Miért lenne gazdaságosabb a vízhőfokot magasabbra állítani (gázfűtés esetén)?
Ezt több helyen olvastam már, de szerintem az alacsonyabb hőmérsékletű víz jobban átveszi a gázláng hőjét.
A radiátorban lévő víznek nincs hővesztesége, mindenképpen a szobát fűti.
Vagyis, hacsak nincs alultervezve a rendszer, akkor ilyen lájtosabb időben a 70 fokosra fűtött víz felnyomja 30 fokra a szobahőmérsékletet, ez tekinthető hőveszteségnek, a kellemetlenségen túl.
Ezt több helyen olvastam már, de szerintem az alacsonyabb hőmérsékletű víz jobban átveszi a gázláng hőjét.
Csakhogy a víz jellemzően kering a rendszerben és kazán csak korlátozott ideig melegíti, vagyis hidegebb víz kevesebb hőt tud elraktározni.
A radiátorban lévő víznek nincs hővesztesége, mindenképpen a szobát fűti.
BA-ROM-SÁG! Konkrétan azért fűti a szobát, mert hővesztesége van, az benne fűtés.
Vagyis, hacsak nincs alultervezve a rendszer, akkor ilyen lájtosabb időben a 70 fokosra fűtött víz felnyomja 30 fokra a szobahőmérsékletet, ez tekinthető hőveszteségnek, a kellemetlenségen túl.
70 fokos vízzel gazdaságosabb 30 fokra fűteni, mint 31-el, mert a ház hőszigetelése nem tökéletes, szélsőséges esetben akár ugyanolyan gyorsan elszivárog a meleg levegő, mint amilyen gyorsan a radiátor pótolja. Azt viszont nehéz megmondani mi az optimális hőmérséklet, mert lakásonként egyedi.
Jól érzed kedves kérdező, nem gazdaságosabb magasabb előremenő hőfokú vízzel fűteni, különösen ilyen "lájtosabb" időben.
Ha magasabb előremenő hőfokkal dolgozol, könnyebben előfordulhat, hogy kivánt hőfok elérésekor kikapcsoló termosztát esetén is a radiátorok magasabb maradványhője miatt túlfűtesz. A túlfűtés pedig fölösleges emergiapocsékolás, hisz a komfort hőfokodat a ház már elérte. A falak hőátadása a külvilágnak arányos a kültér-beltér hőmérséklet különbséggel. Ha túlfűtesz ez az érték is romlik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!