). Szerintem ez nem így működik. Hogy van ez a gyakorlatban? természetesen én nem szeretnék senki helyett + ba fizetni csak a részem. Ilyen esetben ha mondjuk 8000 ft az adó, akkor 8000/6 részét kérik majd tőlem?
2019. dec. 2. 13:25
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Ki az aki HASZNÁLJA a telket? Annak kell fizetnie a kommunális adót.

Ha nincs használatban - akkor adjátok ki valakinek vagy adjátok el és akkor nem lesz vele gond.

A kommunális adó megfizetése kötelezettség, ha vitáztok rajta attól nem tűnik el, csak a büntetés halmozódik rajta.

"A telek a mi lakhelyünkön van"

Ez azt jelenti hogy a telken te laksz, vagy abban a városban van ahol te élsz? Csak egy telek vagy van rajta ingatlan is?

2019. dec. 2. 14:57
 2/6 A kérdező kommentje:
A telek eladás alatt van. Nincs rajta semmi, állitólag ki van adva valakinek h ott parkoljon teherautóval, de ez sem biztos. A telek abban a városban van ahol élek pár jogosultal, a többi más városban él. Én azt szeretném tudni, hogy csak a rám eső részt kell befizetnem nemde? Vagy össze kell szedni a testvérektől es egyben bevinni? Mert ez utóbbi nem igen fog menni.
2019. dec. 2. 19:25
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha eladás alatt van akkor nincsen gond. Egyszerűen kérj emailt vagy sms-t a többiektől, hogy te befizeted a kommunális adót, ők meg beleegyeznek abba hogy amikor a telek eladása megtörtént, akkor az árából először te visszakapod a befizetett összeget - az egészet - majd a maradékot osztjátok szét egymás között a tulajdonrész arányában.

Azt írod állítólag ki van adva valakinek parkolásra. Ki az aki ezt eldöntötte és kiadta neki? Ha az egyik tulajdonos társad, akkor a telket ő használja ezzel és onnantól az ő dolga a telek utáni adó befizetése is.

2019. dec. 2. 20:58
 4/6 A kérdező kommentje:
Egyelőre meg van hirdetve csak. De még nincs vevő. Az kizárt h én majd utána követeljem az eladás árából...ez nem müködik. Tehát így h meg van hirdetve eladásra nem kell fizetni? De akkor minek kaptam róla levelet?
2019. dec. 2. 23:09
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

KELL fizetni! Pontosan ezt írtam le neked hogy MINDENKÉPPEN ki kell fizetni, ha nem most a 8 ezret, akkor később a büntetéssel megtoldott összeget.

Vagy kifizeted zsebből és lenyeled a békát vele, vagy írásban kérsz beleegyezést a többi tulajtól hogy az eladási árból te ezt majd később visszakapod a vagyonmegosztás előtt.

Ki kell fizetni és ha nincs más, akkor neked. Mi a bajod azzal ha az eladási árból visszakéred?

2019. dec. 3. 06:44
 6/6 anonim ***** válasza:

Mi köze lenne a meghirdetés tényének az adóhoz??

Neked semmiképpen nem muszáj kifizetni a teljes adót. Kifizetheted, ha úgy állapodsz meg a többi tulajdonossal, ahogy írta is az előző válaszoló, de nem kötelező.

Az adót a tulajdonos(ok)nak kell fizetni. Több tulajdonos esetén a tulajdonrész arányában kell megosztani az összeget, innen indul a dolog. Aztán átvállalhatja a többiektől a tényleges használó, pl. aki pénzt kap a parkolásért.

Amit tehetsz: felveszed a kapcsolatot az önkormányzattal (ahonnan küldték a csekket), és közlöd velük, hogy te csak résztulajdonos vagy, és az összeg 5/6 részét kérjék a többi tulajdonostól. (Feltételezve, hogy azonos része van mindenkinek.) Te is csak ugyanolyan tulajdonos vagy, mint a többiek, nem neked kell intézkedni, hogy mindenki adjon bele pénzt. Neked nem kell vitatkozni a többi tulajdonossal, csak befizeted a részedet (az önkormányzattal egyeztetve), aztán majd megy a csekk a többi tulajdonoshoz is, neked ezzel már nem kell törődnöd, az önkormányzat majd bevasalja.

2019. dec. 5. 12:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!