Miként lehet 70 év feletti ember politikus, vezető beosztású pl. orvos, képviselő, állami cég vezető, amikor ennyi idősen a jogosítványt is alig kaphatja meg?
Környezetemben is sok idős ember van, igen sok köztük a kedves, rendes, jó ember. De szinte kivétel nélkül mind a betegségeivel, bajaival van elfoglalva. Élik az életüket, de nagy mértékben korlátozza őket az idős koruk.
Nem értem, miként lehet pl. aktív orvos egy 70 - 80 éves ember, aki magáról is alig bír gondoskodni, szellemileg sincs már a toppon?
Szüleim is idősek, 75 - 85 évesek, de mindezt ők maguk sem értik. Háziorvosuk nemrég adta át a praxisát, közel 90 évesen. :-o A témára koncentrálva beszélni alig bírt, járni pedig szinte csak a háza és a szomszédos rendelő között tudott.
Most meg nézem a Müller Cecília Tisztifőorvost, mit ne mondja, nincs teljesen jelen, amikor beszél a haverja és kortársa Kásler Miklóssal. :-o
Nagyapám mondogatja az ilyen emberekre, hogy ő 72 éves, de éjjelente már 3-4-szer kell fel vizelni. Ezeknél az öreg politikusoknál jó, ha azt tudják milyen nap van éppen.
Ha egy 70 feletti embert bevisz a mentő, megkérdezik tőle, tudja-e a nevét, milyen évet írunk, tudja mennyibe kerül egy kiló kenyér, egy liter tej? Ezekkel mérik fel gyorsan a szellemi képességeit.
Azért nem jó, hogy a környezetedből indulsz ki, mert a magyarok rettentő egészségtelenül élnek, 5-10 évvel kevesebb a várható élettartam, mint a többi európai vagy nyugati országban.
Ezen kívül lehet, hogy az egészsége valakinek nem a legjobb már, de attól még a szakértelmére szükség van, több évtizede, 30-40 vagy még több éve abban a pozícióban volt, és elég nehéz lenne helyettesíteni, ezért amíg csak lehet, marad. Ez sokszor vitatható persze, de ha belegondolsz érthető is.
A politikusoknál főleg Amerikában pedig kifejezetten jellemző, hogy 70+-os emberek vannak nagy felelősséggel járó pozícióban vagy akár nézd meg az Trumpot és az ellene induló demokrata jelölteket(egy kivétellel 70 év felettiek, és közülük három 78 éves).
Sokszor pedig tényleg igaz, hogy a kor csak egy szám, nem ritka eset, hogy egy 70-75 éves jobb állapotban van, mint a legtöbb 50-60 éves átlagban.
Hát az én háziorvosom most ment nyugdíjva 82 évesen, éppen azért, mert már fárasztotta a "munkába járás", de jobban megbíztam benne, mint a fiatalabb utódjában. Ha valami bajunk volt, tudta, hogy kihez kell fordulni, ment a telefon, hogy másnap ekkor és ekkor megyünk, stb. -névszerint ismert mindenkit, többnyire valamikor a tanítványai voltak.
A diabetológusom is hasonló korú, s ha nem lett volna több irányban is tapasztalt orvos valószínű, már feldobtam volna a talpam - a többi orvos félrediagnosztizált, szerencsére a diabetológiára is elküldtek, aki rájött, hogy egészen más a probléma.
30-40-50 éves tapasztalat, a legtöbb szakmai területen elavult. (lásd orbánt, aki manapság, Fiatal Demokrataként nem érti a mai fiatalokat)
Orvosnál jó példa: jártam én is idős hetvenes szájsebész - fogorvos dokinál. Elismert szaktekintély , igen rendes ember. De amikor eljutottam egy negyvenes szájsebészhez, totálisan más módszerekkel, modern eszközökkel és technikákkal, teljesen fájdalommentesen látott el. Logikus volt, hogy onnantól hozzá járok.
Én gépész és informatikus végzettséggel dolgozom. Olyan léptékkel fejlődik a világ, hogy nagyon nehéz lépést tartani vele. Negyvenes éveimre, lassan lemaradok a fiatalokhoz képest. Tanítottam is kétszer egy évet. Én aki a versenyszférából érkeztem friss gyakorlattal, elszörnyülködve láttam, az idősebb tanár kollégák szinte a történelmi múltat oktatják. Amit ők megtanultak az egyetemen a még öregebbektől, azt oktatják máig. Nem 70 évesekről beszélek, hanem 40 - 50 éves tanárokról! :-(
Az én véleményem, számtalan okos, netalán bölcs ember van a 70 felettiek között (is), ám eljön az az életkor, amikor le kell tenni az autóvezetésről, amikor nyugdíjba kell menni, ha orvos, ha politikus, ha kőműves vagy eladó az ember. Tevékenykedni kell, nagyon jó dolog, de már nem irányító, vezető, felelősségteljes pozícióban.
Tíz éves keresztlányom kézfejét egy vasajtó majdnem kettévágta. A sebészeten a 70 pluszos fő-fő doki amputálni akarta három ujját. A fiatalabb sebész félre hívott minket, nyugodtan, részletesen elmesélte, mi a helyzet és elmondta ő egy új technikával megmentené, megműtené a gyerek kezét. Jó döntés volt a fiatalt választani! Keresztlányom teljesen felépült, hiba nélkül használhatja a kezét. (nemrég mesterdiplomázott)
Az én szüleim is hetvenesek, nyugdíjasok. Eszük ágában nincs előadni, hogy ők a nagy öregek, aki megváltják a világot és majd ők megmutatják a fiataloknak, miként kellene élni! Pedig mindketten diplomás, értelmes, bölcsnek mondható emberek, de tagadhatatlanul idősek!
7-es!
Átadhatják a stafétabotot, le is mondhatnak, ám ez nem mondható általános jelenségnek! Akik olyanok, mint az én idős szüleim is, akik értelmesen belátják, eljárt felettük a kor, azok megteszik. De a többség ragaszkodik a bársonyszékhez, amíg ki nem esik belőle. :-(
Van mindkét esetre példa, egy fiatalabb sebészorvos természetesen több új technikát ismer. Viszont diagnosztikában gyakran egy tapasztalt idős orvos a jobb. Persze ha már demenciás, jobb ha nyugdíjba megy -én is ismerek ilyet is, olyat is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!