A 70 százalékba tartozol?
Remélem objektíven fogtok válaszolni, és 10-ből 7-en a 70 százalékba tartozónak mondjátok magatokat.
Kérdező, ha elolvastad volna és megértetted volna miről szólt ez a kísérlet, akkor tudhatnád, hogy az emberek nem képesek a saját viselkedésüket előre megmondani.
Pont arról szólt ez a kísérlet (többek között) hogy az emberek biztosak voltak magukban, hogy soha nem ártanának más embereknek és mégis megtették.
Mit vársz most? Hazudjanak, hogy kijöjjön az általad elvárt 70%?
Van egy kép önmagunkról, hogy mit tartunk megfelelő viselkedésnek egy adott helyzetben, hogy hogyan reagálnánk. De ez addig nem derül ki amíg ilyen helyzetbe nem kerülünk.
Ráadásul aki ismeri a kísérletet az jó eséllyel már nem fog bedőlni egy hasonló szituációnak, te meg pont azoktól vársz választ akik elméletileg legalább a linkedet elolvasták.
Egyszerűbben: a nyugdíjasokat nagyon könnyen becsapják a csalók. de ha bemutatják a nyugdíjasoknak miképpen fosztják ki az embereket ezek a csalók és már tudják mire kell figyelniük, akkor közöttük már nem lesz annyi sikeres próbálkozása ezeknek a csalóknak. Te meg azt várnád, hogy ugyanannyi nyugdíjas mondja magáról hogy őt is becsapnák a csalók, mint amennyit úgy sikerült becsapni, amikor nem is sejtették hogy ami velük történik éppen az micsoda.
"2012-ben Gina Perry ausztrál pszichológus a Yale Egyetemen újra elemezni kezdte a kísérlet nyilvánosságra hozott dokumentációját. Az adatok elemzése során rájött, hogy a kísérlet eredményeit helytelenül értelmezték korábban, sőt Milgram jóhiszeműségét is megkérdőjelezte.
Perry és munkatársai úgy találták a dokumentumokban, hogy valójában az emberek kétharmada a kísérlet egy pontján kiszállt, nem volt hajlandó tovább csinálni. Az alanyokkal készített, kísérlet utáni interjúkból – amelyek jó részét Milgram sohasem hozta nyilvánosságra – kiderült, hogy az engedelmes résztvevők többsége azért ment bele a játékba, mert rájött, hogy csak színjáték az egész.
Perry a felfedezéseiről A sokkológép mögött címmel könyvet is írt."
Én benne vagyok a kétharmadba, csak épp a valósba és nem abba amit te halluzol Milgram bácsival együtt.
Pontosan tudtam, hogy mik lesznek a kérdésemre a válaszok. Nyilván nem azért tettem fel a kérdést, mert vártam, hogy a 7 millió szadista végre előlépjen.
De te viszont azt sugallod, mintha teljesen elfogadható lenne önmagunk félreismerése. Sőt a válaszodból kicsit az is lejön, hogy szerinted belefér az emberi gyarlóságba másokat árammal ütni 4,5 dollárért.
"Az alanyokkal készített, kísérlet utáni interjúkból – amelyek jó részét Milgram sohasem hozta nyilvánosságra – kiderült, hogy az engedelmes résztvevők többsége azért ment bele a játékba, mert rájött, hogy csak színjáték az egész."
Szerinted ezek az alanyok, akiknek képmutatásból és önfényezésből áll az életük, majd beismerik, hogy rosszat akartak mással tenni?
Honnan veszed, hogy képmutatásból és önfényezésből áll az életük?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!