Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Miért van Magyarország ennyire...

Miért van Magyarország ennyire lemaradva a tőlünk nyugatabbra lévő országoktól gazdasági szempontból?

Figyelt kérdés

Mit csinálnak rosszul a politikusaink? Vagy mi, emberek? Nagyon sokszor gondolkodom ezen. Nyugat-Európában sokkal gazdagabbak az emberek, aki dolgozik, azt rendesen megfizetik. Nálunk meg egy röhejes minimál bér emelésről nemzeti konzultáció útján kérdez a kormány. Itt arra elég a többség fizetése, hogy esetleg lakjon valahol, egyen, ruházkodjon, mondjuk tartson egy öregebb autót. De semmi luxus! Legtöbb esetben már választani kell, hogy a hó végi ici-pici maradék pénzt félretegyük idős korunkra ( ha egyáltalán marad valamennyi pénz), vagy elmenjünk egy kicsit kikapcsolódni, nyaralni. Sokat dolgozunk, ezért egy nyaralásnak, vagy jobb kocsinak nem szabadna luxusnak lenni.

Mi lehet a megoldás, hogy ne csak abból álljon az életünk, hogy eszünk, alszunk, dolgozunk? Vagy ha jobb körülményeket szeretnénk, akkor ne kelljen a főállásunk mellé még 2 másik másodállást is bevállalni, ami pedig az összes időt - ezáltal pont a szabadságát, szabad életét - veszi el az embetnek.

Van vakinek ötlete?

2021. júl. 14. 14:06
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
44%
Leginkább a 40 év kommunizmus miatt, de már előtte is le voltunk maradva. De az utóbbi években dinamikusan jövünk fel, egy olasz átlagbér már csak 1,5-szeretét éri a magyarnak reálértékben, a német meg csak dupláját, zárul az olló.
2021. júl. 14. 14:11
 2/19 anonim ***** válasza:
100%

Van pár oka... végitrappoltak rajtunk a ruszkik de nem kaptunk Marshall-segélyt mint a németek, helyette itt maradtak 40 évig illetve volt némi kommunizmusnak nevezett gazdasági zsákutca. Eleve egy sokkal kisebb szintről indultunk, ezt nem fogjuk 20 év alatt ledolgozni.

Ja amúgy a "nyugat" mindig is gazdagabb volt, már az ipari forradalom idején is - köszönhetően a törököknek, meg a Hasburgoknak is. Két vesztes VH, megannyi sorcsapás után az is szép teljesítmény hogy még itt vagyunk, a nemzet erejét mutatja hogy nem tűntünk el a süllyesztőben.

2021. júl. 14. 14:12
 3/19 anonim ***** válasza:
80%
A nyugat gyarmatosított, kirabolt más országokat, és ezzel olyan tőkét tudtak felhalmozni, amivel mi nem tudunk versenyezni.
2021. júl. 14. 14:20
 4/19 anonim ***** válasza:
77%
De nem mellékes az sem, hogy ott a tudásba invesztáltak, nálunk meg a fociba. Íüllesztik le az oktatást, a tanárok nem kapnak rendes fizetést, a focisták meg milliós fizetéseket kapnak közpénzből.
2021. júl. 14. 14:21
 5/19 anonim ***** válasza:
100%
*Züllesztik
2021. júl. 14. 14:22
 6/19 anonim ***** válasza:
70%
Szét van lopva az ország, nem véletlenül repked magánrepülővel minden tehetségtelen neres kisköcsög.
2021. júl. 14. 14:38
 7/19 anonim ***** válasza:
100%

1-es ehhez mit szólsz?

[link]

2021. júl. 14. 14:58
 8/19 anonim ***** válasza:
0%
7: az hogy kb az van benne, amit leírtam.
2021. júl. 14. 15:06
 9/19 anonim ***** válasza:
91%
I. VH után elvesztettük ásványkincseink, vasutaink, erdoink tobbseget. Aztan a ruszkik szetlottek az orszagot es ittmaradtak 45 evig. Ezert
2021. júl. 14. 15:12
 10/19 A kérdező kommentje:

Amit fentebb írtatok, azokat mind számbavettem. Nézzük pl. Ausztriát, ha a gyarmatosításról beszélünk. Jól tudom, hogy ennek a ma gazdag, kis országnak nem voltak gyarmatai? Ha a földrajzi adottságait nézzük, nagy része mezőgazdaságra alkalmatlan, hegy. Nyilván a túrizmus ezt kihasználja, de nálunk is rengeteg, túrisztikailag jelentős hely, adottság van. ( pl. rengeteg termálvíz). Ausztria sokkal gazdagabb, mint mi.

Valóban, 20 évtől nem várhatunk megváltást, de már 32 éve volt a rendszerváltás, lassan annyi ideje, mint amennyit a szocializmusban éltünk. Nem vagyok már fiatal, szóval kb. látom, hogy az én életem nem sokat változott. Max annyit, hogy többször utazhattam külföldre (a covid előtt). Az átkosban is volt fedél a fejem fölött,39 év munkaviszony alatt egyetlen nap megszakításom sem volt, van diplomám, középvezető vagyok, és ott tartok majdnem, ahonnan elindultam. És ez még a jobbik eset, mert sokan lecsúsztak. Persze tudom, hogy egy réteg meg is gazdagodott.

A másik, hogy egy kezemen meg tudom számolni azokat az országokat, ahol kedvelnek minket, magyarokat. Valahol ennek is kell okának lenni.

Olyan érzése van az embernek, hogy valóban forgalommal szemben haladunk, a történelem ismétli önmagát, mindig a vesztes oldalon álltunk, most ugyanez a történet látszik megismétlődni.

2021. júl. 14. 15:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!