Van valakinek az ottonaban napelem park?
Bár "napelem park"-om nincsen, mégis amiatt válaszolok, mert van egy 14 panelből álló 3,5 kW teljesítményű rendszerem három éve, és tájékozottnak vélem magam a témában.
Rögtön az elején szeretném leszögezni, hogy az egyetemes áramszolgáltatód csak akkora napelem rendszert enged telepíteni amekkora a fogyasztói betápod. Tehát, ha egyfázisod van 16 amperes biztosítékkal, akkor csak egy max 16 ampert feltápláló napelem rendszered lehet. Ha 3 fázisod van 3x32 amperes biztosítékkal, akkor 3x32=96 ampert táplálhatsz fel a hálózatra. És a háztartási méretű kiserőműved [HMKE], mert így hívják a napelemparkot szakszerűen, max 50 KVA teljesítményű lehet. De a kommentem végén lévő linken mindent elovashatsz a témában. Én is innen tájékozódtam, és a szükséges dukumentációt is mind innen töltöttem le. Az EON a szolgáltatóm.
Még annyit szeretnék figyelmeztetés képpen hozzátenni, hogy amit te szeretnél megvalósítani, az nem biztos, hogy megéri.
Megérni, csak az általad el is fogyasztott áramot termelő napelemrendszert éri meg telepíteni.
Olyan napelemrendszert, amiből plussz bevételt szeretnél, már nem éri meg, a következők miatt:
Az áram árában kb fele:fele arányban van az energia ára, azaz az áram effektív ára, és az egyéb költségek. (Ezek az egyéb költségek a szállítás, a hálózat fenntartása, a szállítási és egyéb veszteségek, a rendelkezésre állás az ÁFA és még ki tudja milyen ezer apró költség.)
Tehát a 35 Ft/kWh áramárból kb 17 Ft effektíve az áram ára, és kb 18 Ft az egyéb költségek.
Ha többletet termelsz, akkor nyilván nem kapod meg a 35 Ft-ot, csak az effektív áram-árat, a 17 Ft-ot!!!
Tehát csak akkora rendszert csinálj, amennyi áramot el is fogyasztasz. Én a napi 10-15 kWh fogyasztásom kielégítésére építtettem. Ha adott napon mosok vasalok mosogatok, akkor 15 kWh a fogyasztásom, ha nem, akkor csak 10. Az EON által biztosított mérőóra méri a fogyasztásomat és a feltáplálásomat, és évente egyszer elszámolunk. Jelenleg 30 eFt-os plusszban vagyok, 3 év elteltével. De nem akarom kiszámlázni az EON-nak, mert akkor még be is kell vallani és SZJA-zni is kell belőle. Majd elfogyasztom valamikor...
Tervezéshez tájékoztatásul még annyit, hogy éves szinten a napelemrendszered minden 1 kW teljesítménye 1100 kWh elektromos energiát termel átlagosan, ha ideális szögben áll a napelem és ideális déli tájolású [ha megírnád hol laksz, az éves napsütötte órák átlagából pontosabb kalkulációt lehetne adni - de ez az 1100 kWh a magyar átlag.]
Mostanában az enyémhez hasonló tudású 3,5 kW-os rendszer már 1-1,5 MFt-ból kijön.
igen, ahogy a 4. írja, általában 20 évre vállalnak 80%-ot a gyártók. És állítólag a tapasztalati értékek lényegesen jobbak.
De tényleg nem érdemes többletet termelni. Egyrészt azt rosszabb áron veszik át, és még adózásilag is elég bonyolult a dolog (azt hiszem, adószámos magánszeméllyé kell válni, kikalkulálni, hogy amortizáció címén mennyi költséget lehet levonni a bevételből...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!