Egyetértetek a Magyar Orvosi Kamara által javasolt orvosi béremeléssel? Megköszönném, ha a választ kifejtenétek, nem pedig csak egy igen/nem választ adnátok.
Itt a javasolt bértábla: [link]
(kb. az oldal közepe)
Ha lehetséges, kulturált érvelést szeretnék olvasni, nem pedig fröcsögést.
"Sem az orvosok, sem más emberek idejével nem kellene szórakozni. "
A magyar egészségügyről sok minden jut eszembe, de az nem, hogy annyira foglalkoznának más ember idejével. Legyen meg előbb a szakmai színvonalbeli emelkedés, ha már ez az érv elhangzik.
Szerintem pedig addig nem várható színvonalbeli emelkedés, amíg nem rendezik a fizetést.
Ugyanis: kevés fizetés --> nagyobb orvoselvándorlás és kisebb motiváció az orvosi pálya választására --> kevés orvos. Mivel kevés az orvos, nyilvánvaló, hogy a várólisták hosszabbak, valamint a nem igazán alkalmas orvosokat is bent kell tartani a rendszerben, mivel nincs más.
A nagyobb fizetés több orvost is jelentene, így azokat, akik szakmailag vagy emberileg nem alkalmasak a pályára, azoktól meg lehetne válni, hiszen van elég utánpótlás.
"A nagyobb fizetés több orvost is jelentene, így azokat, akik szakmailag vagy emberileg nem alkalmasak a pályára, azoktól meg lehetne válni, hiszen van elég utánpótlás."
Évek, évtizedek múlva, addig pedig alkalmatlanok szépen megszedik magukat.
Amúgy pedig nem biztos, hogy alkalmatlan, csak van hozzáállásbeli különbség, hogy magánbeteg vagy állami. Pontosan ezért kellene rugalmas bér, hogy a panaszoknál perek helyett, simán lehessen az kórházhoz fordulni vagy kamarához fordulni és legyen valós következménye annak, hogy varratszedésre hat órát várakozó személynél, a felét benne hagyja az orvos.
"Évek, évtizedek múlva, addig pedig alkalmatlanok szépen megszedik magukat."
Nyilván nem azonnali a hatás, de legalább lenne változás. Ha ez a rendszer marad, nem lesz. És az alkalmatlanok évek óta szedik magukat:)
És hogy képzeled el a rugalmas bért? Mégis mitől függne, hogy mennyit kap az orvos? Ki ellenőrizni és hogyan, milyen paraméterek alapján?
"Mégis mitől függne, hogy mennyit kap az orvos? Ki ellenőrizni és hogyan, milyen paraméterek alapján?"
Természetesen az Orvosi Kamarára bíznám ennek kidolgozását és felügyelését.
"Szóval nincs ötleted, hogy ez mégis hogy lenne kivitelezhető:)"
Miért az orvoskamara talán megírta, hogy a költségvetésnek melyik részéről csoportosítsanak át pénzt erre a bérfejlesztésre? Én valahogyan nem olvastam ezt a részt az általad linkelt írásba.
Ha már más emberekre hivatkozol, akkor ezt sem szabadna elfelejteni, hogy más helyen hanyagul végzed a munkát, azt szankcionálják.
Jelenleg a orvosi műhiba pereken kívül másról nem tudok, de annak az indítása sem kétforint.
Azért lenne ötlet, hogy honnan lehetne átcsoportosítani.
Mondjuk a képviselők is meg tudtak maguknak szavazni a járványhelyzet közepén egy jelentős béremelést, mert ugye nagyon rászorultak:) De persze egy-két felesleges stadion meg beruházás ára is fedezné valószínűleg.
Mint mondtam, azért nem nagyon tudják szankcionálni, mert nincs jobb. Ki lehet cseszni minden második dokit a munkahelyéről, mert -szerinted- hanyagul végzi a munkáját, csak nem lenne utánpótlás. Ezen is tudna változtatni a bérek rendezése, ahogy már említettem.
Viszont azt sem igazán értem, hogy ekkora megterhelés mellett hogyan is lehet precíz munkát elvárni.
Alapvetően rendszerhiba az, hogy az orvosok 24 órás ügyeletben dolgoznak. Te egy súlyos autóbaleset után szeretnél olyan orvos keze közé kerülni, aki 22 órája talpon van?
Szeretnél olyan orvost magadnak, aki havi 168 óra helyett 260-at dolgozik, hogy normális fizetése legyen?
Nem kell csodálkozni a hibákon, 22 óra után te is többet hibáznál, mint kipihenten a 4. munkaórában.
És nem lehet azzal jönni, hogy "de neki jobban kell figyelni, mert rajta emberéletek múlnak", hiszen pont emiatt kellene normális pihenőidőt biztosítani és normális munkarendet. Hogy a 168 óra és a kötelező havi 2 ügyelet mellett ne kelljen még másik 6 ügyeletet vállalni, mert különben nem lehet kirakni az ügyeleti sort, meg ne kelljen még elmennie a szabadidejében heti kétszer magánrendelni, hogy normálisan megéljen.
És akkor talán kevesebb lenne a hibázás is. Szerinted nem?
Persze, hogy támogatom, nem vagyok irigy.
Csak előtte kellene tenni pár fontos lépést a munkaszervezés, munkafegyelem, egyéni felelősségi körök és teljesítmények mérése területén.
Egy éven át voltam vagy 6 kórházban, hát mentalitás tipikus 60-as évek, mintha mi sem történt volna azóta a vezetéstudományok területén.
Az egy kicsit bizarr, hogy a Gyurcsány kormány államtitkára, mint kamarai elnök kér (követel) béremelést. Akkoriban a kórházak bezárásában és a széfek felszerelésében volt aktív.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!