10 emeleset panelházban lakom, távhő van bevezetve. Sajnos hiába nem fűtök, havi 10 ezrer biztos van a számla. Távleolvasós. Ennyi lenne a karbantartási díj? Mert ez borzalmas. Saját lakás, és nem értem ha nem használom miért kéne fizetne érte :S
A meleg vízre külön van vízdíj, és vízmelegítési díj is, viszont tényleg a vízóra alapján megy, nem érinti a fűtést.
Csak annyiban, hogy ezt is a fűtőmű számlázza.
"Oda szándékosan megyek be, a mellettem parkoló autó az én akaratomon kívül nyomatja a zenét... Tehát ha étterembe megyek, nyilván igénybe veszem a szolgáltatást, hisz azért mentem be oda. De ha a zenét az utcáról hallgatom, mondjuk az étteremmel szemben lévő padról, akkor senkinek nincs joga rajtam számonkérni a "használati díjat""
Pontosan így van ahogy mondod, kedves kérdező. De te nem parkolóban laksz a leírásod szerint, hanem egy panelépületben, ahol laknak még rajtad kívül mások is. Ha már a hasonlatodnál tartunk, azért tényleg nem kell fizetned semmit, ha az utcáról fűtik a lakásodat (pl. a nap besüt az ablakon), mint ahogyan az utcáról behallatszó zenéért sem kell fizetned. Viszont a fűtésért ugyanúgy fizetned kell egy közösségi lakótérben, mint a zenéért egy étteremben. Elvégre igénybe veszed a szolgáltatást, mert meleg van a lakásodban.
Ahogy írtad, nem mégy olyan étterembe, ahol zene szól mert fizetni kell érte. De akkor meg miért mentél lakni egy olyan közösségi lakótérbe, ahol fűtés van? A fűtésért is fizetni kell, ezt eddig nem tudtad?
"Még visszatérve a hasonlatodra, ez majdnem tökbe olyan, mintha bemennél a zenés étterembe, de bedugod a füled hogy ne halld a zenét, és erre hivatkozva mondanád, hogy neked olcsóbban hozzák ki a kaját, mert nem akarsz fizetni a zenéért, mivel úgysem hallod. Hát ez így nem működik.
"
Majd ha a szomszédom lakásába megyek be, ez majd akkor állja meg a helyét.
"Majd ha a szomszédom lakásába megyek be, ez majd akkor állja meg a helyét."
Ez akkor állná meg a helyét, ha a te lakásod nem kapna fűtést oldalról, alulról és felülről a szomszédaidtól. Így hőügyileg konkrétan benn vagy más lakásában is, mert mindannyian egy nagy közös hőmérsékleti gócban laktok.
Ha nem lehet lezáratni, akkor is megcsinálják úgy, hogy egy szál cső marad, és az 1/3 pénzt kérik el ezután. Drasztikus megoldás, de hatásos.
A ház fűtését pedig mérik, ezért ha sokan megcsináltatják ezt, akkor csökkenni fog a felhasznált hő, így a díj is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!