Koronavírus - mi a kormányok célja? Mi a terv? Mikor lesz újra normális élet?
Egy dolgot nagyon nem értek a koronavírussal és az ezzel kapcsolatban tett intézkedésekkel kapcsolatban. Most nem feltétlenül Magyarországra gondolok, hanem világszinten.
Értem én, hogy a járványt le kell lassítani, mert a tömeges megbetegedéseket nem bírja az egészségügy, lásd Olaszország vagy Spanyolország. Értem én, hogy ez a vírus veszélyesebbnek tűnik az influenzánál és sok a halott. Értem én, hogy bárkit utolérhet, a szüleim is meghalhatnak bele, de akár én is, mert mi van ha én leszek a kevés fiatalból az egyik.
És mégis, mégis... nem értem, miért kellett ennyire leállítani az egész világot. Ebből óriási gondok lesznek.
És a fő kérdésem: mi ezzel a cél? Mi a terv? Oké, a korlátozásokkal, kijárási tilalommal, bezárásokkal, programtörlésekkel lelassítjuk a vírust. Rendben van. Egy ideig nem terjed majd olyan gyorsan. De terjed, és megmarad, mert mindenkit nem lehet bezárni, emberek milliói járnak nap mint nap dolgozni, boltba, gyógyszertárba, és ez a jövőben is így lesz, így van most Olaszországban is.
Szóval a vírus vígan itt él majd közöttünk. Mivel korlátozások vannak és lassan terjed, a nyákimmunitás sem fog kialakulni.
Kérdem én, így meddig tartanak majd a korlátozások, intézkedések? Meddig nem lehet iskolába, oviba menni, utazni, étterembe, színházba, moziba menni, koncertre menni? Oké, az utóbbiak "luxus" programok, lehet nélkülük élni, de hányan belerokkannak majd a megszűnésükbe, akik ebből éltek.
De az iskolák, óvodák, bölcsik?
Azokat NEM LEHET hosszú hónapokon keresztül bezárva tartani, mert mit csinálnak a szülők? Hogy oldják meg? Most rengeteg szülő szabadságon vagy táppénzen van otthon, mert sok munkahelyen nem lehetséges a home office. Ez azonban a legtöbb munkahelyen pár hétig működhet, a járványra való tekintettel talán 1-2 hónapig elnézik. De utána tömeges kirúgások lesznek.
Az oktatást sem lehet így fenntartani. Gimiseknek még csak-csak, de 7-8 éves elsősöket, másodikosokat nem lehet hosszú távon online tanítani. Most is az van, hogy a szülők tanulnak velük minden nap órákat, ők magyarázzák el az anyagot (mindenféle képesítés nélkül), miközben a saját munkájukat végzik home office-ban, már aki tudja...
Egy szóval, ez így biztos nem lesz fenntartható addig, amíg meg nem lesz az ellenanyag, gyógyszer vagy oltás a vírus ellen. Nem állíthatják le addig a világot, mert az emberek megőrülnek, tönkremennek, nagy bajok lesznek.
Ha viszont visszaállítják a normál működést, akár "csak" annyit, hogy megnyitják a sulikat, nem fog újra elszabadulni a vírus? Van erre valami terv, cél, akármi? Mi a koncepció?
" nem értem, miért kellett ennyire leállítani az egész világot. "
Mert még senki nem talált ki jobbat egy gyógyszer és védőoltás nélkül viharos gyorsan terjedő vírussal szemben mint a karantént.
Mindig és mindenhol ez az egyetlen megoldás. ADDIG amíg ki nem fejlesztenek ellene védőoltást vagy nem találnak valami olyan szert ami segíti a betegeket a gyógyulásban.
Egyszerűen senki nem tud ennél jobbat csinálni, mert minden más oda vezet hogy milliók halnak meg benne.
Az olaszoknál naponta annyian halnak meg hogy nem győzik a krematóriumok. Ez lenne az egész világon és minél több a beteg, annál könnyebben alakul egy esetleg még súlyosabb mutációja a vírusnak ami más nem csak a legyengült, idős embereket öli meg, hanem a gyerekeket is.
Figyelj, a vírus lehet hogy sokkal veszélyesebb, mint amit propagálnak. Lehet hogy mutálódni fog, lehet hogy tudnak valamit amit mi még nem. Sztem nem véletlenül pánikolnak ennyire.
Első körbe azzal kezdték alig veszélyesebb az influenzánál. Utána kiderült kicsit mégis, aztán most már egészséges embereket is elvisz. Ki tudja mi lesz még itt?
Jogos, de egyelőre tényleg jobb döntés nincs, mint várni és ahogy lehet, lassítani a terjedést. Ha ezt nem tennék, minden ország úgy járna, mint az olaszok, sőt, még rosszabbul, mert mostanra már ott is komoly korlátozások vannak.
Egy ország sem tudja bevállalni, hogy hagyja elterjedni teljesen a vírust, hogy mindenki gyorsan essen át rajta, mert akkor hamar megtelnek a kórházak, 2-3 százaléknak lesz ellátás, a többiek simán meghalhatnak?
A másik megoldás sem jó, amikor - gondolom - mindenkit karanténba tennénk egy ideig(meddig?), a teljes leállás nagyon gyorsan államcsődhöz vezetne.
A kettő között pedig igazából pont ez a mostani helyzet van, teljes kijárási tilalom nincs, határzár van, és aki teheti és tud, eljár dolgozni, a többiek maradnak otthon. Egy idő után tetőzik a járvány, aztán lassulni fog, az oltás mellett erre is várnak. Ennél jobbat senki nem tudott kitalálni egyelőre, és valószínűleg nincs is ennél hatékonyabb megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!