Hol húzódik meg a határ az egészséges mértékű hazaszeretet és a gyűlölködő, más nemzeteket lenéző és megvető sovinizmus között?
Szerintem az egészséges hazaszeretet egy nagyon szép, kellemes dolog. Úgy gondolom, az nagyon jó dolog ha az emberben van egy egészséges mértékű szeretet a hazája, annak kultúrája, történelme, emberei iránt. Amitől viszont félek, megrémít, az amikor valaki már egészségtelen mértékben "szereti a hazáját", ami tulajdonképpen már nem is a szeretetről szól!
Arról a mértékről beszélek, amikor valaki gyűlöl más nemzeteket, lenézi őket, a sajátját felsőbbrendűnek tartja. Nem tiszteli a többi országot, nem tartja a nemzeteket egyenlőnek és agresszívan viselkedik. Olyan mértékről, amikor már sovinizmusról beszélünk. Szerintem a sovinizmus a hazaszeretet eltorzult, szélsőséges formája, amikor a jó ízlés határán már túlmegy az ember. Számomra a sovinizmus rémisztő és borzalmas, engem nagyon meg tud ijeszteni.
A kérdésem, hogy szerintetek hol húzódik meg a határ az egészséges mérték, kellemes hazaszeretet és a "lenézek az összes többi nemzetet ami nem a sajátom" sovinizmus között,
Az hogy szeretem a hazámat az nem jelenti hogy bárki mást ne szerethetnék mellette, hogy ne tisztelném más országok népeit, kultúráját, szokásait, akármijét. És legkevésbé jelenti hogy bárkit i gyűlölnék.
A hazaszeretet az a hazám SZERETETE, ebbe nem fér bele semmiféle ellenséges érzület vagy gyűlölet. Amint benne van, már nem jó.
És nem, mielőtt jönne a kötelező duma, a fideszesek nem gyűlölködnek, nem gyűlölnek másokat és más országokat, népeket, nemzeteket sem. Nem a fideszesek jöttek a 23 millió román meséjével, nem a fideszesek ukránoznak, cigányoznak napestig és pont a fideszesek által megválasztott miniszterelnök az amelyik az összes nemzetnek megadja a tiszteletet és nem is akar beleavatkozni a belügyeikbe.
"Az egészséges hazaszeretet határa számomra ott húzódik, amikor semelyik nemzetet se nézed le vagy utálod."
Kivétel a gyökér német.
A kettő szinte ugyanaz.
A különbség az, hogy a soviniszta erős kisebbségi komplexust ellensúlyoz mások támadásával.
Szánalmas.
Meg lehet állapítani, hogy valaki megalomániás, vagy tényleg csak szereti a hazáját.
Az előbbinél eljön egy pont, ahol igazából olyat csinál az illető, ami egyáltalán nem előnyös a hazájának, de nem érdekli, mert igazából ő csak egy kisebbségi komplexusos megalomán, aki nagynak akar kinézni. Lásd.: amikor az ultrák nemzetközi balhéikkal járatják le az országot. Egy olyan ember aki szereti a hazáját nem tedz ilyet.
Mi van akkor, ha én csak annyira szeretem a hazámat, amennyire ő szeret engem?!
Mert ugye, az köztudottan igen karcsú...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!