Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Villanykazán várható fogyasztá...

Villanykazán várható fogyasztása KW / hó?

Figyelt kérdés
140m2-es családi házba (2szint x 70m2) villanykazánt tervezünk beüzemelni. Belső lambéria ill. tetőszigetelés, a falak viszont szigeteletlenek kívülről. 10 db radiátor összen jelenleg 150L víz a fűtésrendszerben Hogy lehet kiszámolni, kb hány KW/hó lesz a fogyasztás? Van e vkinek hasonló méretű háza (légköbméter kb 350m3) aki villanykazánnal fűt?

2016. márc. 13. 15:52
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:

A 400 000Ft mennyi fát jelentett, kg-ban, térfogatban, vizesen/ szárazon?

20Ft/kg körül van a viszonylag száraz (1 erdei m3, vagy egy éve vágott) 12,5-13MJ/kg durván 3,5KWh, kb. 20 000kg fa az durván 70 000KWh, az már szép tetemes számlát ad :)

400 000Ft/ 70 000KWh = 5,7 Ft-os KWh árnal lennél a mostani költségeiddel egálban.

Amennyiben friss vágású a fád (5,7MJ/kg) 12,6Ft/KWh-ás ár esetén lennél 400e-nél.

Ha a fád 2 éves száraz (16-17MJ/kg)volt, vagy több akkor 4,2Ft/KWh-ás ár esetén lennél árban azonos helyen.

Kétlem, hogy bárhol kapsz ennyiért áramot, bár lopott árammal még lehetsz nyerő egy darabig :)

2016. jún. 16. 21:02
 12/36 A kérdező kommentje:

Sajnos friss vágású akác volt, mivel tél előtt költöztem csak be, így frissen kellett vennem és már csak iylen volt.

Ráadásul alul is méreteztem az első vásárlást, ezért tél közepén kellett vennem még pluszban.

Ami ugye szintén friss vágás volt, nyirkos, nedves :(

Összesen kb 25m3 fogyott el így, ez jött ki 400ezerre.

Drága is volt, meg egy csomót kellett rumlizni vele.

Hasogatás, bepakolás, minden nap felhordás, begyújtás, hamuzás...stb

Emiatt gondolkodom valami más fajta fűtésben, mert ez így egyben nagyon sok macera.

Nyilván azért is volt sok, mert szigeteletlenek a falak és nagy a légtér a 2 szinten. Egész házat fűtöttük, nem csak egy részét és szeretjük a meleget, 23-24 fokot tartottunk.

Amikor nagy hidegek voltak, akkor éjszakára pedig még ennél is feljebb kellett fűteni, hogy reggelig ne hüljön ki nagyon a ház.

Idén télre már lesz szighetelés, ill. azóta bekerült egy puffertartály is a rendszerbe. remélhetőleg így már könnyebb és olcsóbb lesz...

Kiderül.

Mindenesetre, valami egészen automatizálható fűtésben gondolkodom, még ha picit többe is kerül, mint fával.

A lényeg, hogy kényelmes legyen és meglegyen a komfortérzet... :)

2016. júl. 1. 08:53
 13/36 anonim ***** válasza:

[link]

itt pontosan le írja de inkább keres szakembert mert az alapvető mértékegységeket is kevered. a kW teljesítmény ami téged érdekel az meg kWh egy energia mennyiség. A kettőnek annyi köze van egymáshoz mint a megtett útnak a sebességhez.

Pár tízezer forint egy energia tanúsítvány és sok száz ezret spórolhatsz.

2016. júl. 13. 00:20
 14/36 melyik név szabad mé válasza:
100%

Üdv.

147nm2 a házam 2 szintes.Villanyal fütök mert nincs más lehetöség.Külföldön vagyok és kiváncsi voltam mennyibe kerül ha hazaköltöznénk és életvitelszerüen bent laknánk.

30 cm Porotherm tégla a falvastagság.Ez idöbe még nem volt szigetelve.20C fokot tartottam.

Mennyezet 15cm közetgyapottal szigetelve.A ház másik felébe már 30 cm(ez egy késöbbi utánaépités de ugyan akkora mint az elsö rész.)Ezen a télen nem volt különössen hideg.Ablakok müanyag 7 kamrás 3 rétegü gázos üveg.

2015.09.21. 3447kw Fütés kezdete.

2015.12.19. 9976kw

2016.02.17. 18505kw

2016.04.02. 20928kw Fütés vége.

Minden jot

2016. dec. 14. 09:32
 15/36 anonim válasza:
Szia, tavaly tavaszi a bejegyzés, érdekelne, hogy végül mi lett, és mik a tapasztalatok?
2017. júl. 31. 10:57
 16/36 anonim válasza:
83%

Tegyük tisztába ezt a villanykazán dolgot ésszerűen.

Tegyük fel van egy 100nm-es házunk 2,7m-es belmagassággal. Az 270 légköbméter. Ezt meg kell szorozni 40-el (általános érték) így megkapjuk a kívánt fűtőteljesítményünket. Azaz 10800 = 10,8 KW. Ekkora kazánra van szükségünk. Általában 1 mérettel nagyobbat szoktak vásárolni. A mi esetünkben számolhatunk egy 12 KW-os kazánnal.

Működési elv:

Mivel nem működhet folyamatosan, teljes terhelésen, egyrészt a külső

hőmérséklet változása miatt, másrészt azért, mert akkor rosszul van

méretezve, ha folyamatosan üzemelnie kell. Éppen ezért úgy működik, hogy

egyszer felfűt, akkor a mi esetünkben 12 kW-ot vesz fel. Később mikor a

termosztát érzékeli, hogy a hőmérséklet esett akkor nem kell teljes

terhelésen működnie az elektromos kazánnak, egy elektromos kazán képes arra,

hogy modulál (teljesítmény lépcsőkben lehet kapcsolni) akkor csak 6 kW -ot

vagy még kevesebbet vesz fel (attól függ, hogy egy adott elektromos kazán

hány teljesítmény lépcsőben tud modulálni) óránként.

Pl. egy fatüzelésű kazán esetén, maximális teljesítményen több ég el, de az

nem hasznosul. Egy elektromos kazán közel 100 %- os hatásfokkal működik.

Számoljunk egy kicsit.:

190 napot fűtünk, ebben van április eleje, amikor

tavaszodik és január közepe, amikor lehet tartós a hideg. Átlag napi 5-6

órát megy egy kazán szigetelt ingatlan esetén.

Tehát:

1 kW = 38 FT

6 kW (fél teljesítmény) x 6 óra = 36 kW naponta

36 kW x 190 fűtött nap = 6840 kW/ év

6840 kW x 38 FT = 260 000 FT/év kerekítve.

Ebben nincs az első felfűtés számolva 12 Kw-al.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy igényelhető az áramszolgáltatóknál H-tarifa ami idény jellegű (október 15-április 15-ig) Ennek a díja kb 25 forint/Kw.

A mai split klímák már működnek -25 fokban is amikre szintén lehet igényelni ezt a H-tarifát.

Kényelmes fűtés az tény és valamivel talán drágább mint a gáz, de nem annyival. A gáz kb 80% hasznos a többi elég. Illetve ha hígítják akkor ismét tekerhetünk rajta felfelé hogy meglegyen az adott hőfok. A villanykazán 99,9% hatásokra képes!

Ha valamit esetleg rosszul írtam azért elnézést kérek.

2018. febr. 12. 17:44
 17/36 anonim ***** válasza:
Sziasztok! Engem is érdekelnének a tapasztalatok.
2018. nov. 1. 10:05
 18/36 anonim ***** válasza:

#16: hát, van, amit rosszul írtál.

A végéről indulva, a H tarifa, miként azt a google megmutatja, egyszerű villanyfűtésre nem alkalmazható.

A másik meg az, hogy én inkább úgy becsülném a 100 nm-es ház igényét, hogy 2 kW átlagteljesítmény a fűtési szezonban, 9000 kWh fölötti érték. Az inkább 300 eFt fölött van, mint 260 körül.

A harmadik meg, hogy a gáz a netes kalkulátorok szerint ugyanekkora fűtőértékkel egy százasból kijön. Még igen ócska berendezéssel is jelentősen olcsóbb, mint a villany, pláne 80%-os hatásfokkal.

2018. nov. 1. 10:54
 19/36 A kérdező kommentje:

Huhhh, hát nem most tettem fel az eredeti kérdést :)

El is felejtettem már ezt a posztot.

Rá is csodálkoztam az értesítő emailre :D)

Viszont, hogy röviden beszámoljak, bekerült a 9KW-os villanykazán (igen, kicsi, de bőven elég lett) és az 5KW-os napelem a tetőre (ami éves szinten 5500KW-ot termel)

Az előzetes számításaitokhoz képest JÓVAL kevesebbet fogyasztok szerencsére.

Nagyságrendileg 10.000 KW/h fogyasztásból kijön az EGÉSZ ÉVES fűtésem !!!

(Hidegebb télen 11-12.000, lightosabb időben (idén pl pont ez lesz) akár 8-9.000-ből is kijön.

Ebből ugye 5500-at megtermel a napelem, vagyis csak 4500KW/h-t kell kifizetnem.

Ráadásul ezt is csak vezérelt (régi nevén: éjszakai) tarifával :)

Ezt úgy sikerült megoldani, hogy betettem egy nagyobb méretű puffertartályt, amiben előfűtöm a vizet éjszakai áramról. Igen, tudom van némi veszteség, (hiszen 100%-os hatékonyságú villanyfűtéssel előfűtök, ezt tárolom és csak akkor keringetem, amikor ugye szükség van fűtésre és kapcsol a termosztát) de ennyi belefér, és nagyon durván túlszigeteltem a tartályt + a csöveket is ipari polifoammal, dupla vastagságban !

Szóval elhanyagolható a veszteség, viszont így mindig van melegvízem, annak ellenére, hogy nem mindig tudom fűteni.

Nevével ellentétben az éjszakai áram, nem csak éjszaka van, hanem a 24-ből kb napi 12 órát tudok így fűteni. Vezérelten kapcsol ki/be kb 2 óránként.

Ház még mindig nincs szigetelve (csupasz téglák, vakolatlanul) de a hideggel már megbírkózunk ezzel a rendszerrel.

A nyári meleg viszont komoly gondokat okoz (főleg a tetőtérben). Nem ritka a lakótérben lévő 28-30 fok sem :(

Légkondizni nem szeretnék.

Első körben szigetelni fogok, aztán meg jöhet egy kútklíma.

Egyébként készítettem egy excel fájt, amivel a víz fajhőjét és minden fizikai tényezőt figyelembe véve ki tudtam számolni ELŐZETESEN a várható fogyasztásomat villanykazánnal.

E miatt mertem belevágni, (annak ellenére, hogy itt többen elrettentettetek :) és MŰKÖDIK, a valóságnak megfelelő értékeket számoltam ki vele !

Ha valakit érdekel, szívesen odaadom, átküldöm emailben akár, vagy ha tudtok olyan oldalt ahol nyilvánosan megsozthatom, akkor oda feltöltöm...

Nem bántam meg, hogy belevágtam és az a tudta boldogít, hogy TISZTA árammal fűtök és nem terhelem a környezetet SEM a felhasznált árammal, SEM az áram helyett eddig használt vegyestüzelésű fűtési rendszeremmel.

Nem vagyok rá büszke, de sajnos évekig (kényszerből) jelentős mennyiségű CO2-t küldtem ki a légtérbe a kéményen keresztül :(

2 éve ez megszűnt és lassan a napelemem utoléri magát és ledolgozom a korábbi károsanyag kibocsájtásomat !

Következő lépés egy TESLA kéne, hogy legyen... ;c)

2018. nov. 12. 14:42
 20/36 anonim ***** válasza:
Évi 10000 egy vakolatlan, egyedül álló háznál? Nem kérdezem meg, hogy ezt hogyan számoltad ki, mert nem akarom átnézni. De ez kevés.
2018. nov. 12. 17:05
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!