Az éjszakai árammal való fűtés hogy aránylik pénzben a gázfűtéshez?
A hőtárolós villanykályha nagyon jó dolog, nem véletlenül eléggé drága mulatság, több szoba esetén a cirkó árával vetekszik.
Nekünk is volt régen, még az a nagy darab, az 1 szobás lakásban, de mind az 50m2-t egyedül befűtötte.
Éjszaka felfűti forróra a benne levő samottot, nappal meg kileheli, a termosztátjának köszönhetően állandóan egyenletes meleg van.
És ahogy írtam, a barátnőmék szerint a rezsije fele a gázénak.
Épp a leendő házamat tervezzük egy építéaz haverommal, legkorszerűbb anyagokból a legkorszerűbb szigeteléssel, 300négyzetméter hasznos területtel
A fűtés villannyal várhatóan 430.000ft lenne szezononlént
Gázzal 180.000
Pellettel és fával nincs érdemi különbség, fa minőség függvényében 170-200.000
Én hajlok a villany/fa kombóra.
Adagolós fa fűtési rendszereket mennyire néztél?
Mert nem mindegy hogy négyóránként kell megrakni, vagy egy két naponta esetleg hetente...
Utána néztem, ez nagyon jó ötlet. Hőszivattyúról olvastam régen de most elfelejtettem, pedig ide valóban az a legjobb. Áram van az nem gond, s még olcsóbb is lesz mint a gáz. Egy problémám van csak a H tarifával, csak télen van. ha pedig hőszivattyú, akkor érdemesebb lenne már azt a verziót váltani amihez kicsit drágábban klima is van. Ugyanakkor ott van a Geo tarifa ami egész évben van, s naponta csak 2 vagy 2*2 órára nincs vagyis a klima is működhetne róla s mindkettő olcsóbb még a vezérelt (éjszakai) áramnál is. Igaz nem sokkal, de az nagy különbség ha csak 2 órára nincs nappal, vagy pedig csak néha van nappal.
A hőszivattyú pedig ugy tudom 2/3-a a gázfűtésnek (rezsiben). ha ez igaz akkor uj fűtés kialakitása esetén egyértelműbben érdemesebb ezt választani mint a gázt. Igaz nálam nincs választás mert gáz ugy ahogy van nincs.
Kedves 12-es, a villany rezsijét nem tudom, mert gázzal fűtünk.
Ne haragudj, de számoltass utána, mert egy 300m2-es háznak képtelenség, hogy 180 ezer lenne egy szezonra a gázfűtése.
Mi 80 m2-es házat fűtünk cirkóval, éjszaka max.17-18 fok van, mert alváskor nem bírjuk a meleget, nappal sincs 20-21 foknál több, tehát nem szaunát csinálunk a lakásból és nekünk 220ezer volt a gázszámlánk, holott a meleg víz nem arról üzemel.
És a ház szigetelt!
1 kWó = 3,6 MJ
a földgáz fűtőértéke 30-35 MJ/m3. Ezt simán össze tudod hasonlítani. Ehhez jönnek a járulékos költségek, óradíj, ilyen olyan huncutságok. A villanykályha hatásfoka 100 %, a gázkályháé alacsonyabb. A modern kazánoknál kb. egyforma, a kondenzációs gázkazáné alkalmasint jobb is lehet az elektromos társáénál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!