A fejlődő országok elmaradottsága mögött az emberek IQ-szintje állhat?
Jóhogy.
Ennyi ostoba ember sehol nincs.
Másrészt rengeteg a munkakerülő.
Mondjuk azt nem értem miért pont az olaszok a legintelligensebbek Európában?
Én annak idején úgy tanultam, hogy a 85-ös IQ alatti szint már enyhe értelmi fogyatékosságot jelez. Itt meg még átlagosnak számít.
Az IQ-tesztre már sokszor mondták, hogy kulturális alapok is benne vannak, ezért eltérő kultúrákat nemigen lehet összehasonlítani vele.
Ha pl. négyzetek, háromszögek párosítása, vagy hasonló van benne, az lehet, hogy egy afrikai törzsbelinek nem megy, mert nem találkozik a mindennapjaiban ilyen absztrakt fogalmakkal, ábrákkal, de ez nem jelenti azt, hogy hülyébb, csak nem ilyen kulturális közegben nőtt fel.
Inkább fordítva, a fejlett(ebb) országokban inkább az oktatás miatt nőtt az IQ. Emellett ez a térkép híresen tudománytalan módszertannal készült, rengeteg benne az elavult vagy tippelt adat (több országból nincsenek is valós adatok, csupán a környező országok adatai alapján tippelték meg az átlag IQ-t). A közép-afrikai országok IQ-átlagát konkrétan úgy számolták ki, hogy fogták az '50-es évekből, Rhodesiából származó adatokat, kivonták belőle a fehérek átlag-IQ-ját, és ezt próbálták valamennyire korrigálni a mai viszonyokra (nagyrészt helytelenül, mert az adatokat a mai 100-as IQ-hoz állították, holott aki az '50-es években 100-as IQ-val rendelkezett, az a Flynn-effektussal korrigálva már csak kb 86-os IQ-nak számít). A térképet összerakó tudós ezentúl nem hisz abban, hogy az oktatás bármennyire is befolyásolná az IQ-tesztek eredményeit, ami természetesen empirikusan megcáfolható, így az elavult adatok nem lettek a fejlettebb oktatási rendszerből fakadó emelkedésekre korrigálva.
Van egy nagyon jó, nagyjátékfilmes hosszúságú videóesszé, sajnos csak angol nyelven, ami részletesen lebontja, hogy ez a térkép miért tudománytalan és dezinformáló, akit érdekel a téma, annak melegen ajánlom: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!