Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Hogy lehet az, hogy kikaptunk...

Hogy lehet az, hogy kikaptunk egy 97000 Ft-s gázszámlát amikor eddig átalánnyal 30000 körül fizettünk?

Figyelt kérdés

Elszámolt időszaknak bele van írva a számlarészletezőbe tavaly októbertől idén áprilisig. Nem tudom elhinni, hogy ennyi lenne az átalánydíj!

Kerestem régebbi számlarészletezőket, azokban egy hónapos időszakok voltak figyelembe véve, nem értem most miért kell több mint félévnyi összeget beleírni. Rendesen fizettünk mindig! Más is járt így? (FŐGÁZ)

2017. máj. 3. 11:21
1 2 3
 1/25 A kérdező kommentje:
45 négyzetmétert fűtünk kb. Valami bibi van itt...
2017. máj. 3. 11:25
 2/25 anonim ***** válasza:
100%

Valószínűleg most történt az átalány kiegészítése a valós fogyasztásotokra. Ez az elszámolószámla, amit minden évben megcsinálnak. Megvizsgálják, hogy mennyit fogyasztottatok az átalányhoz képest. Ha erre az időszakra 97000 Ft, akkor 1 hónapban 14000 Ft-tal többet fogyasztottatok, mint az átalány. Ez tényleg elég sok, ha semmilyen változás nem történt, bár az idei tél hideg és hosszú volt.

Ha bármi változás volt, pl most költöztetek be, vagy lecseréltétek a kazánt, kisgyerek született, valaki otthon maradt és többet fűtötök, akkor meg teljesen hihető, hogy ennyivel több lett a havi számla.

2017. máj. 3. 11:29
 3/25 anonim ***** válasza:
100%

Tudod mi az átalány lényege???

Hogy mindig egy becsült összeget fizetsz, ami havonta ugyanannyi. Aztán évente (vagy mint nálatok félévente) leolvassák az órát, kiszámolják a tényleges, valós fogyasztást, levonják a befizetett összeget, és megkapjátok a különbözetről a számlát.

Ti sokkal többet fogyasztottatok, mint az előző időszakban, azért lett ennyi.

Majd megemelik az átalányt, 45-50 ezerre, és akkor nem kaptok ilyen irreális számlát.

Vagy át kellene nézetni a rendszert, esetleg áttérni havi diktálósra.

2017. máj. 3. 11:30
 4/25 anonim ***** válasza:
79%
Mondjuk a 45 négyzetméter tényleg nem sok, milyen a szigetelésetek, lehetséges, hogy ennyire rossz, vagy konvektorral fűtötök régi lakást 25 fokra?
2017. máj. 3. 11:30
 5/25 A kérdező kommentje:

Szigetelés rossz, konvektorok kb 10-20 évesek (van 6 darab, ebből kettő 20 éves kb vagy több). Tényleg nagyon hideg volt ez a tél, rohadt sokat fűtöttünk.

Szóval akkor ezt kifizetjük, és a következő számla várhatóan már ilyen 45-50k között lesz. Oké. Még jó, hogy épp megigényeltem a diákhitelt :)

2017. máj. 3. 11:35
 6/25 A kérdező kommentje:
Köszönöm egyébként a felvilágosítást az átalánnyal kapcsolatosan. Én azt hittem, hogy a különbözet is elosztódik valahogy, de ezek szerint nem.
2017. máj. 3. 11:36
 7/25 anonim ***** válasza:
41%
Hát, ez alapján, ha albi akkor menekülj, ha saját, akkor ideje korszerűsíteni, mert ez nagyon magas fogyasztás. Már azt is nehéz elképzelnem, hogy fér 6 db konvektor ekkora lakásba.
2017. máj. 3. 11:38
 8/25 anonim ***** válasza:
57%

A gázosok november 10 körül szokták az órákat leolvasni, és az éves elszámolást (plusz-mínusz) megcsinálni, az az u.n. "Elszámoló számla", amelyet decemberi fiz.határidővel küldenek ki.

Ha ez akkor nem történt meg, akkor most az előző 12 hónapra fizetett különbözet ezek szerint 93 ezer mínusz 30 ezer átalány = marad 12 havi különbözetnek 63 ezer, havonta kb. 5 ezer plusz fogyasztásotok volt.

De ha novemberben leolvasták, és december elején megkaptátok az előző 12 hóra szóló "Elszámoló számlát", akkor nyomás be a szolgáltatóhoz reklamálni!!!

2017. máj. 3. 11:40
 9/25 A kérdező kommentje:
Saját lakásunk. 2000-ben épült, a lehető legolcsóbb módon. 6 konvektor úgy fér el, hogy van mindhárom szobában 1-1, a konyhában 1, az ebédlőben 1, a fürdőben 1. Tudom, hogy nagyon rossz a szigetelés, de mivel hónapról hónapra élünk jelenleg, így lehetetlen megoldani, hogy javítsunk rajta.
2017. máj. 3. 11:42
 10/25 anonim ***** válasza:
69%

Ez már csak kíváncsiság, de ezek a szobák mind beleférnek 45 négyzetméterbe???

Tényleg nagyon furán és olcsón építkezhettetek. Nem 65 m2?

2017. máj. 3. 11:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!