Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Aki soha életében nem megy el...

Aki soha életében nem megy el szavazni, tulajdonképpen számára semmit nem jelent ez a különleges jog és hogy demokráciában élhet?

Figyelt kérdés

Szerintem szavazni nagyon fontos. Úgy gondolom, hogy mindenkinek el kellene mondania a véleményét a szavazások alkalmával, hiszen ez a demokrácia lényege! Pont erről kellene hogy szóljon, hogy félelem nélkül bárki elmehet az urnákhoz és leadhatja a voksát. EGYÁLTALÁN NEM magától értetődő dolog a demokrácia, sok ember az életét áldozta azért, hogy mi szabadságban élhessünk. Félre értés ne essék, én nem bántani szeretném azokat az embereket akik sohasem szavaznak, csak nem értem őket. Nem értem, hogy miért nem becsülik meg ezt az ajándékot, amiért mások a vérüket adták.

Mi lehet az oka annak, hogy ennyire nem látják, milyen kiváltságos helyzetben vannak? Számukra semmit nem jelent a demokrácia?

2019. okt. 3. 22:37
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
16%

9-es tulajdonképpen több olyan megy el szavazni aki nem ismer más opciót, pártot nem akarok megnevezni. A nem szavazók körében pont a kisebb részét írtad, nagyreszük olyan hogy elmenne de meggondolja magát utazás pihenés és egyebek miatt.

És pont amiatt mert sokan nem ismernek más opciót én úgy gondolom kéne súlyozott szavazás, hogy végzettség vagy egyéb tényezők alapján a szavazatok értéket modositani.

Egyébként énse nagyon támogatom a kötelező

szavazást, csak felsoroltál pár érvet mellette

2019. okt. 4. 09:36
 12/16 anonim ***** válasza:
67%

Ami engem illet, ha nem mentem el, azért, mert nem láttam értelmét.

Az első választásokra lelkesen elmentem, túl naiv voltam még.

Azóta csak akkor megyek el (most is el fogok menni) , ha van lehetőség a sok sz.r kupac közül egy kisebb sz.r kupacba lépnem, hogy ne legyen túl mocskos a lábam.

2019. okt. 4. 09:39
 13/16 anonim ***** válasza:
86%

Kérdező, szép himnuszt írtál. A gyakorlati megvalósulásba is belegondoltál, ’a mások véráldozata árán kapott kiváltságos joggal élésnek’?

1.) Aki szavaz, és olyanra szavaz, aki jogot szerez az ország, vagy akár egy település irányítására, azt teszi, amit a rá szavazó remélt tőle?

2.) Hogyan érvényesül annak a szavazata, aki nem a nyertesre szavaz?

Konkrét kérdések a 2018-as országgyűlési képviselő választással kapcsolatban:

• Hogyan érvényesült a szavazatuk azoknak, akik olyan egyéni jelöltekre szavaztak, akik nem nyertek az egyéni választókerületben, és – ha egyáltalán volt - jelölő pártjuk, pártszövetségük pártlistája nem érte el az 1%-ot?

Sehogy. Még pártfinanszírozáshoz sem juttatta őket.

• Hogyan érvényesült a szavazatuk azoknak, akik olyan egyéni jelöltekre szavaztak, akik nem nyertek az egyéni választókerületben, és volt ugyan jelölő pártjuk, pártszövetségük, de pártlistán nem érték el az 5%-ot?

Szavazatuk eredménye: akikre szavaztak, be sem jutottak az országgyűlésbe, sehova sem számítódott be a szavazatuk.

• Hogyan érvényesült a szavazatuk azoknak, akik a függetlenségét hangoztató jelöltet megszavazták az egyéni választókerületben, és független parlamenti képviselő lett?

Ez a 4 évből tartott 12 napig, és pártfrakcióba lépett.

• Hogyan érvényesült a szavazatuk azoknak, akik az LMP, vagy a JOBBIK, vagy az MSZP egyéni jelöltjeire, pártlistájára szavaztak? Többnyire már nem is a pártok tagjai, még az egyéni választókerületekben megválasztottak sem. Leváltások, kizárások, kilépések közben megy a hatástalan felszólítás a megmaradtaktól: aki nincs a pártban, adja vissza a mandátumát. A rájuk szavazó áhítattal érezheti át, hogy élt ’demokratikus jogával, ami mások véráldozata árán nyert kiváltságos jog’.

• Hogyan érvényesül azoknak a szavazata, akik nem a FIDESZ-KDNP egyéni jelöltjeire, pártlistájára szavaztak, hanem más olyanokra, akik ellenzékiként bejutottak a parlamentbe?

Hány olyan ellenzéki törvényjavaslatot, törvénymódosítási javaslatot tudsz írni, ami megszavazásra került? Egy részük nem is kerülhet tárgyalásra sem, nemhogy szavazásra, mert már a bizottságok elutasítják.

• Hány olyan, kormány által, vagy FIDESZ-KDNP képviselő által benyújtott törvényjavaslatot, törvénymódosítási javaslatot tudsz írni, ami nem lett megszavazva, akár a teljes ellenzék egységes „Nem” szavazata ellenére is? Még a köztársasági elnök által, megfontolásra visszaküldött javaslatokat is változatlan formában szavazza meg a 2/3-os többség újra, így küldik el ismét; az elnöknek, másodjára már nincs jogi módja ellenkezni.

Sokmillió szavazó szavazata válik a gyakorlatban semmit érővé. Még sok olyané, is, aki a leendő győztesre szavazott, aztán jajong, hogy „anyám, én nem ilyen lovat akartam”.

Na, én ezt kívülállóként nézem.

És nem igaz, hogy büntetésül engem és többgenerációs családomat hátrányosan érintő intézkedések vannak, mert nem szavaztunk. Én, és családom keressük és megtaláljuk a munkát, ami révén tisztességesen megélünk. Nem gazdagszunk meg, de nem is nélkülözünk. Így volt, így van, akárkik irányították, irányítják az országot. Nekik fontos a szavazás, mert egyénileg jól járhatnak, nem pedig nekem, aki egyikükkel sem jártam, járok se jól, se rosszul; csak hagynak élni. Ugyanakkor van egy utcabeli férfi, aki hangoztatott nagy Orbán és FIDESZ imádó volt, rájuk szavazott, másokat is nagy hévvel agitált, aztán a múlt ciklusban kapott a nyakába két olyan intézkedést, hogy szó szerint „attól koldult”. Tavaly tavasszal már nem hallgattuk tőle, hogy „csak a FIDESZ”. Évtizedeken élt a demokratikus jogával, ráadásul több ciklusnál sikeresen szavazott, „nyert”. Aztán keserűen tudta meg, hogy vesztett.

Kérdező, te mit értél el a szavazataiddal, hogy ilyen ünnepélyesen írsz a lehetőségről? Vagy neked elvontan, csak maga a szavazás aktusa számít, mindegy mi a következménye; vagy nem is értékeled a továbbiakat? Csak várod a következőt, hogy azon is részt vehess?

2019. okt. 4. 10:40
 14/16 anonim ***** válasza:
74%

A demokrácia lényege, hogy nem kell forradalom ahhoz, hogy leváltsák az uralkodó elitet.

Vannak, akiket nem érdekel a választás, egyik kutya, a másik eb alapon.

És vannak Jehova Tanúi, akik nem szavaznak, mert az ő jelöltjük, Jehova nem indul a választáson.

2019. okt. 4. 13:44
 15/16 anonim ***** válasza:
92%

Nekem Nagy Károly emeritusz professzor mondta az ELTÉ-n egy előadáson, hogy minket fizikusokat megvéd a politikától az élet bajaitól a fizika. Azzal fogunk foglalkozni, abba menekülünk és semmilyen feszültség, idegroham nem ér minket.

Igaza volt a professzornak. Azóta nem is szavazok. Alig ismerek politkust

2019. okt. 4. 14:02
 16/16 anonim ***** válasza:
49%

#3-as

Azért nálad vannak gondok. Ha nem tetszik ami itt van, akkor mehetsz nyugatra. Nem mellesleg ezt is azért tehetjük meg mert az általunk anno megválasztott kormány ezy lehetővé tette. Egyébként meg nem tudom mit siránkozol, hogy gyenge a fizetés. Tudod a felsőoktatás szintén ingyenes, az állam jóvoltából. Hatalmas lehetőség arra hogy megalapozd a jövődet és előre lendíts magadon, csak ugye rengeteg erőfeszítés, míg szerzel egy olyan diplomát, illetve nyelvtudást, amivel 8 év múlva közel 850ezres bruttó fizetést kínálnak. DE nem elérhetetlen, persze egyszerűbb fotel huszárnak lenni és mocskolódni, hogy minden rossz, szegénység, nyomor van. Hát elkeserítelek, nincs az. A nyomor nem itt kezdődik...

2019. okt. 5. 08:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!