Villanykazán várható fogyasztása KW / hó?
Kedves Kérdező! Látom, hogy nem nagyon jársz már vissza válaszolni, mégis megpróbálkozom. Sok számításon és mostmár tapasztalaton vagy túl. Véleményed szerint egy egyszintes 100 m2-es házra elég lenne a 6kW-os villanykazán? Padlófűtés és radiátorok működtetésére. Az Árukeresőn már a 4kW-os Bosch-hoz is azt írták, hogy befűt 130 m2-t!
Bárkinek van tapasztalata kérem írjon. Mi is végeztünk számításokat,de azok szerint dupla akkora kéne. Itt meg szintén tapasztalatból olvasom, hogy még a 9kW is sok nagyobb házra. Teljes információzavar.
Két, eléggé elkülönülő feladata van egy kazánnak, és a kettőt nem szabadna összekeverni.
Az egyik a hőntartás egy meghatározott (igen hideg, azaz a számításba jöhető leghidegebb) hőmérsékleten. Itt a kérdés az alapterület mellett (nem is az alapterület a kérdéses, hanem a felszín, de kicsire nem nézünk) a határoló falak és nyílászárók hőtechnikai tulajdonságai. Ezekről a jellemzőkről itt szó nem esett.
A másik a felfűtés lehetőségének a biztosítása. Ehhez praktikusan nagyobb teljesítmény kell, mert azzal a teljesítménnyel, amivel a hőntartást tudnánk biztosítani, azzal a felfűtést elméletileg végtelen idő alatt lehetne elérni.
Namost, melyik tanácsadó minek az alapján, azaz mire adott egy értéket?
El lehet azért azon gondolkodni, hogy az évtizedekkel ezelőtti családi házak fűtésére szerkesztett szenes-kokszos-gázos kazánok teljesítménye mekkora. Egyet ismertem személyesen, a Mecsek 15 szenes kiskazánt, amit a gyártója 3 szobás lakásba ajánlott, azt 17 kW-osnak mondta a gyártó. Ez nyilván nem a hőntartáshoz kell (akkor ott már nagy bajok lennének), ősszel és tavasszal elég fél kilowatt, de ha elmész síelni januárban 3 hétre, és leereszted a ház hőmérsékletét nyolc fokra, akkor bizony kell a teljesítmény pár napig.
Ésígytovább.
Nem, én biztosan nem, de ezen adatok birtokában más tán márigen.
Az a gonosz megjegyzésem volna még, hogy én egy belül befejezendő ingatlanban éltem három évig, és olajradiátorral meg hősugárzóval fűtöttem, így aztán egészen pontos információim voltak arról, mekkora teljesítmény kell helyiségenként. És mikor eljött a fűtés installáció ideje, akkor egy épületgépész barátom csinálta a tervet és a költségvetést, ami kellett a kölcsönhöz. Kíváncsiságból összehasonlítottam a megadott értékeit az én általam ismertekkel. 100 W-nál kisebbek voltak az eltérések... Barátom iránti tiszteletem hangsúlyozása mellett azt hiszem, hogy erre minden tervező képes. :)
3-4 èvvel kèsőbb (jelenleg) aztán mik a tapasztalatok (számok) minden tèren a villanykazános fűtèsednèl, szabad tudni?
Csak mert most hajítottuk ki a gázkazánt nyár elejèn, villanyt akarunk betenni. Most nem rèszletezem az okokat, de egyik napról a másikra minimum duplája lett a gázszámla, kèrtem az óra bevizsgálását, 2 hónap után mèltóztattak levenni, elvinni, de a mai napig semmi eredmèny, de azèrt egy ki....ott teljes hővizsgálatot vagy mit a házon megcsináltattak 30ezerèrt, (katasztrófavèdelem)mondván, hogy a 4 èves kazánra anèlkül nem engedik vissza a gázt. 😡 Na nekem ebből elegem lett. Csak a lehuzkodás mindenhol, meg teljesen hülyènek nèzik az embereket, akit lehet. 😡😡 Azok viszont nem mi vagyunk. 👌
Köszönettel várom a válaszod. 👌
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!