Szerintetek, ha beruháznék egy napelemes rendszerre, ami teljesen ellát, akkor kiköttethetném a villanyt?
Persze, ezt simán meg lehet oldani. Már léteznek olyan teljesítményű és hatásfokú rendszerek, amelyekkel ez végrehajtható.
Csak éppen baromi drága, a jelenlegi energia árakon egyáltalán nem kifizetődő.
Már nem emlékszem a pontos adatokra, de valami 50 év alatt térülne meg, addigra meg pont cserélhetnéd az egész rendszeredet...
Igen kiköttethetnéd.
Viszont nem éri meg. sokkal drágább lenne az áramod...
"Már nem emlékszem a pontos adatokra, de valami 50 év alatt térülne meg..."
Nem emlékezni kell (a szamárságokra), hanem elő kell venni papírt és ceruzát, és egy óra alatt kétszer kiszámolható.
A napsütötte órák száma kinn van az OMSZ honlapján, és valamire való napelemforgalmazó honlapján az is kint van, hogy 1 kW teljesítményű napelemmel éves szinten 1100 kWh elektromos energia termelhető. A villanyszámlákat meg otthon elő kell keresni, és le kell ülni egy zsebszámológéppel egy órácskára. Ennyi!
3 szintes családi házam napi 10-15 kWh fogyasztásához 3 éve csináltattam napelem rendszert (a kamatok leestek, nem volt érdemes bankban tartani a pénzemet). Egy 3,5 kW teljesítményű rendszert építettek a déli tájolású tetőmön.
Akkor még 52 Ft volt egy kWh áram ára. A megtérülés-mániásoknak ide is leírom, hogy 9 év, és a bekerülés úgy lett 2 millió Ft, hogy a 25 éves élettartamra még 2 db inverter cserét és 200 eFt-nyi javítást karbantartást hozzáadtam. A rezsicsökkentés miatt az áram ára 52 Ft-ról lement 35 Ft-ra, ezzel a megtérülésem 13 évre ment föl. A tizenharmadik évtől a huszonötödik évig ingyen használom az áramot! A 3,5 kW jó sacc volt, évente pár száz kWh túltermelésem van, jelenleg 30 eFt plusszban van a számlám.
Olyan mérőórát kell kérni, ami a fogyasztást és a hálózatra való feltáplállást külön-külön is méri, és éves elszámolást kell kérni. A nyáron a hosszú nappalok alatt megtermelt többletet télen a ködös napsütésmentes hetekben fogyasztom el. Nincs szükség baromi drága akkumulátorra, az "egyetemes szolgáltatónak" át kell venni a termelésedet -> ő az akkumulátor. Nyugodt légy, mindegy ki van kormányon, amíg az EU-ból ömlik a pályázati pénz, nem fog a jogszabály megváltozni!
Amúgy a szolgáltatód honlapján kinn kell legyen minden ezzel kapcsolatos információ. Én Eon-os vagyok, idelinkeltem lentebb az Eon oldalát. Minden korrektül le van írva, a kérelmek beadásához szükséges űrlapokat is innen töltöttem le. Korrektül, a törvényes 30 napos határidőn belül reagáltak minden kérésemre, kérdésemre, kérvényemre, beadványomra.
Ha csak nem üzemeltetsz fűrészüzemet, vagy gőzfürdőt, nem kell 5 milliót belefeccolni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!