Létezik a bogár lászlói értelemben vett háttérhatalom?
2:
Hát nem tudom. Megnéztem ezt az előadását, ami elvileg erről szól, de sokkal kozelebb nem vitt a megfejtéshez. És ahogy a kommentelőit elnézem, mások szerint sem.
Az, hogy
“vannak iszonyú gazdag üzletemberek, akiknek vannak érdekeik”, hogy
“Vannak kapcsolataik is, amiket arra használnak, hogy nekik még jobb legyen”, hogy
“kettő- három összebarátkozik, és közösen is tudnak üzletet csinálni”, vagy hogy
“a gazdasági verseny egyre erőteljesebb”
Ezek evidenciák.
De Bogár pont hogy NEM EZT mondja! Nem ad-hoc módon összefogó és egymással is versengő érkekközpontokról beszél (ebben semmi újdonság nem lenne) hanem valami olyansmiről, hogy egy darab egységes akaratot képviselő érdekközpont van a hatterben, amely egy darab gonosz tervet hajt végre, minden országban vannak csápjai melyekkel a formális hatalom embereit a háttérből irányítja és az amit mi öldöklő gazdasági versenynek látunk az jórészt színjáték.
#5, lehet, hogy ezt mondja, és lehet, hogy szó szerint érti. Hallottam másik, sokkal higgadtabb előadótól egyetemen, hogy szerinte 10 alatti ember irányítja a globalizáció folyamatát tudatosan. Hogy igaze, és hogy értette, azt nem tudom.
Ha Bogár úgy érti, hogy a gazdaági paradigmát már rég le kellett volna cserélni, de pénzemberek ezt nem hagyják, és mondjuk odaszólogatnak, hogy te, Janikám a Tobin adót Franciaországban se szavazzátok már meg, Karcsi, te meg szavazz ellene az Államokban, ilyen is lehet hogy van, és gonosz is, és ha egy szóval akarjuk nevezni, akkor lehet így is hívni őket. Bár szerintem sem szerencsés. Csak persze nehéz konkrétumokat tudni ezekről, hogy pontosan mely pénzember hat hová mely esetben oda. S persze nem csak a pénzemberekről szól ez az egész, hanem a magát megvezetni hagyó, fogyasztóivá vált társadalom felelősségéről is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!