Átalányt fizetünk. Lehet, hogy később jön a feketeleves?
Milyen átalányt fizetsz?
Mostanában gondolkodtam a távfűtéseseken. Az előző évek enyhék voltak. Most volt hideg jócskán. Mély részvétem az elszámoláskori különbözetért.
Egyébként van egy éves elszámolási időpont. A számlán rajta van, bármilyen is az.
HA az elözö évi fogyasztás alapján számolták az átalányt, és az életmódotok nem változott (pl tavaly 20 fokot tartottatok a lakásban az idém neg 30-at), akkor nem nagy összeg, amit esetleg rá kell fizetni.
Mindenesetre sokkal kevésbé nagy összeg egyszerre, mintha mindig a tényleges fogyasztást fizeted, mert nyáron nem tesz félre senki a téli fütési szezonra - és így télen több hónapon keresztül van igen magas számla.
Mi régóta így fizetünk, néha kell valamennyit ráfizetni, de volt már, hogy kaptunk vissza pénzt.
A számlákon általában látszik, hogy milyen becsült mennyiséget fizetsz. Ez alapján már jól kalkulálható, hogy mi lesz ennek a vége.
Pl. nekem a villanyszámla jött mindig 250 kWh-s átalánnyal. Amikor első két hónapban seggre ültem és utána gondoltam, akkor rájöttem, hogy marhaság ezt ilyen tételben fizetgetni, amikor a tényleges kb. 100.
A fűtésünk légköbméter alapján osztódik szét a társasházban és fűtésszezon végén van hőmennyiségmérő leolvasás, ami alapján adnak, vagy elvesznek. Többnyire nekünk ezt is mindig túlszámlázzák, szóval nagyon kellemetlen meglepetés még nem ért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!