Miért van Magyarország ennyire lemaradva a tőlünk nyugatabbra lévő országoktól gazdasági szempontból?
Mit csinálnak rosszul a politikusaink? Vagy mi, emberek? Nagyon sokszor gondolkodom ezen. Nyugat-Európában sokkal gazdagabbak az emberek, aki dolgozik, azt rendesen megfizetik. Nálunk meg egy röhejes minimál bér emelésről nemzeti konzultáció útján kérdez a kormány. Itt arra elég a többség fizetése, hogy esetleg lakjon valahol, egyen, ruházkodjon, mondjuk tartson egy öregebb autót. De semmi luxus! Legtöbb esetben már választani kell, hogy a hó végi ici-pici maradék pénzt félretegyük idős korunkra ( ha egyáltalán marad valamennyi pénz), vagy elmenjünk egy kicsit kikapcsolódni, nyaralni. Sokat dolgozunk, ezért egy nyaralásnak, vagy jobb kocsinak nem szabadna luxusnak lenni.
Mi lehet a megoldás, hogy ne csak abból álljon az életünk, hogy eszünk, alszunk, dolgozunk? Vagy ha jobb körülményeket szeretnénk, akkor ne kelljen a főállásunk mellé még 2 másik másodállást is bevállalni, ami pedig az összes időt - ezáltal pont a szabadságát, szabad életét - veszi el az embetnek.
Van vakinek ötlete?
Van pár oka... végitrappoltak rajtunk a ruszkik de nem kaptunk Marshall-segélyt mint a németek, helyette itt maradtak 40 évig illetve volt némi kommunizmusnak nevezett gazdasági zsákutca. Eleve egy sokkal kisebb szintről indultunk, ezt nem fogjuk 20 év alatt ledolgozni.
Ja amúgy a "nyugat" mindig is gazdagabb volt, már az ipari forradalom idején is - köszönhetően a törököknek, meg a Hasburgoknak is. Két vesztes VH, megannyi sorcsapás után az is szép teljesítmény hogy még itt vagyunk, a nemzet erejét mutatja hogy nem tűntünk el a süllyesztőben.
Amit fentebb írtatok, azokat mind számbavettem. Nézzük pl. Ausztriát, ha a gyarmatosításról beszélünk. Jól tudom, hogy ennek a ma gazdag, kis országnak nem voltak gyarmatai? Ha a földrajzi adottságait nézzük, nagy része mezőgazdaságra alkalmatlan, hegy. Nyilván a túrizmus ezt kihasználja, de nálunk is rengeteg, túrisztikailag jelentős hely, adottság van. ( pl. rengeteg termálvíz). Ausztria sokkal gazdagabb, mint mi.
Valóban, 20 évtől nem várhatunk megváltást, de már 32 éve volt a rendszerváltás, lassan annyi ideje, mint amennyit a szocializmusban éltünk. Nem vagyok már fiatal, szóval kb. látom, hogy az én életem nem sokat változott. Max annyit, hogy többször utazhattam külföldre (a covid előtt). Az átkosban is volt fedél a fejem fölött,39 év munkaviszony alatt egyetlen nap megszakításom sem volt, van diplomám, középvezető vagyok, és ott tartok majdnem, ahonnan elindultam. És ez még a jobbik eset, mert sokan lecsúsztak. Persze tudom, hogy egy réteg meg is gazdagodott.
A másik, hogy egy kezemen meg tudom számolni azokat az országokat, ahol kedvelnek minket, magyarokat. Valahol ennek is kell okának lenni.
Olyan érzése van az embernek, hogy valóban forgalommal szemben haladunk, a történelem ismétli önmagát, mindig a vesztes oldalon álltunk, most ugyanez a történet látszik megismétlődni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!