Lehet-e (érdemes-e) lakásban sparheltben szénnel tüzelni?
Simán lehet szenet is tenni rá, annak jobb a fűtőértéke és tovább tart. Mondjuk nyilván a kéményt nem árt kikormoltatni, de úgyis évente jön a kéményseprő.
Az én nagyikámnál hajnalban a papám begyújtott fával, amikor parázs lett belőle, kinyitotta a tűztér ajtaját, és hosszú húsvillán megpirított két szelet kenyeret a parázson, meg alkalomadtán szalonnát is sütött így a sparhelt parazsán. És sosem volt füstszag, jól huzatolt a kémény. Amikor elkészült a papám a reggelijével, akkor szenet rakott a parázsra, és utána már csak szénnel tápláltuk a sparheltet. Náluk ezen főztünk télen, nyáron, és a téli fűtés is ezzel volt megoldva a konyhában.
[Vészhelyzetre a szuterénbe én magam, tavaly vettem egy 8 kW-os sparheltet, hogyha napokig nem lenne áram, akkor is legyen mivel fűteni lent egy-két helyiséget, és tudunk sütni főzni is. Ha vészhelyzet lenne, leköltöznénk a szuterénbe. Amúgy fenn a házban elektromos tűzhely és sütő van.]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!